Resipi Spicy Buttermilk Clam Yang Pekat, Pedas & Berlemak, Rupanya Mudah Saja Nak Masak!

Imej
https://ift.tt/gwVH8UN Kalau nak mencuba kenainan untuk makan tengah hari, jom cuba resepi spicy buttermilk clam yang ringkas dan tidak rumit untuk disediakan ini. Bahan-bahan yang digunakan juga selalunya ada di rumah. Namun jika tiada, ia boleh didapati dengan senang di mana-mana pasar raya. Jom cuba! Baca juga: Resipi Lala Masak Kam Heong Sedap & Lazat, Tak Sangka Semudah Ini Cara Masak! RESEPI SPICY BUTTERMILK CLAM Bahan-bahan: Kupang atau lala (dibersihkan) 2 sudu besar mentega (butter) 3 ulas bawang putih (dicincang halus) 1 biji bawang holland (dihiris nipis) 1 sudu teh serbuk paprika 1 sudu teh chilli flakes (ikut tahap pedas yang diingini) 1 tangkai daun kari 1/2 cawan krim masakan (cooking cream) atau krim penuh (full cream milk) 1/4 cawan stok ayam (chicken stock) Cara memasak: Panaskan mentega dalam kuali atas api sederhana. Tumis bawang putih, bawang holland dan daun kari hingga wangi dan bawang menjadi layu. Masukkan serbuk paprika dan chilli flak...

Resipi Sayur Paku Rawan Tumis, Ramai Suka Sebab Teksturnya Meletup Bila Gigit!

https://ift.tt/ku0MC4H

paku rawan

Sayur paku rawan merupakan salah satu sayur kampung yang cukup digemari. Selain kaya dengan khasiat, teksturnya yang unik juga menjadi tarikan.

Apabila digigit, sayur ini memberi rasa segar dan sedikit rangup, seolah-olah meletup di dalam mulut. Itulah yang menjadikan ia begitu sedap dan membuka selera.

Sayur ini paling sesuai dimasak secara tumis. Tidak memerlukan banyak bahan, hanya dengan bawang, cili, sedikit belacan dan jika suka, boleh ditambah ikan bilis untuk lebih rasa. Hasilnya tetap enak dan cukup menyelerakan.

Resipi ini sangat sesuai untuk hidangan harian. Cara penyediaannya mudah dan cepat, sesuai bagi sesiapa yang ingin masak lauk ringkas tetapi tetap sedap dimakan bersama nasi panas.

Baca juga: 10 Sayur-Sayuran Yang Tak Boleh Digoreng, No.5 Paling Ramai Suka Makan!

RESIPI SAYUR PAKU RAWAN TUMIS

paku rawan

Bahan-bahan tumis:

  • 1 biji bawang besar
  • 2-3 biji bawang kecil
  • Cili merah secukupnya
  • Cili padi secukupnya

Bahan lain:

  • Pucuk paku rawan
  • Sedikit garam
  • Sedikit belacan
  • Ikan bilis (digoreng atau ditumbuk, jika suka)

Cara penyediaan:

  1. Kisar bawang besar, bawang kecil, cili merah dan cili padi hingga hancur (tidak perlu lumat).
  2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak dan naik bau.
  3. Masukkan sedikit garam dan belacan, kacau rata.
  4. Masukkan pucuk paku rawan yang telah dibersihkan. Gaul sebati dan biarkan ia layu sedikit.
  5. Akhir sekali, tambahkan ikan bilis goreng atau yang telah ditumbuk untuk menambah rasa.
  6. Sedia untuk dihidang bersama nasi panas.

Sumber: Zila Nur Aril

Baca juga: Resipi Cucur Sayur, Ikut Teknik Ini Barulah Hasilnya Rangup & Sedap Dimakan

The post Resipi Sayur Paku Rawan Tumis, Ramai Suka Sebab Teksturnya Meletup Bila Gigit! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan