Resipi Sayur Paku Rawan Tumis, Ramai Suka Sebab Teksturnya Meletup Bila Gigit!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Sayur paku rawan merupakan salah satu sayur kampung yang cukup digemari. Selain kaya dengan khasiat, teksturnya yang unik juga menjadi tarikan.
Apabila digigit, sayur ini memberi rasa segar dan sedikit rangup, seolah-olah meletup di dalam mulut. Itulah yang menjadikan ia begitu sedap dan membuka selera.
Sayur ini paling sesuai dimasak secara tumis. Tidak memerlukan banyak bahan, hanya dengan bawang, cili, sedikit belacan dan jika suka, boleh ditambah ikan bilis untuk lebih rasa. Hasilnya tetap enak dan cukup menyelerakan.
Resipi ini sangat sesuai untuk hidangan harian. Cara penyediaannya mudah dan cepat, sesuai bagi sesiapa yang ingin masak lauk ringkas tetapi tetap sedap dimakan bersama nasi panas.
Baca juga: 10 Sayur-Sayuran Yang Tak Boleh Digoreng, No.5 Paling Ramai Suka Makan!
RESIPI SAYUR PAKU RAWAN TUMIS
Bahan-bahan tumis:
- 1 biji bawang besar
- 2-3 biji bawang kecil
- Cili merah secukupnya
- Cili padi secukupnya
Bahan lain:
- Pucuk paku rawan
- Sedikit garam
- Sedikit belacan
- Ikan bilis (digoreng atau ditumbuk, jika suka)
Cara penyediaan:
- Kisar bawang besar, bawang kecil, cili merah dan cili padi hingga hancur (tidak perlu lumat).
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak dan naik bau.
- Masukkan sedikit garam dan belacan, kacau rata.
- Masukkan pucuk paku rawan yang telah dibersihkan. Gaul sebati dan biarkan ia layu sedikit.
- Akhir sekali, tambahkan ikan bilis goreng atau yang telah ditumbuk untuk menambah rasa.
- Sedia untuk dihidang bersama nasi panas.
Sumber: Zila Nur Aril
Baca juga: Resipi Cucur Sayur, Ikut Teknik Ini Barulah Hasilnya Rangup & Sedap Dimakan
The post Resipi Sayur Paku Rawan Tumis, Ramai Suka Sebab Teksturnya Meletup Bila Gigit! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan