Langkau ke kandungan utama

Resepi Nasi Goreng Kicap Paling Ringkas, Sedap untuk Satu Keluarga Makan!

Imej
https://ift.tt/PI1NFbD Jika anda mempunyai lebihan nasi di rumah, kami cadangkan anda cuba resepi Nasi Goreng Kicap ini. Bukan setakat ringkas, malah cepat siap dan pasti kenyang nanti. Nasi Goreng Kicap ialah sejenis nasi goreng ringkas yang menggunakan kicap sebagai bahan utama untuk memberikan rasa masin manis dan warna kehitaman yang menyelerakan. Hasil daripada perkongsian resepi Nasi Goreng Kicap oleh Ekin Hafiz mendapat perhatian di Facebook dan ramai terliur melihatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Nasi Goreng Sosej Mudah & Sedap, Guna Bahan Simple Tapi Rasa Padu! RESEPI NASI GORENG KICAP Bahan-bahan: Ayam (dipotong dadu, goreng dulu) Udang sikit (goreng sekali dengan ayam) Bawang putih dan bawang merah (ditumbuk) Bawang besar (dipotong bulat) Cili potong 2 sudu cili kisar Sebiji telur Nasi sejuk Kicap secukupnya Serbuk perasa (sikit saja, pilihan) Sayur (ikut suka, sawi atau kubis pun boleh) Cara-cara memasak: 1. Mula-mula, goreng ayam poton...

Rahsia Kulit Karipap Rangup Sampai Ke Petang, Kena Tahu Sukatan & Teknik Betul

https://ift.tt/KiIGP3q

kulit karipap rangup

Nak buat kulit karipap rangup sampai ke petang sebenarnya tak susah mana, tapi kena tahu cara dan sukatan yang tepat. Rahsia ini bukan sekadar pada resepi, tapi juga pada teknik dan masa rehat doh yang betul.

Resipi yang dikongsikan oleh Che Kelly ini guna sukatan minyak, jenis tepung dan air kapur makan yang tepat supaya doh lembut, senang dibentuk dan hasilnya kekal rangup walaupun dah lama digoreng.

Baca juga: Rahsia Telur Rebus Licin Sempurna, Ikut Petua Ini Barulah Senang Nak Kupas!

RAHSIA KULIT KARIPAP RANGUP SAMPAI KE PETANG

kulit karipap rangup

1. Sukatan Minyak & Marjerin

Untuk setiap 1 kg tepung, gunakan 1 cawan minyak masak dan 2 sudu makan marjerin. Panaskan minyak dan marjerin hingga betul-betul panas, kemudian curahkan ke atas tepung. Hati-hati ya, minyak sangat panas, jadi gaul dulu dengan sudu sebelum guna tangan.

2. Jenis Tepung

Gunakan tepung gandum cap Sauh sahaja untuk hasil yang lebih rangup.

3. Air Kapur

Ini rahsia buat kulit karipap rangup sampai petang dengan menggunakan air kapur. Ambil air rendaman kapur yang jernih dan untuk setiap 1 kg tepung, masukkan 2 sudu makan air kapur.

CARA MENGULI DOH

Gaulkan tepung bersama minyak panas dan marjerin tadi. Kemudian masukkan air biasa dan air kapur, uli hingga sebati. Tak perlu risau kalau doh tak licin, asalkan bahan sudah sebati.

Selepas siap uli, masukkan doh ke dalam plastik untuk elakkan terkena angin. Rehatkan selama 4 jam sebelum digunakan. Kaedah ini membuatkan doh lebih lembut dan sedikit berminyak. Itulah rahsia kulit karipap yang kekal rangup hingga ke petang.

Sumber: Zyureena Ahmad

Baca juga: Rahsia Ulam Ulaman Celur Tak Lebam, Warna Tetap Hijau & Kekal Menawan

The post Rahsia Kulit Karipap Rangup Sampai Ke Petang, Kena Tahu Sukatan & Teknik Betul appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan