Langkau ke kandungan utama

Resepi Nasi Goreng Kicap Paling Ringkas, Sedap untuk Satu Keluarga Makan!

Imej
https://ift.tt/PI1NFbD Jika anda mempunyai lebihan nasi di rumah, kami cadangkan anda cuba resepi Nasi Goreng Kicap ini. Bukan setakat ringkas, malah cepat siap dan pasti kenyang nanti. Nasi Goreng Kicap ialah sejenis nasi goreng ringkas yang menggunakan kicap sebagai bahan utama untuk memberikan rasa masin manis dan warna kehitaman yang menyelerakan. Hasil daripada perkongsian resepi Nasi Goreng Kicap oleh Ekin Hafiz mendapat perhatian di Facebook dan ramai terliur melihatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Nasi Goreng Sosej Mudah & Sedap, Guna Bahan Simple Tapi Rasa Padu! RESEPI NASI GORENG KICAP Bahan-bahan: Ayam (dipotong dadu, goreng dulu) Udang sikit (goreng sekali dengan ayam) Bawang putih dan bawang merah (ditumbuk) Bawang besar (dipotong bulat) Cili potong 2 sudu cili kisar Sebiji telur Nasi sejuk Kicap secukupnya Serbuk perasa (sikit saja, pilihan) Sayur (ikut suka, sawi atau kubis pun boleh) Cara-cara memasak: 1. Mula-mula, goreng ayam poton...

Resepi Tauhu Berlauk Mudah Guna Acuan Lompang, Confirm Jadi & Tak Pecah!

https://ift.tt/n6DCWqJ

resepi tauhu berlauk mudah

Nak buat hidangan ringan untuk dinikmati bersama keluarga di rumah, boleh cuba resepi Tauhu Berlauk mudah ini. Paling menarik, anda boleh gunakan acuan lompang untuk dapatkan hasil menjadi.

Masalah yang biasa terjadi apabila buat Tauhu Berlauk adalah mudah pecah dan bentuknya tak sekata. Tapi jika ikut resepi yang dikongsikan oleh Asmida Nor ini, pasti hasilnya elok.

Baca juga: Cara Simpan Tauhu Tahan Lama & Tak Cepat Masam, Segar Macam Baru Beli!

RESEPI TAUHU BERLAUK MUDAH

resepi tauhu berlauk mudah

Bahan-bahan:

  • 4 tauhu telur*
  • 3 tauhu petak*
  • 3 biji telur*
  • Isi ayam*
  • 1 bawang holland (dicincang halus)
  • Lobak merah (disagat halus)
  • Daun sup (diracik halus)
  • 1 kiub pati ayam

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, kisarkan bahan yang bertanda (*) sampai sebati dan hancur.

2. Masukkan lobak merah, bawang holland dan daun sup ke dalam adunan yang sudah dikisar tadi, kemudian kacau rata.

3. Masukkan garam, serbuk lada sulah atau serbuk lada hitam dan kiub pati ayam, kemudian kacau lagi sekali sampai sebati.

4. Selepas itu, masukkan adunan ke dalam bekas kecil ataupun boleh gunakan acuan kuih lompang.

5. Seterusnya, kukus selama 15 hingga 20 minit.

6. Selepas kukus, celup telur terlebih dahulu kemudian goreng sampai garing, angkat dan toskan.

Bahan-bahan sambal kicap:

  • 5 biji cili api
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar gula
  • Garam
  • Sos ikan atau jus limau
  • Kicap

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, goreng dahulu sekejap sampai kulit cili nampak garing.

2. Kemudian, tumbuk halus bawang dan cili sampai halus.

3. Masukkan gula, kicap, sos ikan atau jus limau. Siap untuk dihidangkan.

Resepi Tauhu Berlauk mudah ini boleh digunakan untuk minum petang di rumah. Jika nak buat sebagai idea untuk jualan pun boleh, pasti laku keras nanti.

Selamat mencuba!

Sumber: Asmida Nor

Baca juga: Tauhu Kuning Goreng Masin, Rangup Di Luar & Lembut Di Dalam!

The post Resepi Tauhu Berlauk Mudah Guna Acuan Lompang, Confirm Jadi & Tak Pecah! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan