Rendang Telur Rebus Pekat Berlemak, Bau Harum Buat Satu Rumah Rasa Lapar
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Sudah biasa dengar rendang ayam dan daging, tapi ada satu lagi versi rendang yang tak kalah sedapnya iaitu Rendang Telur Rebus. Tak perlu tunggu raya, boleh makan bila-bila masa.
Resipi Rendang Telur Rebus ini dikongsikan oleh Zaid Azizy Yaakob di Facebook. Gaya memasaknya memang santai, tapi hasilnya dijamin padu. Jom kita cuba!
Baca juga: Cara Rebus Telur Cantik, Berkilat & Tak Pecah, Tips Simple Tapi Menjadi!
RESIPI RENDANG TELUR REBUS
Bahan-bahan:
- Telur
- Cili kering (kisar)
- Bawang merah (kisar)
- Bawang putih (kisar)
- Halia (kisar)
- Serai (kisar)
- Lengkuas (kisar)
- Kunyit hidup (kisar)
- Kerisik
- Santan pekat
- Garam dan gula secukupnya
- Daun kunyit (dihiris halus)
- Daun limau purut (dihiris halus)
Cara-cara memasak:
1. Mula-mula, rebus telur sampai masak, kopek kulit dan ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar (cili kering, bawang merah, bawang putih, halia, serai, lengkuas, kunyit) sampai pecah minyak.
3. Masukkan kerisik dan santan, kemudian kacau rata dan biarkan mendidih.
4. Apabila kuah mula pekat, masukkan telur rebus, garam dan gula.
5. Seterusnya, masak sampai kuah pekat seperti rendang basah.
6. Akhir sekali, taburkan hirisan daun kunyit dan daun limau purut. Siap untuk dihidang!
Walaupun cara memasaknya ringkas, tapi aromanya tetap menggoda. Bau wangi serai, daun kunyit dan daun limau purut yang mesra dengan santan pekat buat dapur harum semerbak.
Selamat mencuba!
Sumber: Zaid Azizy Yaakob
Baca juga: Telur Rebus Masak Kari Paling Beraroma, Punyalah Sedap Sampai Menjilat Jari
The post Rendang Telur Rebus Pekat Berlemak, Bau Harum Buat Satu Rumah Rasa Lapar appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan