Langkau ke kandungan utama

Resepi Nasi Goreng Kicap Paling Ringkas, Sedap untuk Satu Keluarga Makan!

Imej
https://ift.tt/PI1NFbD Jika anda mempunyai lebihan nasi di rumah, kami cadangkan anda cuba resepi Nasi Goreng Kicap ini. Bukan setakat ringkas, malah cepat siap dan pasti kenyang nanti. Nasi Goreng Kicap ialah sejenis nasi goreng ringkas yang menggunakan kicap sebagai bahan utama untuk memberikan rasa masin manis dan warna kehitaman yang menyelerakan. Hasil daripada perkongsian resepi Nasi Goreng Kicap oleh Ekin Hafiz mendapat perhatian di Facebook dan ramai terliur melihatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Nasi Goreng Sosej Mudah & Sedap, Guna Bahan Simple Tapi Rasa Padu! RESEPI NASI GORENG KICAP Bahan-bahan: Ayam (dipotong dadu, goreng dulu) Udang sikit (goreng sekali dengan ayam) Bawang putih dan bawang merah (ditumbuk) Bawang besar (dipotong bulat) Cili potong 2 sudu cili kisar Sebiji telur Nasi sejuk Kicap secukupnya Serbuk perasa (sikit saja, pilihan) Sayur (ikut suka, sawi atau kubis pun boleh) Cara-cara memasak: 1. Mula-mula, goreng ayam poton...

Resipi Risoles Rangup Dengan Inti Penuh Rasa, Buat Banyak Terus Untuk Stok Frozen!

https://ift.tt/2CVSiUA

resepi risoles

Resepi risoles yang rangup di luar tapi lembut di dalam ini sebenarnya berasal dari Indonesia, tetapi kini sudah menjadi kegemaran ramai di Malaysia.

Intinya yang padat dan kulitnya dimasak nipis supaya garing apabila digoreng. Hasilnya, setiap gigitan terasa rangup di luar dan lembut berperisa di dalam.

Risoles ini boleh dibuat awal dan disimpan beku. Bila terasa nak makan, tinggal keluarkan dari peti beku dan tinggal goreng saja pada bila-bila masa.

Baca juga: Resepi Tepung Goreng Cempedak Rangup & Bersarang, Tak Pakai Telur & Air Kapur!

RESEPI RISOLES RANGUP DI LUAR DAN LEMBUT DI DALAM

resepi risoles

Bahan inti:

  • 2 ulas bawang putih (dicincang halus)
  • 3 ulas bawang merah (dicincang halus)
  • 150 g isi ayam (dipotong kecil)
  • 1 biji kentang (dipotong dadu kecil)
  • 1 batang lobak merah (dipotong dadu kecil)
  • ½ kiub pati ayam
  • ½ sudu kecil lada sulah
  • 1 tangkai daun sup (dihiris halus)
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit gula
  • Serbuk roti (bread crumbs) secukupnya untuk salut

Bahan kulit:

  • 500 g tepung gandum
  • 4 sudu besar tepung ubi
  • 4 sudu besar minyak masak
  • 1 biji telur
  • Air secukupnya
  • Garam secukup rasa

Bahan-bahan lain:

  • Serbuk roti (bread crumbs) secukupnya untuk salut
  • Campuran tepung + air (untuk melekatkan sebelum salut bread crumbs)
  • Minyak masak (untuk menumis dan menggoreng)

Cara buat inti:

  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga wangi.
  2. Masukkan isi ayam, kacau hingga bertukar warna.
  3. Tambahkan kentang dan lobak merah, gaul rata.
  4. Masukkan kiub pati ayam, lada sulah, garam dan sedikit gula.
  5. Masak hingga kentang empuk dan inti agak kering. Tutup api, masukkan daun sup, gaul rata dan sejukkan.

Cara buat kulit:

  1. Campurkan tepung gandum, tepung ubi, garam, minyak masak, telur dan air secukupnya.
  2. Kacau hingga sebati dan adunan licin.
  3. Panaskan kuali leper tanpa minyak, tuang sedikit adunan dan ratakan nipis.
  4. Masak hingga kulit kelihatan kering, kemudian angkat. Ulang hingga habis adunan.

Cara bentukkan risol:

  1. Ambil sekeping kulit, letakkan sedikit inti di tengah.
  2. Gulung seperti membuat popia, lipat hujung supaya inti tidak keluar.
  3. Salut risol dengan bahan kulit (campuran tepung + air) sebagai pelekat, kemudian gulingkan dalam serbuk roti.

Cara menggoreng:

  1. Panaskan minyak dengan api sederhana.
  2. Goreng risol hingga keemasan dan rangup.
  3. Toskan minyak, sedia dihidang panas-panas.

Sumber: Dahlia Ajja

Baca juga: Jom Buat Sendiri Nugget Ayam Homemade, Lagi Sihat Tanpa Lemak & Bahan Pengawet!

The post Resipi Risoles Rangup Dengan Inti Penuh Rasa, Buat Banyak Terus Untuk Stok Frozen! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan