Resipi Spageti Kari, Rupanya Ada Rahsia Buat Kuah Lagi Sedap & Lambat Basi!

https://ift.tt/OvphSDH

cara masak spaghetti

Cara masak spaghetti kari yang dikongsikan oleh Puan Mizah Ngatimah ini pasti ramai yang tak pernah cuba.

Pasti ramai yang dah biasa buat mi kari, tapi kali ini apa kata cuba kelainan sikit dengan menggantikan mi kuning dengan spageti pula.

Selain itu, beliau turut berkongsikan rahsia nak dapatkan kuah yang sedap. Selain itu, ada petua untuk elakkan kuah berbau hanyir, berlendir dan tak mudah basi.

Baca juga: Wanita Kongsi Cara Masak Mi Kari Nyonya, Bertahun Guna Resipi Sama Tak Pernah Jemu!

CARA MASAK SPAGHETTI KARI

cara masak spaghetti

Bahan-bahan:

  • ½ ekor ayam (potong kecil)
  • 1 peket spageti
  • 1 genggam tauge (dicelur)
  • 1 ikat sawi (dicelur)
  • 1 biji kelapa (santan)
  • 1 kiub pati ayam
  • Tauhu puff (tauhu goreng)
  • 4 sudu besar serbuk kari daging
  • 2 sudu besar serbuk kari ikan (jadikan pes)

Bahan kisar:

  • 1 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 5 tangkai cili kering

Semua bahan ini dikisar.

Cara-cara:

  1. Mula-mula rebus spageti. Didihkan air bersama sedikit minyak supaya spageti tak melekat antara satu sama lain.
  2. Sementara itu, lumur ayam dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng ayam hingga separuh masak saja, tak perlu terlalu garing.
  3. Untuk kuah kari, tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
  4. Masukkan pes kari, biarkan pecah minyak sekali lagi.
  5. Masukkan ayam goreng, kiub pati ayam dan santan.
  6. Tambahkan asam keping dan biarkan kuah mendidih perlahan.
  7. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
  8. Akhir sekali, masukkan tauhu puff dan biarkan kuah mendidih sekejap.

Siap! Kuahnya bukan saja sedap, tapi tahan lebih lama kalau ikut cara ini. Boleh hidangkan spageti dengan kuah kari panas bersama tauge dan sawi yang dicelur, telur rebus, sambal merah dan bahan sampingan lain yang disukai. Selamat mencuba!

Sumber: Mizah Ngatiman

Baca juga: Resipi Mi Bandung Original Muar, Kuah Yang Pekat & Padu Memang Nikmat!

The post Resipi Spageti Kari, Rupanya Ada Rahsia Buat Kuah Lagi Sedap & Lambat Basi! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan