Makan Sini Best: Calonkan Nasi Lemak Kegemaran Anda & Menangi Hadiah Eksklusif!

Imej
https://ift.tt/NbIdrOA Nasi lemak bukan sekadar makanan, ia lambang budaya, cita rasa tempatan dan sebahagian daripada identiti rakyat Malaysia. MyResipi, sebagai platform komuniti makanan digital terkemuka di bawah REV Media Group, kini membuka peluang kepada orang ramai untuk mencalonkan gerai atau restoran nasi lemak pilihan mereka dalam kempen istimewa, “ Makan Sini Best ” . Kempen yang berlangsung dari Ogos hingga September 2025 ini bertujuan untuk mencari dan meraikan pengusaha nasi lemak terbaik di Lembah Klang. Lebih menarik, seluruh proses pencalonan dan pemilihan diserahkan sepenuhnya kepada rakyat Malaysia menjadikan suara komuniti sebagai penentu utama. Baca Juga: 5 Jenis Nasi Lemak Popular Di Malaysia, No. 3 Tu Paling ‘Rare’ & Pernah Viral! Baca Juga: MyResipi Lancar Kempen “Makan Sini Best” Untuk Mencari Nasi Lemak Terbaik di Lembah Klang Fasa Pencalonan Bermula Bermula dari 9 hingga 23 Ogos 2025 , orang ramai boleh mencalonkan gerai atau restoran nasi lemak p...

Resipi Akok Kedut, Rasa Mewah Dengan Telur Tapi Tak Hanyir Langsung!

https://ift.tt/UFcDBSj

kuih akok

Kuih akok kedut merupakan sejenis kuih tradisional yang berasal dari negeri Kelantan dan mempunyai ramai peminat.

Bukan sahaja penduduk Kelantan, malah ramai juga dari negeri-negeri lain yang menggemarinya.

Resipi ini menggunakan sukatan gula yang tidak terlalu manis, jadi anda boleh sesuaikan tahap kemanisan mengikut cita rasa sendiri.

Cara penyediaannya juga sangat mudah, hanya perlu satukan semua bahan dan kisar menggunakan blender sahaja!

Baca juga: Cara Buat Kuih Lengat Pisang Kukus, Kuih Tradisional Lama Yang Jarang Orang Tahu

RESEPI KUIH AKOK KEDUT

kuih akok

Bahan-bahan:

  • 7 biji telur gred A
  • 250 gram santan (santan kotak + air)
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan air
  • 100 gram gula melaka (jika suka manis, boleh tambah 1 sudu gula)
  • Secubit garam
  • 3 helai daun pandan (gunting)

Cara-cara:

  1. Kisar gula melaka, air dan daun pandan hingga hancur. Tapis dan tuang semula ke dalam pengisar.
  2. Kisar sekali lagi air gula melaka tadi bersama semua bahan lain sehingga betul-betul kembang.
  3. Sementara itu, panaskan oven pada suhu 180°C selama 15 minit.
  4. Griskan muffin tray atau acuan akok dengan sedikit minyak, dan masukkan ke dalam oven seketika hingga tray menjadi panas.
  5. Keluarkan acuan dan tuang adunan sehingga ¾ penuh sahaja.
  6. Bakar selama 18 hingga 20 minit atau sehingga masak. Jika suka tekstur yang sedikit garing, boleh bakar lebih lama.
  7. Jangan risau jika akok nampak mengembang ketika dibakar, ia akan mengecut selepas dikeluarkan dari oven.

Sumber: Lily SyaziLiff

Baca juga: Resipi Kuih Kayu Keramat Rangup Di Luar & Lembut Di Dalam, Sedap Cicah Kopi Panas!

The post Resipi Akok Kedut, Rasa Mewah Dengan Telur Tapi Tak Hanyir Langsung! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan