Resipi Spageti Kari, Rupanya Ada Rahsia Buat Kuah Lagi Sedap & Lambat Basi!

Imej
https://ift.tt/OvphSDH Cara masak spaghetti kari yang dikongsikan oleh Puan Mizah Ngatimah ini pasti ramai yang tak pernah cuba. Pasti ramai yang dah biasa buat mi kari, tapi kali ini apa kata cuba kelainan sikit dengan menggantikan mi kuning dengan spageti pula. Selain itu, beliau turut berkongsikan rahsia nak dapatkan kuah yang sedap. Selain itu, ada petua untuk elakkan kuah berbau hanyir, berlendir dan tak mudah basi. Baca juga: Wanita Kongsi Cara Masak Mi Kari Nyonya, Bertahun Guna Resipi Sama Tak Pernah Jemu! CARA MASAK SPAGHETTI KARI Bahan-bahan: ½ ekor ayam (potong kecil) 1 peket spageti 1 genggam tauge (dicelur) 1 ikat sawi (dicelur) 1 biji kelapa (santan) 1 kiub pati ayam Tauhu puff (tauhu goreng) 4 sudu besar serbuk kari daging 2 sudu besar serbuk kari ikan (jadikan pes) Bahan kisar: 1 biji bawang besar 5 ulas bawang putih 2 inci halia 5 tangkai cili kering Semua bahan ini dikisar. Cara-cara: Mula-mula rebus spageti. Didihkan air bersama sedikit ...

Telur Sambal Cili Kering Guna 5 Bahan, Lauk Ringkas Tapi Buat Bertambah Nasi!

https://ift.tt/ieVrS0W

telur sambal

Kadangkala ada ketikanya kita teringin makan lauk yang ringkas, tapi pedasnya cukup rasa. Lauk yang boleh buat nasi bertambah tanpa sedar, semestinya Telur Sambal Cili Kering.

Resipi Telur Sambal Cili Kering ini dikongsikan oleh Wan LuQman di Facebook yang mempunyai cara bagi memastikan lauk ini nampak luar biasa. Jom kita cuba!

Baca juga: Rahsia Telur Dadar Rangup Macam Dekat Kedai Siam, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

RESIPI TELUR SAMBAL CILI KERING

telur sambal

Bahan-bahan:

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, goreng cili kering sampai sedikit garing. Nak rebus dulu pun boleh, tak rebus pun boleh.

2. Selepas itu, terus goreng ikan bilis dan bawang putih sampai garing.

3. Apabila ikan bilis sudah siap digoreng, masukkan semua bahan goreng tadi ke dalam lesung batu dan tumbuk kasar saja tapi jangan halus sangat.

4. Kemudian, tumis sesudu sos tiram. Jika tiada pun tak mengapa.

5. Masukkan semula bahan yang ditumbuk bersama garam dan gula secukupnya. Jika guna cili kering yang menggerutu, lebihkan gula sedikit supaya tak terlalu pedas.

6. Setelah itu, masukkan telur. Kais bahagian putih dan biarkan saja memasak, kemudian angkat yang bahagian putih tadi. Jika tak suka kuning telur cair, kacau saja sekaligus.

7. Apabila kuning telur sudah mencapai tahap masakan yang dimahukan, angkat dan letak atas telur putih yang sudah diangkat awal tadi.

8. Akhir sekali, tabur daun bawang dan wajib perah asam limau. Siap untuk dihidang!

Selamat mencuba!

Sumber: Wan LuQman

Baca juga: Wanita Ini Kongsi Tips Telur Tak Pecah Dalam Kuah Masak Lemak, Bulat Gebu Kejadiannya!

The post Telur Sambal Cili Kering Guna 5 Bahan, Lauk Ringkas Tapi Buat Bertambah Nasi! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan