Langkau ke kandungan utama

Resepi Nasi Goreng Kicap Paling Ringkas, Sedap untuk Satu Keluarga Makan!

Imej
https://ift.tt/PI1NFbD Jika anda mempunyai lebihan nasi di rumah, kami cadangkan anda cuba resepi Nasi Goreng Kicap ini. Bukan setakat ringkas, malah cepat siap dan pasti kenyang nanti. Nasi Goreng Kicap ialah sejenis nasi goreng ringkas yang menggunakan kicap sebagai bahan utama untuk memberikan rasa masin manis dan warna kehitaman yang menyelerakan. Hasil daripada perkongsian resepi Nasi Goreng Kicap oleh Ekin Hafiz mendapat perhatian di Facebook dan ramai terliur melihatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Nasi Goreng Sosej Mudah & Sedap, Guna Bahan Simple Tapi Rasa Padu! RESEPI NASI GORENG KICAP Bahan-bahan: Ayam (dipotong dadu, goreng dulu) Udang sikit (goreng sekali dengan ayam) Bawang putih dan bawang merah (ditumbuk) Bawang besar (dipotong bulat) Cili potong 2 sudu cili kisar Sebiji telur Nasi sejuk Kicap secukupnya Serbuk perasa (sikit saja, pilihan) Sayur (ikut suka, sawi atau kubis pun boleh) Cara-cara memasak: 1. Mula-mula, goreng ayam poton...

Rendang Telur Rebus Pekat Berlemak, Bau Harum Buat Satu Rumah Rasa Lapar

https://ift.tt/cwQtl9D

rendang telur rebus

Sudah biasa dengar rendang ayam dan daging, tapi ada satu lagi versi rendang yang tak kalah sedapnya iaitu Rendang Telur Rebus. Tak perlu tunggu raya, boleh makan bila-bila masa.

Resipi Rendang Telur Rebus ini dikongsikan oleh Zaid Azizy Yaakob di Facebook. Gaya  memasaknya memang santai, tapi hasilnya dijamin padu. Jom kita cuba!

Baca juga: Cara Rebus Telur Cantik, Berkilat & Tak Pecah, Tips Simple Tapi Menjadi!

RESIPI RENDANG TELUR REBUS

rendang telur rebus

Bahan-bahan:

  • Telur
  • Cili kering (kisar)
  • Bawang merah (kisar)
  • Bawang putih (kisar)
  • Halia (kisar)
  • Serai (kisar)
  • Lengkuas (kisar)
  • Kunyit hidup (kisar)
  • Kerisik
  • Santan pekat
  • Garam dan gula secukupnya
  • Daun kunyit (dihiris halus)
  • Daun limau purut (dihiris halus)

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, rebus telur sampai masak, kopek kulit dan ketepikan.

2. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar (cili kering, bawang merah, bawang putih, halia, serai, lengkuas, kunyit) sampai pecah minyak.

3. Masukkan kerisik dan santan, kemudian kacau rata dan biarkan mendidih.

4. Apabila kuah mula pekat, masukkan telur rebus, garam dan gula.

5. Seterusnya, masak sampai kuah pekat seperti rendang basah.

6. Akhir sekali, taburkan hirisan daun kunyit dan daun limau purut. Siap untuk dihidang!

Walaupun cara memasaknya ringkas, tapi aromanya tetap menggoda. Bau wangi serai, daun kunyit dan daun limau purut yang mesra dengan santan pekat buat dapur harum semerbak.

Selamat mencuba!

Sumber: Zaid Azizy Yaakob

Baca juga: Telur Rebus Masak Kari Paling Beraroma, Punyalah Sedap Sampai Menjilat Jari

The post Rendang Telur Rebus Pekat Berlemak, Bau Harum Buat Satu Rumah Rasa Lapar appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan