Resepi Laksa Siam Versi Kuah Pekat, Rasa Segar Berlemak Yang Luar Biasa!

Imej
https://ift.tt/PcxASsY Buat anda yang sukakan laksa, resepi Laksa Siam ini memang patut cuba di rumah. Kuahnya bukan saja pekat, malah cukup rasa dan sedap dimakan dengan pelbagai ulam segar. Nak buat kuah jadi cantik dan melekat elok pada laksa, boleh amalkan sukatan yang dikongsikan oleh Ben Safwan di Facebook ini: 1kg ikan = 3 liter cecair (air + santan) Selain itu, beliau kongsikan resepi Laksa Siam yang kelihatan sungguh menyelerakan. Senang cerita, satu suapan saja cukup membuatkan anda sekeluarga berselera makan di rumah. Baca juga: Cara Buat Laksa Sarawak Pekat, Wangi & Berlemak, Confirm Hirup Sampai Licin! RESEPI LAKSA SIAM Bahan-bahan: Laksa beras (jenama Nayati) 1kg ikan kembung Bahan kisar untuk kuah (kisar halus dengan air): 3 ½ biji bawang merah (besar sedikit dari bola pingpong) 4 ulas bawang putih kecil 3 batang akar ketumbar 3 batang serai kecil 2 inci belacan bakar 2 ketul kunyit hidup (anggaran 15 gram) 5 biji cili hijau besar 3 biji c...

Resipi Petola Tumis Air, Lauk Kampung Ini Buat Orang Rindu Air Tangan Mak

https://ift.tt/HGYB1wO

petola tumis air

Walaupun nak masak cepat, kenalah sedap dan berkhasiat juga. Jika begitu, resipi Petola Tumis Air memang sesuai sebagai penyelamat dan pilihan tepat untuk anda cuba di rumah.

Nampak biasa saja, tapi apabila makan petola lembut bersama kuah tumis yang umami daripada ikan bilis dan ditambah dengan nasi panas, memang cukup menyelerakan.

Resipi Petola Tumis Air ini dikongsikan oleh Sis Auni di Facebook yang cara memasaknya sangat ringkas dan kena dengan selera. Jom kita cuba!

Baca juga: Sayur Panjang Tak Muat Dalam Bekas, Guna Tips Simpan Ini Supaya Tahan Lama!

RESIPI PETOLA TUMIS AIR

petola tumis air

Bahan-bahan:

  • Petola (ambil saiz besar dan buang hujung sebab kadangkala pahit)
  • Suhun, fucuk dan cendawan (pilihan)
  • 3 hingga 4 ulas bawang putih
  • Segenggam ikan bilis
  • 1 kiub pati ikan bilis
  • Sedikit serbuk cukup rasa (pilihan)
  • 1 biji cili besar merah (hiasan)
  • Air secukupnya
  • Minyak masak (sikit saja untuk menumis)

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, rendam suhun, fucuk dan fungus dalam air panas hingga kembang. Toskan dan ketepikan.

2. Tumbuk kasar bawang putih bersama ikan bilis. Tak perlu lumat, cukup sekadar hancur sikit.

3. Panaskan sedikit minyak dalam periuk. Tumis bahan tumbuk tadi sampai naik bau dan berwarna keemasan.

4. Tuangkan air secukupnya mengikut kepekatan kuah yang anda suka.

5. Masukkan kiub ikan bilis dan cukup rasa. Gaul rata dan biarkan mendidih sekejap.

6. Seterusnya, masukkan bahan-bahan yang direndam tadi iaitu suhun, fucuk dan cendawan. Masak dalam 1 hingga 2 minit.

7. Akhir sekali, masukkan petola dan cili merah. Masak sekejap saja sebab petola cepat lembik. Siap untuk dihidang!

Jika nak pedas sikit, tumbuk sekali 3 hingga 4 biji cili api bersama bahan tumbuk awal-awal tadi dalam resipi Petola Tumis Air ini. Jika nak versi anak-anak makan, cukup dengan rasa asli tanpa pedas pun sudah sedap.

Selamat mencuba!

Sumber: Sis Auni

Baca juga: Petola Goreng Kunyit, Sayur Ringkas Buat Hidangan Lebih Sempurna

The post Resipi Petola Tumis Air, Lauk Kampung Ini Buat Orang Rindu Air Tangan Mak appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan