Resepi Cucur Jejari Ketam Rangup, Makan Panas-Panas Memang Layan!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Dari cucur bawang, cucur udang sampai cucur jagung, semuanya ada peminat tersendiri. Tapi kali ini, kami nak ajak anda cuba sesuatu yang luar biasa iaitu resepi Cucur Jejari Ketam.
Resepi Cucur Jejari Ketam dikongsikan oleh Latifah Hassan di Facebook dengan cara yang sangat ringkas dan tak perlukan masa terlalu lama. Jom kita cuba!
Baca juga: Cara Buat Cucur Manis 5 Bahan, Guna Trik Ini Hasil Bulat Elok & Rangup!
RESEPI CUCUR JEJARI KETAM
Bahan-bahan:
- 1½ cawan tepung gandum
- 1 cawan tepung ikan bilis jenama Adabi
- Bawang
- Kucai
- Cili
- Jejari ketam
- Air sejuk
Cara-cara membuat:
1. Mula-mula, campurkan tepung gandum, tepung ikan bilis, bawang, kucai, cili dan jejari ketam dalam mangkuk besar.
2. Selepas itu, tambahkan air sejuk sedikit demi sedikit sambil kacau.
3. Panaskan minyak dalam kuali dan sudukan adunan ke dalam minyak panas.
4. Akhir sekali, goreng sampai keemasan, angkat dan toskan. Siap untuk dinikmati!
Cucur ini mempunyai gabungan rasa manis daripada jejari ketam, pedas-pedas cili dan wangi kucai yang membuatkan selera terangkat apabila digoreng panas-panas.
Sebenarnya, air sejuk membantu Cucur Jejari Ketam ini jadi lebih rangup di luar. Jika suka rasa lebih pedas, boleh tambahkan hirisan cili api dalam adunan.
Selamat mencuba!
Sumber: Latifah Hassan
Baca juga: Cucur Udang Rangup di Luar & Lembut Gebu Di Dalam, Lengkap Dengan Kuah Kacang Pekat Berlemak!
The post Resepi Cucur Jejari Ketam Rangup, Makan Panas-Panas Memang Layan! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan