Langkau ke kandungan utama

Telur Dadar Boleh Masak Dengan 2 Cara, Tapi Hanya Satu Yang Buat Gebu & Mengembang Cantik

Imej
https://ift.tt/rUcmjvp Ramai yang suka masak telur dadar kerana mudah dan ringkas. Pernah terfikir tak, kenapa ada orang buat telur dadar gebu, tebal dan lembut, sedangkan ada yang jadi leper dan nipis? Rahsia buat telur dadar gebu bukanlah pada bahan, tapi pada teknik memasak. Bezanya bergantung pada cara telur dipukul, putih telur, suhu dan kesegaran telur itu sendiri. Nur Mashitah telah dedahkan dua teknik mudah buat telur dadar gebu yang boleh dicuba sesiapa saja di rumah. Nampak kecil, tapi hasilnya memang ketara. Jom kita tengok caranya! Baca juga: Resepi Telur Goreng Lilin Rangup & Comel, Idea Kreatif Untuk Pikat Selera Anak CARA BUAT TELUR DADAR GEBU 1. TEKNIK PERTAMA: PUKUL TELUR SEKALI DAN TERUS GORENG. Teknik yang paling biasa diamalkan iaitu kuning telur dan putih telur dipukul bersama dalam satu bekas . Selepas itu, terus goreng di atas kuali dengan sedikit minyak . Hasilnya telur dadar tetap sedap, tapi teksturnya lebih padat dan taklah terlalu gebu. 2. TEKN...

Kari Ayam Kapitan Nyonya, Bau Harum Rempahnya Tak Sama Macam Kari Biasa!

https://ift.tt/HXidIu6

kari ayam kapitan

Pelbagai versi kari ayam yang ada di Malaysia, tapi bila sampai ke Kari Ayam Kapitan Nyonya, lain macam auranya. Paling menarik, resipinya taklah susah seperti yang disangka.

Kari Ayam Kapitan Nyonya ialah sejenis masakan warisan Peranakan atau Nyonya yang cukup popular, terutama di Pulau Pinang dan Melaka. Hidangan ini terkenal dengan kuahnya yang pekat, beraroma rempah, ada rasa lemak santan, pedas cili dan sedikit masam daripada asam jawa atau limau.

Liza Idris kongsikan cara mudah masak Kari Ayam Kapitan Nyonya di Facebook, sesuai untuk yang baru nak belajar memasak ataupun nak cuba sesuatu yang berbeza dari kari biasa.

Baca juga: Mee Kari Nyonya, Kuah Sedap Luar Biasa Sampai Mak Mentua Minta Resipi

RESIPI KARI AYAM KAPITAN

kari ayam kapitan

Bahan utama:

  • ½ ekor ayam

Bahan kisar:

  • 1 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 3 batang serai
  • 6 helai daun limau purut
  • 2 tangkai daun dan akar ketumbar

Bahan lain:

  • 3 hingga 4 sudu besar cili kisar
  • 2 hingga 3 sudu air asam jawa
  • ¼ santan kotak
  • 1 cawan air
  • 1 sudu gula
  • Garam secukup rasa
  • Daun bawang dan ketumbar (untuk tabur)

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, potong ayam dengan kecil, gaul garam kunyit dan goreng sampai masak,angkat dan ketepikan.

2. Kemudian, panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar sampai naik bau.

3. Selepas itu, masukkan cili kisar dan tumis sampai pecah minyak.

4. Seterusnya, masukkan ayam goreng tadi dan kacau sebati.

5. Masukkan air asam jawa, kemudian tuang santan dan air.

6. Perasakan dengan garam dan gula, kemudian kacau sampai kuah pekat.

7. Akhir sekali, taburkan daun bawang dan ketumbar. Siap untuk dihidang!

Bayangkan makan dengan nasi panas-panas, atau cicah dengan roti, memang nikmat tak terhingga. Jika hidangkan untuk keluarga di rumah, pasti mereka puji tak berhenti nanti.

Selamat mencuba!

Sumber: Liza Idris

Baca juga: Resepi Kari Ayam Bangladesh Simple Tanpa Santan, 3 Langkah Saja Dah Siap!

The post Kari Ayam Kapitan Nyonya, Bau Harum Rempahnya Tak Sama Macam Kari Biasa! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan