Ayam Masak Thai Beraroma, Lauk Wajib Setiap Minggu Ini Sedap Tak Ingat Dunia!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Tengah buntu fikir lauk hari ini, tiba-tiba ternampak ada yang kongsikan resipi Ayam Masak Thai. Sekali tengok rupa hidangannya, nampak menyelerakan dan tak sabar nak cuba.
Jika suka lauk berperisa, pedas tapi cukup seimbang rasa masin, manis dan masam, Ayam Masak Thai ini patut dicuba. Bau harum serai dan daun limau purutnya, memang cukup menggoda.
Inilah masanya untuk cuba resipi Ayam Masak Thai yang dikongsikan oleh Aien Weyl di Facebook. Bukan setakat sedap, malah keluarga anda akan makan sampai bertambah nasi.
Baca juga: Tips Ayam Goreng Rangup Tahan Lama, Guna Teknik Ini Baru Hasil Menjadi!
RESIPI AYAM MASAK THAI
Bahan A:
- 10 ketul bahagian ayam (digoreng)
- 1 biji bawang besar atau holland (dipotong bulat)
- 2 batang serai dititik
- Daun limau purut
- Garam secukupnya
- 2 sudu sos tiram
- 2 sudu sos cili
- Sedikit air
- Minyak
Bahan B (bahan kisar):
- 3 ulas bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 5 biji cili merah
- 3 biji cili hijau
- 2 biji cili api
Cara-cara memasak:
1. Mula-mula, tumis serai yang dititik sampai naik bau.
2. Masukkan hirisan bawang dan daun limau purut, kemudian tumis sampai garing.
3. Apabila sudah garing, masukkan bahan yang sudah dikisar tadi.
4. Seterusnya, masukkan sos tiram, sos cili dan air secukupnya.
5. Akhir sekali, masukkan ayam dan serbuk perasa mengikut sesedap rasa. Siap untuk dihidang!
Resipi ini boleh diolah mengikut citarasa. Jika suka lebih pedas, boleh lebihkan cili api. Nak lebih berkuah, tambah sedikit air panas dan perasakan semula saja.
Selamat mencuba!
Sumber: Aien Weyl
Baca juga: Resepi Sup Ayam Halia Lada Hitam, Sesuai Untuk Orang Demam, Angin & Pantang!
The post Ayam Masak Thai Beraroma, Lauk Wajib Setiap Minggu Ini Sedap Tak Ingat Dunia! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan