Langkau ke kandungan utama

Telur Dadar Boleh Masak Dengan 2 Cara, Tapi Hanya Satu Yang Buat Gebu & Mengembang Cantik

Imej
https://ift.tt/rUcmjvp Ramai yang suka masak telur dadar kerana mudah dan ringkas. Pernah terfikir tak, kenapa ada orang buat telur dadar gebu, tebal dan lembut, sedangkan ada yang jadi leper dan nipis? Rahsia buat telur dadar gebu bukanlah pada bahan, tapi pada teknik memasak. Bezanya bergantung pada cara telur dipukul, putih telur, suhu dan kesegaran telur itu sendiri. Nur Mashitah telah dedahkan dua teknik mudah buat telur dadar gebu yang boleh dicuba sesiapa saja di rumah. Nampak kecil, tapi hasilnya memang ketara. Jom kita tengok caranya! Baca juga: Resepi Telur Goreng Lilin Rangup & Comel, Idea Kreatif Untuk Pikat Selera Anak CARA BUAT TELUR DADAR GEBU 1. TEKNIK PERTAMA: PUKUL TELUR SEKALI DAN TERUS GORENG. Teknik yang paling biasa diamalkan iaitu kuning telur dan putih telur dipukul bersama dalam satu bekas . Selepas itu, terus goreng di atas kuali dengan sedikit minyak . Hasilnya telur dadar tetap sedap, tapi teksturnya lebih padat dan taklah terlalu gebu. 2. TEKN...

Resipi Asam Pedas Kuning Kelantan, Kuah Masam Pedas Gerenti Buat Terliur!

https://ift.tt/c2RaqYX

asam pedas kuning

Sekali pandang, nampak macam gulai tempoyak. Tapi sebenarnya bukan, inilah dia asam pedas kuning Kelantan. Cara penyediaannya hampir sama dengan gulai tempoyak, cuma bezanya tak menggunakan tempoyak.

Resipi ini menggunakan ikan patin yang memang sesuai dimasak dengan kuah masam pedas. Apa yang paling menarik, bahan-bahannya ringkas saja dan mudah sangat nak disediakan. Jom cuba masak di rumah!

Baca juga: Resipi Asam Pedas Utara Campur Batang Keladi, Kena Cuba Baru Tahu Sedap Dia!

RESEPI ASAM PEDAS KUNING KELANTAN

asam pedas kuning

Bahan-bahan:

  • 3 ketul ikan patin
  • 2 inci lengkuas
  • 2 inci kunyit hidup
  • 3 biji bawang merah
  • 2 biji cili (boleh guna cili besar dan cili merah)
  • Daun kesum secukupnya
  • 2 keping asam keping
  • ½ cawan air
  • Garam dan gula secukup rasa

Cara penyediaan:

  1. Kisar semua bahan hingga halus, kecuali ikan, asam keping dan daun kesum.
  2. Masukkan bahan kisar tadi ke dalam periuk bersama setengah cawan air.
  3. Tambahkan ikan patin dan masak sehingga kuah mula mendidih. Kemudian masukkan asam keping.
  4. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya, biarkan hingga ikan betul-betul masak sempurna.
  5. Akhir sekali masukkan daun kesum untuk aroma segar.
  6. Sedia dihidangkan bersama nasi panas.

Sumber resipi dan gambar: Cheyah Saripuddin

Baca juga: Resipi Asam Pedas Ayam Khairul Aming, Kuah Pekat & Pedas Memang Padu!

The post Resipi Asam Pedas Kuning Kelantan, Kuah Masam Pedas Gerenti Buat Terliur! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan