Langkau ke kandungan utama

Resepi Nasi Goreng Kicap Paling Ringkas, Sedap untuk Satu Keluarga Makan!

Imej
https://ift.tt/PI1NFbD Jika anda mempunyai lebihan nasi di rumah, kami cadangkan anda cuba resepi Nasi Goreng Kicap ini. Bukan setakat ringkas, malah cepat siap dan pasti kenyang nanti. Nasi Goreng Kicap ialah sejenis nasi goreng ringkas yang menggunakan kicap sebagai bahan utama untuk memberikan rasa masin manis dan warna kehitaman yang menyelerakan. Hasil daripada perkongsian resepi Nasi Goreng Kicap oleh Ekin Hafiz mendapat perhatian di Facebook dan ramai terliur melihatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Nasi Goreng Sosej Mudah & Sedap, Guna Bahan Simple Tapi Rasa Padu! RESEPI NASI GORENG KICAP Bahan-bahan: Ayam (dipotong dadu, goreng dulu) Udang sikit (goreng sekali dengan ayam) Bawang putih dan bawang merah (ditumbuk) Bawang besar (dipotong bulat) Cili potong 2 sudu cili kisar Sebiji telur Nasi sejuk Kicap secukupnya Serbuk perasa (sikit saja, pilihan) Sayur (ikut suka, sawi atau kubis pun boleh) Cara-cara memasak: 1. Mula-mula, goreng ayam poton...

Resepi Ikan Cencaru Sumbat Sambal Portugis, Makan Dengan Nasi Panas Memang Terangkat!

https://ift.tt/9gAYCPi

resepi cencaru sumbat

Perut tengah lapar tapi tak ada idea nak masak apa. Jika boleh, nak sesuatu yang ringkas saja. Oleh itu, anda boleh ciba resepi Cencaru Sumbat Sambal Portugis ini di rumah.

Resepi Cencaru Sumbat Sambal Portugis bukan biasa-biasa. Rasa pedasnya menggigit, masamnya segar dan ada bau herba yang wangi. Silap-silap, jiran sebelah pun bau sedapnya.

Resipi ini dikongsikan oleh Una Husna di Facebook yang hasilnya cukup menyelerakan sampai  ramai tertarik untuk membuatnya sendiri di rumah. Jom kita cuba!

Baca juga: Ikan Cencaru Masak Kicap, Cuba Sekali Terus Tak Pandang Lauk Lain

RESEPI CENCARU SUMBAT SAMBAL PORTUGIS

resepi cencaru sumbat

Bahan-bahan ikan:

  • Ikan cencaru (belah belakang, bersihkan dan toskan)
  • Garam dan kunyit (gaul rata pada ikan)

Bahan sambal:

  • Daun kesum (diracik halus)
  • Bunga kantan (dihiris nipis)
  • 15 biji limau kasturi (perah ambil airnya)
  • Gula dan garam secukup rasa
  • Ajinomoto (jika suka)

Bahan kisar kasar:

  • 1 biji bawang besar
  • 3 biji bawang kecil
  • 3 ulas bawang putih
  • Sedikit belacan
  • 1 biji tomato
  • 15 tangkai cili kering (direbus)
  • 3 biji cili besar hijau
  • 10 biji cili api 

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, kisar kasar bahan yang disenaraikan dan tumis dengan minyak sampai naik bau dan pecah minyak.

2. Apabila sambal sudah masak, masukkan air limau kasturi, bunga kantan dan daun kesum, kemudian kacau rata.

3. Masukkan gula, garam dan ajinomoto jika suka, kemudian masak sampai sambal pekat.

4. Selepas itu, sumbat sambal ke dalam belahan belakang ikan cencaru.

5. Seterusnya, goreng sampai garing. Nak rasa lebih beraroma, boleh bakar.

6. Akhir sekali, angkat, tuangkan sedikit sambal dan minyak gorengan ikan di atasnya. Siap untuk dihidang!

Jika nak ikut selera sendiri, ikan lain seperti kembung atau selar pun boleh digunakan. Paling penting sambalnya padu dan aromanya cukup wangi apabila dimakan.

Selamat mencuba!

Sumber: Una Husna

Baca juga: Rahsia Ikan Cencaru Sumbat Sambal Sedap Memikat, Kena Perah Sedikit Limau Nipis

The post Resepi Ikan Cencaru Sumbat Sambal Portugis, Makan Dengan Nasi Panas Memang Terangkat! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan