Langkau ke kandungan utama

Telur Dadar Boleh Masak Dengan 2 Cara, Tapi Hanya Satu Yang Buat Gebu & Mengembang Cantik

Imej
https://ift.tt/rUcmjvp Ramai yang suka masak telur dadar kerana mudah dan ringkas. Pernah terfikir tak, kenapa ada orang buat telur dadar gebu, tebal dan lembut, sedangkan ada yang jadi leper dan nipis? Rahsia buat telur dadar gebu bukanlah pada bahan, tapi pada teknik memasak. Bezanya bergantung pada cara telur dipukul, putih telur, suhu dan kesegaran telur itu sendiri. Nur Mashitah telah dedahkan dua teknik mudah buat telur dadar gebu yang boleh dicuba sesiapa saja di rumah. Nampak kecil, tapi hasilnya memang ketara. Jom kita tengok caranya! Baca juga: Resepi Telur Goreng Lilin Rangup & Comel, Idea Kreatif Untuk Pikat Selera Anak CARA BUAT TELUR DADAR GEBU 1. TEKNIK PERTAMA: PUKUL TELUR SEKALI DAN TERUS GORENG. Teknik yang paling biasa diamalkan iaitu kuning telur dan putih telur dipukul bersama dalam satu bekas . Selepas itu, terus goreng di atas kuali dengan sedikit minyak . Hasilnya telur dadar tetap sedap, tapi teksturnya lebih padat dan taklah terlalu gebu. 2. TEKN...

Resipi Siakap Sos Plum, Gabungan Rasa Masam Manis Pedas Buat Lagi Berselera!

https://ift.tt/uxShozG

siakap sos plum

Kalau dah biasa dengan siakap tiga rasa atau siakap stim halia, apa kata kali ini cuba pula menu istimewa iaitu siakap sos plum pedas. Hidangan ini gabungan rasa masam manis dari sos plum dan buah plum jeruk, ditambah pula dengan pedas cili serta aroma taucu pedas.

Bila kuah pekat ini dituang atas ikan siakap yang digoreng rangup, memang membuka selera! Resipi ini sesuai untuk hidangan keluarga, lebih-lebih lagi kalau makan bersama nasi panas. Jom kita tengok bahan dan cara penyediaannya di bawah.

Baca juga: Rahsia Ikan Siakap Stim Sedap & Tak Hanyir, Rasa Sama Macam Makan Dekat Kedai Siam!

RESEPI SIAKAP SOS PLUM PEDAS

siakap sos plum

Bahan utama:

  • 1 ekor ikan siakap (500g – 700g)

Bahan kisar kasar:

  • 2 inci halia
  • 3 batang cili merah
  • 3–4 batang cili padi merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar taucu pedas

Bahan sos:

  • 5–6 sudu besar sos plum
  • 1 sudu kicap pekat
  • 3–4 sudu besar cuka
  • 3–4 sudu besar sos tomato
  • 2–3 sudu gula
  • 2–3 biji buah plum jeruk
  • ½ cawan air

Bahan tambahan:

Cara Memasak

  1. Bersihkan ikan siakap, kelar bahagian badan, kemudian lumurkan dengan garam. Goreng ikan secara deep fry sehingga garing dan keemasan. Angkat dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar kasar sehingga wangi dan naik bau.
  3. Masukkan semua bahan sos, kacau rata. Tambahkan sedikit air jika kuah terlalu pekat.
  4. Masak sehingga kuah menggelegak dan sebati.
  5. Taburkan daun bawang cincang, kemudian curahkan kuah sos plum pedas di atas ikan siakap yang telah digoreng.
  6. Sedia untuk dihidangkan bersama nasi panas.

Sumber: Ahmad Shinoda

Baca juga: Resipi Kuah Tiga Rasa Asli Thai, Curah Atas Ikan Siakap Rangup Memang Padu!

The post Resipi Siakap Sos Plum, Gabungan Rasa Masam Manis Pedas Buat Lagi Berselera! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan