Langkau ke kandungan utama

Resepi Nasi Goreng Kicap Paling Ringkas, Sedap untuk Satu Keluarga Makan!

Imej
https://ift.tt/PI1NFbD Jika anda mempunyai lebihan nasi di rumah, kami cadangkan anda cuba resepi Nasi Goreng Kicap ini. Bukan setakat ringkas, malah cepat siap dan pasti kenyang nanti. Nasi Goreng Kicap ialah sejenis nasi goreng ringkas yang menggunakan kicap sebagai bahan utama untuk memberikan rasa masin manis dan warna kehitaman yang menyelerakan. Hasil daripada perkongsian resepi Nasi Goreng Kicap oleh Ekin Hafiz mendapat perhatian di Facebook dan ramai terliur melihatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Nasi Goreng Sosej Mudah & Sedap, Guna Bahan Simple Tapi Rasa Padu! RESEPI NASI GORENG KICAP Bahan-bahan: Ayam (dipotong dadu, goreng dulu) Udang sikit (goreng sekali dengan ayam) Bawang putih dan bawang merah (ditumbuk) Bawang besar (dipotong bulat) Cili potong 2 sudu cili kisar Sebiji telur Nasi sejuk Kicap secukupnya Serbuk perasa (sikit saja, pilihan) Sayur (ikut suka, sawi atau kubis pun boleh) Cara-cara memasak: 1. Mula-mula, goreng ayam poton...

Resepi Sardin Black Pepper, Lauk Bajet Tunggu Gaji Tapi Sedapnya ‘Next Level’!

https://ift.tt/5iRlbgc

resepi sardin

Apabila ditanya tentang lauk ringkas waktu kecemasan, semestinya sardin jadi pilihan. Dengan sedikit kreativiti, anda boleh cuba resepi Sardin Black Pepper yang luar biasa ini.

Resepi Sardin Black Pepper ini dikongsikan oleh Anuar Anis di Facebook. Nampak macam ringkas, tapi memang boleh buat anda tambah nasi berkali-kali. Jom kita cuba!

Baca juga: Wanita Ini Tunjuk Cara Buat Sardin Homemade, Lembut Sampai Tulang Pun Boleh Makan!

RESEPI SARDIN BLACK PEPPER

resepi sardin

Bahan-bahan:

  • 1 tin besar sardin
  • 3 biji bawang besar (dihiris tebal)
  • 5 ulas bawang putih (dicincang)
  • 5 biji cili padi
  • ½ cawan kicap manis
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar lada hitam (ditumbuk halus)
  • Garam secukup rasa
  • Kentang (dipotong dan digoreng)

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, goreng kentang sampai keemasan dan ketepikan.

2. Goreng ikan sardin sekejap supaya rasa hanyir hilang dan tekstur lebih sedap, kemudian asingkan.

3. Guna minyak lebihan goreng sardin, masukkan bawang besar, bawang putih, cili padi, kicap manis, sos tiram, lada hitam dan secawan air.

4. Kemudian, masak sampai kuah sedikit kering dan pekat.

5. Akhir sekali, masukkan kembali ikan sardin dan kentang, kemudian gaul sebati. Siap untuk dihidang!

Gabungan rasa pedas lada hitam, manis kicap dan aroma bawang yang harum membuatkan hidangan ini jauh lebih istimewa daripada sardin dalam tin yang kita selalu makan.

Selamat mencuba!

Sumber: Anuar Anis

Baca juga: Cara Masak Sardin Cepat Tanpa Goreng, Ikut RAHSIA Ini Mesti Tak Hanyir

The post Resepi Sardin Black Pepper, Lauk Bajet Tunggu Gaji Tapi Sedapnya ‘Next Level’! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan