Ayam Goreng Madu Warisan Kakak, Siap Dengan Tips Elak Bau Hanyir & Lauk Tahan Lama!

Imej
https://ift.tt/ZEIfWAP Siapa sangka lauk yang nampak biasa-biasa ini rupanya mampu buat satu rumah bertambah nasi. Ayam Goreng Madu ini bukan saja sedap, tapi sangat mudah disediakan. Resepi Ayam Goreng Madu ini dipelajari oleh Nurhayati Abd Malek daripada kakaknya. Paling istimewa, ada petua daripada ibunya untuk elakkan ayam bau hanyir dan buatkan masakan tahan lebih lama. Baca juga: Resipi Kepak Ayam Madu Sedap Sampai Ke Tulang, Ratah Sampai Tak Berhenti! RESIPI AYAM GORENG MADU Bahan-bahan (anggaran untuk 3 hingga 4 orang makan): 500gram kepak ayam (boleh guna bahagian lain juga) 3 sudu besar butter 2 sudu besar minyak masak 3 senduk cili kisar 1 labu bawang besar (dihiris halus) 3 ulas bawang putih (ditumbuk kasar atau potong dadu) 3 sudu besar sos cili 2 sudu besar sos tiram 3 sudu besar sos cili Thai 5 sudu besar madu Cara-cara memasak ayam goreng madu: 1. Panaskan kuali, masukkan butter dan minyak masak. Biarkan butter cair sepenuhnya. 2. Masukkan bawang...

Resipi Kuih Lapis Pelangi Guna Acuan Puteri Ayu, Lembut & Comel Sangat Hasilnya!

https://ift.tt/nySHWxr

resepi kuih

Kalau anda sedang mencari resepi kuih yang mudah, cantik dan sesuai untuk semua majlis, cubalah kuih lapis pelangi versi mini ini. Ia menggunakan acuan puteri ayu yang biasa kita guna untuk kuih tradisional.

Kuih ini sangat sesuai dijadikan hidangan minum petang atau dibawa ke majlis keraian. Bila disusun atas pinggan, hasilnya memang comel dan mencuri perhatian. Jom cuba buat!

Baca juga: Resipi Kuih Keria Keledek Ungu Yang Elok Bersira, Makan Sebiji Memang Tak Puas!

RESEPI KUIH LAPIS PELANGI GUNA ACUAN PUTERI AYU

resepi kuih

Bahan A:

  • 160g gula pasir
  • 250g santan segar
  • 2 cawan air
  • ½ sudu teh garam

Bahan B:

Cara-cara:

  1. Campurkan semua bahan A. Masak atas api sederhana hingga mendidih.
  2. Kacau selalu dan pastikan tidak sampai pecah minyak. Bila sudah mendidih, tutup api dan biarkan suam.
  3. Dalam bekas lain, satukan tepung beras, tepung gandum dan tepung ubi.
  4. Tuangkan adunan santan (bahan A) yang telah suam ke dalam campuran tepung sedikit demi sedikit.
  5. Kacau rata hingga sebati dan tidak berketul. Tapis adunan supaya lebih halus.
  6. Timbang adunan, cukupkan kepada 1 liter (atau 1130g). Jika tidak cukup, boleh tambah sedikit air biasa.
  7. Sapu acuan puteri ayu dengan sedikit minyak. Tuang adunan lapisan pertama (ikut warna pilihan). Kukus selama 2-3 minit.
  8. Ulang proses untuk lapisan seterusnya. Untuk lapisan terakhir, kukus lebih kurang 10 minit.
  9. Buka sedikit penutup pengukus agar wap keluar dan permukaan tidak lembik.
  10. Kalau guna loyang biasa,sapu loyang dengan minyak dan panaskan dahulu dalam pengukus.
  11. Tuang lapisan pertama, kukus selama 4 minit.
  12. Ulang hingga semua lapisan siap. Untuk lapisan terakhir, kukus selama 15 minit.

Sumber: Nadia Sukiman

Baca juga: Rahsia Buat Kuih Tiram Yang Rangup & Berlapis Cantik, Sebalang Memang Tak Cukup!

The post Resipi Kuih Lapis Pelangi Guna Acuan Puteri Ayu, Lembut & Comel Sangat Hasilnya! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan