Resipi Spicy Buttermilk Clam Yang Pekat, Pedas & Berlemak, Rupanya Mudah Saja Nak Masak!

https://ift.tt/gwVH8UN

spicy buttermilk clam

Kalau nak mencuba kenainan untuk makan tengah hari, jom cuba resepi spicy buttermilk clam yang ringkas dan tidak rumit untuk disediakan ini.

Bahan-bahan yang digunakan juga selalunya ada di rumah. Namun jika tiada, ia boleh didapati dengan senang di mana-mana pasar raya. Jom cuba!

Baca juga: Resipi Lala Masak Kam Heong Sedap & Lazat, Tak Sangka Semudah Ini Cara Masak!

RESEPI SPICY BUTTERMILK CLAM

spicy buttermilk clam

Bahan-bahan:

  • Kupang atau lala (dibersihkan)
  • 2 sudu besar mentega (butter)
  • 3 ulas bawang putih (dicincang halus)
  • 1 biji bawang holland (dihiris nipis)
  • 1 sudu teh serbuk paprika
  • 1 sudu teh chilli flakes (ikut tahap pedas yang diingini)
  • 1 tangkai daun kari
  • 1/2 cawan krim masakan (cooking cream) atau krim penuh (full cream milk)
  • 1/4 cawan stok ayam (chicken stock)

Cara memasak:

  1. Panaskan mentega dalam kuali atas api sederhana. Tumis bawang putih, bawang holland dan daun kari hingga wangi dan bawang menjadi layu.
  2. Masukkan serbuk paprika dan chilli flakes, kacau sebentar hingga rempah naik bau.
  3. Tambahkan krim masakan dan stok ayam, kacau rata. Masak hingga kuah sedikit pekat.
  4. Masukkan kupang/lala ke dalam kuah. Tutup kuali dan biarkan ia masak selama 5-7 minit atau sehingga cengkerang terbuka dan isinya masak sepenuhnya.
  5. Perasakan jika perlu. Jika suka lebih berkuah, boleh tambah sedikit krim atau stok ayam.
  6. Angkat dan hidangkan panas, sesuai dimakan dengan roti, nasi atau pasta.

Sumber: Nazuhaina Azu

Baca juga: Resipi Lala Tumis Yang Ringkas Tapi Sedap, Aromanya Pasti Memikat Selera

The post Resipi Spicy Buttermilk Clam Yang Pekat, Pedas & Berlemak, Rupanya Mudah Saja Nak Masak! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan