Resipi Spageti Kari, Rupanya Ada Rahsia Buat Kuah Lagi Sedap & Lambat Basi!

Imej
https://ift.tt/OvphSDH Cara masak spaghetti kari yang dikongsikan oleh Puan Mizah Ngatimah ini pasti ramai yang tak pernah cuba. Pasti ramai yang dah biasa buat mi kari, tapi kali ini apa kata cuba kelainan sikit dengan menggantikan mi kuning dengan spageti pula. Selain itu, beliau turut berkongsikan rahsia nak dapatkan kuah yang sedap. Selain itu, ada petua untuk elakkan kuah berbau hanyir, berlendir dan tak mudah basi. Baca juga: Wanita Kongsi Cara Masak Mi Kari Nyonya, Bertahun Guna Resipi Sama Tak Pernah Jemu! CARA MASAK SPAGHETTI KARI Bahan-bahan: ½ ekor ayam (potong kecil) 1 peket spageti 1 genggam tauge (dicelur) 1 ikat sawi (dicelur) 1 biji kelapa (santan) 1 kiub pati ayam Tauhu puff (tauhu goreng) 4 sudu besar serbuk kari daging 2 sudu besar serbuk kari ikan (jadikan pes) Bahan kisar: 1 biji bawang besar 5 ulas bawang putih 2 inci halia 5 tangkai cili kering Semua bahan ini dikisar. Cara-cara: Mula-mula rebus spageti. Didihkan air bersama sedikit ...

Cara Buat Cucur Manis 5 Bahan, Guna Trik Ini Hasil Bulat Elok & Rangup!

https://ift.tt/Qxoi2he

cara buat cucur manis

Bangun pagi terus terfikir nak sediakan sarapan untuk keluarga tersayang di rumah. Tak perlu fikir panjang, ikut saja cara buat Cucur Manis yang rangup di luar tapi lembut di dalam ini.

Cucur Manis ialah kuih goreng tradisional dibuat daripada tepung gandum, air panas, susu pekat dan garam yang dibentukkan bulat dan digoreng sampai keperangan.

Cara buat Cucur Manis yang dikongsikan oleh Nur Naszirah di Facebook ini sesuai sangat untuk anda nikmati bersama keluarga pada bila-bila masa. Jom kita cuba!

Baca juga: Cucur Udang Rangup di Luar & Lembut Gebu Di Dalam, Lengkap Dengan Kuah Kacang Pekat Berlemak!

CARA BUAT CUCUR MANIS

cara buat cucur manis

Bahan-bahan:

  • 3 cawan tepung gandum
  • 3 cawan air (didihkan atas api dahulu)
  • Susu pekat manis
  • Secubit garam
  • Minyak masak (untuk menggoreng)

Cara-cara membuat:

1. Masukkan semua bahan ke dalam bekas besar (tepung gandum, air yang telah mendidih, susu pekat, dan sedikit garam).

2. Gaulkan sampai sebati. Adunan memang akan sedikit melekit dan melekat pada tangan, itu memang teksturnya.

3. Panaskan minyak dalam kuali dengan api sederhana besar.

4. Sediakan semangkuk air untuk membasahkan tangan (ini tips supaya adunan tak melekat dan senang dibentuk).

5. Celup tangan dalam air, ambil sedikit adunan dan bentukkan bulat-bulat menggunakan tangan. Tak perlu terlalu sempurna.

6. Masukkan terus ke dalam minyak panas dan goreng sampai cucur bertukar warna keemasan.

7. Balik-balikkan supaya masak sekata. Angkat dan toskan minyak. Siap untuk dihidang!

Selamat mencuba!

Sumber: Nur Naszirah

Baca juga: Cucur Kembung Manis, Tak Nak Pakai Gula Boleh Ganti Bahan ‘Ini’ Di Rumah

The post Cara Buat Cucur Manis 5 Bahan, Guna Trik Ini Hasil Bulat Elok & Rangup! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan