Resipi Petai Ikan Bilis Cili Padi, Lauk Pembuka Selera Yang Susah Nak Tolak!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Kalau anda peminat ulam, sambal dan makanan yang beraroma kuat, anda wajib cuba resepi petai ikan bilis cili padi ini.
Gabungan ikan bilis goreng garing, petai segar dan sambal cili padi memang pembuka selera yang susah nak tolak.
Hidangan ini sesuai dimakan dengan nasi putih panas, tambah pula telur mata dan sedikit kicap manis, memang bertambah-tambah nasi dibuatnya!
Baca juga: Resipi Sambal Kentang Ikan Bilis, Lauk Ringkas Tapi ‘Power’ Bukan Main!
RESEPI PETAI IKAN BILIS CILI PADI
Bahan-bahan:
- Petai (secukupnya)
- Ikan bilis (digoreng garing, secukupnya)
- Cili padi (10 tangkai)*
- Cili besar (5 biji)*
- Bawang besar (1 biji)*
- Bawang putih (2 ulas)*
- Belacan (sebesar ibu jari)*
- Asam keping (1 keping)
- Garam/Cukup rasa (secukupnya)
- Serbuk perasa (jika suka)
- Gula (secukupnya)
- Minyak masak (5 sudu besar, boleh tambah jika perlu)
Bahan bertanda (*) perlu ditumbuk kasar atau dikisar menggunakan chopper.
Cara penyediaan:
- Tumbuk kasar atau kisar bahan bertanda (*) iaitu cili padi, cili besar, bawang besar, bawang putih dan belacan.
- Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan tumbuk dan tumis sehingga naik bau dan garing.
- Masukkan garam/cukup rasa, serbuk perasa (jika guna), gula dan asam keping. Gaul rata.
- Masukkan petai, kacau rata dan biarkan selama 2-3 minit supaya petai sedikit layu.
- Tutup api, kemudian masukkan ikan bilis goreng. Gaul rata dan sedia untuk dihidangkan.
Tip sedap makan:
Hidangkan bersama telur mata gedik-gedik dan nasi putih panas. Siram pula sedikit kicap manis di tepi nasi, confirm bertambah!
Sumber: Cik Ena Rahman
Baca juga: Resepi Ikan Bilis Kentang Terung Tempe Berlado, Lauk Tunggu Gaji Yang Jimat Tapi Sedap!
The post Resipi Petai Ikan Bilis Cili Padi, Lauk Pembuka Selera Yang Susah Nak Tolak! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan