Cara Buat Cucur Kentang Guna 3 Bahan, Tetap Sedap & Rangup Walaupun Sejuk!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Pagi-pagi nak bersarapan, mesti kita suka benda yang simple tapi mengenyangkan. Jika asyik makan roti, apa kata cuba cara buat Cucur Kentang dengan 3 bahan ini pula di rumah.
Cucur Kentang ini lembut di dalam dan rangup di luar, jadi makan panas-panas memang layan. Boleh cicah dengan sos atau makan kosong saja sudah cukup sedap.
Cara buat Cucur Kentang yang dikongsikan oleh Chumily di Facebook ini memang sesuai untuk sarapan atau minum petang kerana mudah disediakan. Jom kita cuba!
Baca juga: Tips Cucur Rangup Di Luar & Lembut Di Dalam, Confirm Sedap Macam Dekat Kedai!
CARA BUAT CUCUR KENTANG
Bahan-bahan:
- 3 hingga 4 biji ubi kentang
- 8 hingga 10 sudu besar tepung jagung
- Sedikit garam
Cara-cara membuat:
1. Mula-mula, rebuskan ubi kentang sampai lembut.
2. Toskan kentang yang direbus, kemudian lenyekkan sampai halus.
3. Kemudian, masukkan sedikit garam dan gaul rata.
4. Selepas itu, masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit, uli sampai jadi doh.
5. Seterusnya, bulatkan doh menjadi bentuk kecil atau bulat.
6. Akhir sekali, panaskan minyak dan goreng sampai keemasan. Siap untuk dinikmati!
Tips tambahan dalam resipi ini:
- Boleh tambah daun bawang cincang untuk aroma lebih harum.
- Jika nak lebih rangup, pastikan minyak cukup panas sebelum masukkan doh.
- Sesuai juga disimpan sejuk beku, pagi-pagi tinggal goreng saja.
Selamat mencuba!
Sumber: Chumily
Baca juga: Resepi Cucur Jejari Ketam Rangup, Makan Panas-Panas Memang Layan!
The post Cara Buat Cucur Kentang Guna 3 Bahan, Tetap Sedap & Rangup Walaupun Sejuk! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan