Resipi Spicy Buttermilk Clam Yang Pekat, Pedas & Berlemak, Rupanya Mudah Saja Nak Masak!
https://ift.tt/gwVH8UN
Kalau nak mencuba kenainan untuk makan tengah hari, jom cuba resepi spicy buttermilk clam yang ringkas dan tidak rumit untuk disediakan ini.
Bahan-bahan yang digunakan juga selalunya ada di rumah. Namun jika tiada, ia boleh didapati dengan senang di mana-mana pasar raya. Jom cuba!
Baca juga: Resipi Lala Masak Kam Heong Sedap & Lazat, Tak Sangka Semudah Ini Cara Masak!
RESEPI SPICY BUTTERMILK CLAM
Bahan-bahan:
- Kupang atau lala (dibersihkan)
- 2 sudu besar mentega (butter)
- 3 ulas bawang putih (dicincang halus)
- 1 biji bawang holland (dihiris nipis)
- 1 sudu teh serbuk paprika
- 1 sudu teh chilli flakes (ikut tahap pedas yang diingini)
- 1 tangkai daun kari
- 1/2 cawan krim masakan (cooking cream) atau krim penuh (full cream milk)
- 1/4 cawan stok ayam (chicken stock)
Cara memasak:
- Panaskan mentega dalam kuali atas api sederhana. Tumis bawang putih, bawang holland dan daun kari hingga wangi dan bawang menjadi layu.
- Masukkan serbuk paprika dan chilli flakes, kacau sebentar hingga rempah naik bau.
- Tambahkan krim masakan dan stok ayam, kacau rata. Masak hingga kuah sedikit pekat.
- Masukkan kupang/lala ke dalam kuah. Tutup kuali dan biarkan ia masak selama 5-7 minit atau sehingga cengkerang terbuka dan isinya masak sepenuhnya.
- Perasakan jika perlu. Jika suka lebih berkuah, boleh tambah sedikit krim atau stok ayam.
- Angkat dan hidangkan panas, sesuai dimakan dengan roti, nasi atau pasta.
Sumber: Nazuhaina Azu
Baca juga: Resipi Lala Tumis Yang Ringkas Tapi Sedap, Aromanya Pasti Memikat Selera
The post Resipi Spicy Buttermilk Clam Yang Pekat, Pedas & Berlemak, Rupanya Mudah Saja Nak Masak! appeared first on MyResipi.
Ulasan
Catat Ulasan