Langkau ke kandungan utama

Telur Dadar Boleh Masak Dengan 2 Cara, Tapi Hanya Satu Yang Buat Gebu & Mengembang Cantik

Imej
https://ift.tt/rUcmjvp Ramai yang suka masak telur dadar kerana mudah dan ringkas. Pernah terfikir tak, kenapa ada orang buat telur dadar gebu, tebal dan lembut, sedangkan ada yang jadi leper dan nipis? Rahsia buat telur dadar gebu bukanlah pada bahan, tapi pada teknik memasak. Bezanya bergantung pada cara telur dipukul, putih telur, suhu dan kesegaran telur itu sendiri. Nur Mashitah telah dedahkan dua teknik mudah buat telur dadar gebu yang boleh dicuba sesiapa saja di rumah. Nampak kecil, tapi hasilnya memang ketara. Jom kita tengok caranya! Baca juga: Resepi Telur Goreng Lilin Rangup & Comel, Idea Kreatif Untuk Pikat Selera Anak CARA BUAT TELUR DADAR GEBU 1. TEKNIK PERTAMA: PUKUL TELUR SEKALI DAN TERUS GORENG. Teknik yang paling biasa diamalkan iaitu kuning telur dan putih telur dipukul bersama dalam satu bekas . Selepas itu, terus goreng di atas kuali dengan sedikit minyak . Hasilnya telur dadar tetap sedap, tapi teksturnya lebih padat dan taklah terlalu gebu. 2. TEKN...

Wanita Kongsi Resipi Ikan Masak Kicap Berempah Dari Ibunya, Kuah Cukup Pedas Manis!

https://ift.tt/qV5rOaS

ikan masak kicap berempah

Semua orang pasti rindu masakan ibu. Ada masakan yang ringkas saja, tapi apabila ibu yang masak, rasanya lain macam. Samalah seperti resipi Ikan Masak Kicap Berempah ini.

Jika selalu masak ikan goreng garing saja, boleh cuba versi berempah pula. Kuah kicapnya pekat, ada rasa pedas manis dan wangi dengan daun kari serta jintan putih yang disangai.

Resipi Ikan Masak Kicap Berempah ini dikongsikan oleh Pari Malar Thoraisingam di Facebook yang dipelajari daripada ibunya sendiri. Jom kita cuba!

Baca juga: Resipi Ikan Kaci Masak Asam Paling Simple, Kuah Masam Pedas Buat Orang Makan Berselera!

RESIPI IKAN MASAK KICAP BEREMPAH

ikan masak kicap berempah

Bahan-bahan:

  • 1 ekor ikan bawal emas (atau ikan pilihan)
  • 3 biji bawang merah (hiris halus)
  • 2 ulas bawang putih (hiris halus)
  • 1 inci halia (hiris halus)
  • 1 tangkai daun kari
  • 2 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar air
  • 1 sudu besar cuka
  • 1 sudu besar sos cili
  • Sedikit serbuk cili, serbuk kunyit, serbuk kari ikan, garam
  • Sedikit jintan putih (disangai)

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, gaul ikan dengan serbuk cili, kunyit, serbuk kari ikan dan garam. Goreng sekejap saja, jangan sampai garing.

2. Kemudian, panaskan sedikit minyak, tumis bawang merah, bawang putih, halia dan daun kari sampai wangi.

3. Selepas itu, masukkan kicap cair, kicap pekat, sos tiram, cuka dan sos cili. Tambah air dan kacau rata sampai kuah sedikit pekat.

4. Akhir sekali, tuang kuah atas ikan yang sudah digoreng tadi. Tabur jintan putih sangai untuk naikkan aroma. Siap untuk dihidang!

Selamat mencuba!

Sumber: Pari Malar Thoraisingam

Baca juga: Ikan Masak Kicap Berkuah Pekat, Sampai Kawan Suami Pun Minta Resipi!

The post Wanita Kongsi Resipi Ikan Masak Kicap Berempah Dari Ibunya, Kuah Cukup Pedas Manis! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan