Langkau ke kandungan utama

Resepi Nasi Goreng Kicap Paling Ringkas, Sedap untuk Satu Keluarga Makan!

Imej
https://ift.tt/PI1NFbD Jika anda mempunyai lebihan nasi di rumah, kami cadangkan anda cuba resepi Nasi Goreng Kicap ini. Bukan setakat ringkas, malah cepat siap dan pasti kenyang nanti. Nasi Goreng Kicap ialah sejenis nasi goreng ringkas yang menggunakan kicap sebagai bahan utama untuk memberikan rasa masin manis dan warna kehitaman yang menyelerakan. Hasil daripada perkongsian resepi Nasi Goreng Kicap oleh Ekin Hafiz mendapat perhatian di Facebook dan ramai terliur melihatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Nasi Goreng Sosej Mudah & Sedap, Guna Bahan Simple Tapi Rasa Padu! RESEPI NASI GORENG KICAP Bahan-bahan: Ayam (dipotong dadu, goreng dulu) Udang sikit (goreng sekali dengan ayam) Bawang putih dan bawang merah (ditumbuk) Bawang besar (dipotong bulat) Cili potong 2 sudu cili kisar Sebiji telur Nasi sejuk Kicap secukupnya Serbuk perasa (sikit saja, pilihan) Sayur (ikut suka, sawi atau kubis pun boleh) Cara-cara memasak: 1. Mula-mula, goreng ayam poton...

Resipi Bayam Merah Goreng Belacan, Masak Cara Ini Supaya Sayur Tak Layu & Warna Cantik!

https://ift.tt/USsJv0o

resepi bayam merah

Resepi bayam merah goreng belacan ini memang wajib cuba kalau anda suka lauk sayur yang ringkas tapi tetap menyelerakan. Walaupun nampak biasa, tapi rasa dia memang padu!

Selalu bila masak bayam merah, warna cepat luntur dan sayur pun nampak layu. Tapi kalau guna cara yang betul, kita boleh kekalkan warna cantik dan sayur pun masih nampak segar walaupun dah dimasak.

Resipi ini bukan saja mudah, malah sesuai sangat untuk hidangan harian. Nak masak pun tak ambil masa lama, tapi hasilnya memang puas hati! Jom lihat resipi penuh di bawah.

Baca juga: Resipi Sayur Paku Rawan Tumis, Ramai Suka Sebab Teksturnya Meletup Bila Gigit!

RESEPI BAYAM MERAH GORENG BELACAN

resepi bayam merah

Bahan kisar untuk sambal:

  • Segenggam cili padi merah
  • 1/2 genggam cili padi hijau
  • 3/4 ekor udang kering
  • 1 sudu besar belacan
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang merah

Bahan-bahan lain:

  • Sayur pilihan (contoh: sawi, bayam, kangkung)
  • Minyak masak secukupnya untuk menumis
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • Serbuk perasa jika suka
  • Minyak bijan setitik dua (jika ada)

Cara-cara:

  1. Pastikan air benar-benar mendidih sebelum masukkan sayur. Ini penting supaya sayur tak jadi lebam atau gelap.
  2. Masukkan sayur dan celur sekejap, dalam 1-3 minit bergantung kepada jenis sayur. (Contoh: kangkung hanya 1 minit).
  3. Terus lalukan sayur di bawah air paip untuk hentikan proses memasak. Ini juga bantu kekalkan warna hijau sayur.
  4. Toskan betul-betul sebelum teruskan memasak atau hidang. Ketepikan seketika.
  5. Sekarang kita buat sambalnya pula. Kisar halus bahan kisar dengan sedikit air.
  6. Panaskan minyak secukupnya. Tumis bahan kisar tadi.
  7. Kacau-kacau seminit. Jika perlu, boleh tambah sedikit air untuk elakkan sambal terlalu pekat.
  8. Kemudian, perasakan dengan garam, gula, serbuk perasa dan setitik dua minyak bijan.
  9. Selepas dua minit bolehlah tutup api.
  10. Biarkan sambal sejuk seketika.
  11. Tuangkan sambal ke atas sayur yang telah dicelur dan disejukkan.
  12. Sedia untuk dihidangkan.

Sumber: Afy Al Habibi

Baca juga: Cara Celur Sayur Agar Tak Bertukar Lebam, Warna Pun Kekal Hijau & Segar!

The post Resipi Bayam Merah Goreng Belacan, Masak Cara Ini Supaya Sayur Tak Layu & Warna Cantik! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan