Langkau ke kandungan utama

Resepi Nasi Goreng Kicap Paling Ringkas, Sedap untuk Satu Keluarga Makan!

Imej
https://ift.tt/PI1NFbD Jika anda mempunyai lebihan nasi di rumah, kami cadangkan anda cuba resepi Nasi Goreng Kicap ini. Bukan setakat ringkas, malah cepat siap dan pasti kenyang nanti. Nasi Goreng Kicap ialah sejenis nasi goreng ringkas yang menggunakan kicap sebagai bahan utama untuk memberikan rasa masin manis dan warna kehitaman yang menyelerakan. Hasil daripada perkongsian resepi Nasi Goreng Kicap oleh Ekin Hafiz mendapat perhatian di Facebook dan ramai terliur melihatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Nasi Goreng Sosej Mudah & Sedap, Guna Bahan Simple Tapi Rasa Padu! RESEPI NASI GORENG KICAP Bahan-bahan: Ayam (dipotong dadu, goreng dulu) Udang sikit (goreng sekali dengan ayam) Bawang putih dan bawang merah (ditumbuk) Bawang besar (dipotong bulat) Cili potong 2 sudu cili kisar Sebiji telur Nasi sejuk Kicap secukupnya Serbuk perasa (sikit saja, pilihan) Sayur (ikut suka, sawi atau kubis pun boleh) Cara-cara memasak: 1. Mula-mula, goreng ayam poton...

Resipi Petai Ikan Bilis Cili Padi, Lauk Pembuka Selera Yang Susah Nak Tolak!

https://ift.tt/PLmYOdp

resepi petai

Kalau anda peminat ulam, sambal dan makanan yang beraroma kuat, anda wajib cuba resepi petai ikan bilis cili padi ini.

Gabungan ikan bilis goreng garing, petai segar dan sambal cili padi memang pembuka selera yang susah nak tolak.

Hidangan ini sesuai dimakan dengan nasi putih panas, tambah pula telur mata dan sedikit kicap manis, memang bertambah-tambah nasi dibuatnya!

Baca juga: Resipi Sambal Kentang Ikan Bilis, Lauk Ringkas Tapi ‘Power’ Bukan Main!

RESEPI PETAI IKAN BILIS CILI PADI

resepi petai

Bahan-bahan:

  • Petai (secukupnya)
  • Ikan bilis (digoreng garing, secukupnya)
  • Cili padi (10 tangkai)*
  • Cili besar (5 biji)*
  • Bawang besar (1 biji)*
  • Bawang putih (2 ulas)*
  • Belacan (sebesar ibu jari)*
  • Asam keping (1 keping)
  • Garam/Cukup rasa (secukupnya)
  • Serbuk perasa (jika suka)
  • Gula (secukupnya)
  • Minyak masak (5 sudu besar, boleh tambah jika perlu)

Bahan bertanda (*) perlu ditumbuk kasar atau dikisar menggunakan chopper.

Cara penyediaan:

  1. Tumbuk kasar atau kisar bahan bertanda (*) iaitu cili padi, cili besar, bawang besar, bawang putih dan belacan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan tumbuk dan tumis sehingga naik bau dan garing.
  3. Masukkan garam/cukup rasa, serbuk perasa (jika guna), gula dan asam keping. Gaul rata.
  4. Masukkan petai, kacau rata dan biarkan selama 2-3 minit supaya petai sedikit layu.
  5. Tutup api, kemudian masukkan ikan bilis goreng. Gaul rata dan sedia untuk dihidangkan.

Tip sedap makan:

Hidangkan bersama telur mata gedik-gedik dan nasi putih panas. Siram pula sedikit kicap manis di tepi nasi, confirm bertambah!

Sumber: Cik Ena Rahman

Baca juga: Resepi Ikan Bilis Kentang Terung Tempe Berlado, Lauk Tunggu Gaji Yang Jimat Tapi Sedap!

The post Resipi Petai Ikan Bilis Cili Padi, Lauk Pembuka Selera Yang Susah Nak Tolak! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan