Cara Buat Cucur Manis 5 Bahan, Guna Trik Ini Hasil Bulat Elok & Rangup!

Imej
https://ift.tt/Qxoi2he Bangun pagi terus terfikir nak sediakan sarapan untuk keluarga tersayang di rumah. Tak perlu fikir panjang, ikut saja cara buat Cucur Manis yang rangup di luar tapi lembut di dalam ini. Cucur Manis ialah kuih goreng tradisional dibuat daripada tepung gandum, air panas, susu pekat dan garam yang dibentukkan bulat dan digoreng sampai keperangan. Cara buat Cucur Manis yang dikongsikan oleh Nur Naszirah di Facebook ini sesuai sangat untuk anda nikmati bersama keluarga pada bila-bila masa. Jom kita cuba! Baca juga: Cucur Udang Rangup di Luar & Lembut Gebu Di Dalam, Lengkap Dengan Kuah Kacang Pekat Berlemak! CARA BUAT CUCUR MANIS Bahan-bahan: 3 cawan tepung gandum 3 cawan air (didihkan atas api dahulu) Susu pekat manis Secubit garam Minyak masak (untuk menggoreng) Cara-cara membuat: 1. Masukkan semua bahan ke dalam bekas besar (tepung gandum, air yang telah mendidih, susu pekat, dan sedikit garam). 2. Gaulkan sampai sebati. Adunan memang akan ...

Wanita Ini Kongsi Resepi Aiskrim Homemade 5 Bahan, Sesuai Buat Jual & Makan Sendiri!

https://ift.tt/V6hwg1C

resepi aiskrim homemade

Cuaca panas buat tekak teringin sesuatu yang sejuk dan manis, jadi terus terbayang aiskrim. Sebenarnya, ada resepi aiskrim homemade yang sangat mudah hanya guna 5 bahan saja.

Tak kira kanak-kanak atau orang dewasa, semua orang sukakan aiskrim. Tambahan pula jika aiskrim itu buat sendiri di rumah, mestilah lebih jimat dan puas hati.

Lina Kassim telah kongsikan resepi aiskrim homemade di Facebook yang bukan saja sedap dimakan sendiri, tapi juga sesuai untuk jualan kecil-kecilan. Jom kita cuba!

Baca juga: Resepi Aiskrim Cheese Indulgence, Buat Bentuk Cawan Begini Senang Nak Ngap!

RESEPI AISKRIM HOMEMADE

resepi aiskrim homemade

Bahan-bahan:

  • 1 tin susu pekat manis
  • 2 tin susu cair
  • Sedikit garam
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 2 sudu besar ovalette

Cara-cara membuat:

1. Campurkan semua bahan dalam mangkuk besar (guna mangkuk mixer untuk mudahkan kerja).

2. Putarkan dengan kelajuan paling maksimum selama 20 minit tanpa henti.

3. Selepas 20 minit, adunan akan jadi kembang, gebu dan lebih pekat.

4. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian mengikut warna yang diingini. Boleh tambah pewarna makanan (contoh: merah, hijau, biru, kuning).

5. Susun secara berlapis dalam bekas besar untuk dapatkan efek pelangi atau marble. Kreativiti ikut citarasa masing-masing.

6. Simpan dalam peti sejuk bahagian beku (freezer) semalaman sebelum dihidang.

Selepas cuba resepi aiskrim homemade ini, pasti jadi rebutan keluarga di rumah. Teksturnya lembut, manisnya cukup rasa, ditambah pula dengan warna yang cantik dan menarik.

Selamat mencuba!

Sumber: Lina Kassim

Baca juga: Aiskrim Malaysia Kacang Merah Zaman Sekolah, Manis & Lemak Berkrim Macam Dulu-Dulu!

The post Wanita Ini Kongsi Resepi Aiskrim Homemade 5 Bahan, Sesuai Buat Jual & Makan Sendiri! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan