Langkau ke kandungan utama

Cara Buat Nasi Impit Goreng Pedas Yang Pasti Sedap, Padu Sampai Tak Cukup Sepinggan!

Imej
https://ift.tt/fK6AaL3 Siapa sangka, nasi impit yang selalunya nampak biasa boleh jadi hidangan istimewa apabila digoreng pedas? Jika teringin makan, bolehlah buat resipi Nasi Impit Goreng Pedas . Resipi nasi impit goreng pedas sangat sesuai untuk mereka yang suka rasa pedas dan nak sesuatu yang cepat tapi mengenyangkan. Setelah cuba sekali, pasti nak buat lagi nanti. Anda boleh tengok cara memasaknya yang ditunjukkan oleh Aisha Shukor di Facebook. Walaupun nampak mudah, tapi hasilnya memang luar biasa sedap. Jom kita cuba! Baca juga: Cara Buat Nasi Impit Guna Plastik Aiskrim, Lebih Mudah Potong! RESIPI NASI IMPIT GORENG PEDAS Bahan-bahan: Nasi impit (dipotong dadu kecil, pastikan betul-betul sejuk) Segenggam ikan bilis (bahagi dua: satu digoreng, satu lagi dikisar) Cili api hijau besar ikut tahap kepedasan yang disukai Bawang besar dan bawang putih secukupnya 1 biji kiub pati ikan bilis Garam secukup rasa 3 biji telur Cara-cara memasak: 1. Mula-mula, panaskan minya...

Cara Buat Cucur Kentang Guna 3 Bahan, Tetap Sedap & Rangup Walaupun Sejuk!

https://ift.tt/1Aci8GO

cara buat cucur kentang

Pagi-pagi nak bersarapan, mesti kita suka benda yang simple tapi mengenyangkan. Jika asyik makan roti, apa kata cuba cara buat Cucur Kentang dengan 3 bahan ini pula di rumah.

Cucur Kentang ini lembut di dalam dan rangup di luar, jadi makan panas-panas memang layan. Boleh cicah dengan sos atau makan kosong saja sudah cukup sedap.

Cara buat Cucur Kentang yang dikongsikan oleh Chumily di Facebook ini memang sesuai untuk sarapan atau minum petang kerana mudah disediakan. Jom kita cuba!

Baca juga: Tips Cucur Rangup Di Luar & Lembut Di Dalam, Confirm Sedap Macam Dekat Kedai!

CARA BUAT CUCUR KENTANG

cara buat cucur kentang

Bahan-bahan:

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, rebuskan ubi kentang sampai lembut.

2. Toskan kentang yang direbus, kemudian lenyekkan sampai halus.

3. Kemudian, masukkan sedikit garam dan gaul rata.

4. Selepas itu, masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit, uli sampai jadi doh.

5. Seterusnya, bulatkan doh menjadi bentuk kecil atau bulat.

6. Akhir sekali, panaskan minyak dan goreng sampai keemasan. Siap untuk dinikmati!

Tips tambahan dalam resipi ini:

  • Boleh tambah daun bawang cincang untuk aroma lebih harum.
  • Jika nak lebih rangup, pastikan minyak cukup panas sebelum masukkan doh.
  • Sesuai juga disimpan sejuk beku, pagi-pagi tinggal goreng saja.

Selamat mencuba!

Sumber: Chumily

Baca juga: Resepi Cucur Jejari Ketam Rangup, Makan Panas-Panas Memang Layan!

The post Cara Buat Cucur Kentang Guna 3 Bahan, Tetap Sedap & Rangup Walaupun Sejuk! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan