Resipi Spicy Buttermilk Clam Yang Pekat, Pedas & Berlemak, Rupanya Mudah Saja Nak Masak!

Imej
https://ift.tt/gwVH8UN Kalau nak mencuba kenainan untuk makan tengah hari, jom cuba resepi spicy buttermilk clam yang ringkas dan tidak rumit untuk disediakan ini. Bahan-bahan yang digunakan juga selalunya ada di rumah. Namun jika tiada, ia boleh didapati dengan senang di mana-mana pasar raya. Jom cuba! Baca juga: Resipi Lala Masak Kam Heong Sedap & Lazat, Tak Sangka Semudah Ini Cara Masak! RESEPI SPICY BUTTERMILK CLAM Bahan-bahan: Kupang atau lala (dibersihkan) 2 sudu besar mentega (butter) 3 ulas bawang putih (dicincang halus) 1 biji bawang holland (dihiris nipis) 1 sudu teh serbuk paprika 1 sudu teh chilli flakes (ikut tahap pedas yang diingini) 1 tangkai daun kari 1/2 cawan krim masakan (cooking cream) atau krim penuh (full cream milk) 1/4 cawan stok ayam (chicken stock) Cara memasak: Panaskan mentega dalam kuali atas api sederhana. Tumis bawang putih, bawang holland dan daun kari hingga wangi dan bawang menjadi layu. Masukkan serbuk paprika dan chilli flak...

Wanita Kongsi Resepi Mee Kicap Sedap Arwah Ayah, 10 Tahun Simpan Kenangan Dalam Rasa

https://ift.tt/g6Xe04o

resepi mee kicap sedap

Satu hidangan mampu bawa seseorang mengimbau saat manis bersama insan tersayang. Begitulah yang dirasai oleh seorang wanita saat memasak resepi Mee Kicap sedap oleh arwah ayahnya.

Mee Kicap ini bukan seperti yang biasa ditemui di restoran. Gabungan rasa kicap manis, aroma halia dan bawang putih yang ditumis serta kuah pekat berperisa daging cukup menyerap ke dalam mee celur.

Resepi Mee Kicap sedap ini dikongsikan oleh Nurul Wada Adilah Azmi di Facebook, dan kisah di sebaliknya telah menyentuh hati ramai kerana penuh kenangan bersama arwah ayah.

Baca juga: Mee Sanggul Goreng Guna Bahan Ringkas, Resepi Simple Tapi Boleh Buat Ketagih!

RESEPI MEE KICAP SEDAP

resepi mee kicap sedap

Bahan-bahan:

Cara-cara memasak:

1. Tumis bawang putih dan halia yang telah ditumbuk halus sampai naik bau.

2. Masukkan air rebusan daging bersama daging yang telah direbus.

3. Tambahkan sayur-sayuran yang keras terlebih dahulu seperti lobak merah, baby corn dan kobis bunga. Biarkan sampai lembut.

4. Kemudian, masukkan isi ayam (jika guna).

5. Tambahkan sos tiram dan kicap manis secukup rasa. Boleh tambahkan sedikit air jika kuah terlalu pekat.

6. Tuang bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.

7. Masukkan udang atau sotong dan biarkan sampai semuanya masak.

8. Setelah kuah cukup rasa dan pekat, masukkan mee kuning yang telah dicelur terlebih dahulu dan gaul rata. Siap untuk dihidang!

Selamat mencuba!

Sumber: Nurul Wada Adilah Azmi

Baca juga: Resipi Mee Bandung Cara Malas, Tak Banyak ‘Step’ Tapi Sedapnya Mengancam!

The post Wanita Kongsi Resepi Mee Kicap Sedap Arwah Ayah, 10 Tahun Simpan Kenangan Dalam Rasa appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan