Resipi Spicy Buttermilk Clam Yang Pekat, Pedas & Berlemak, Rupanya Mudah Saja Nak Masak!

Imej
https://ift.tt/gwVH8UN Kalau nak mencuba kenainan untuk makan tengah hari, jom cuba resepi spicy buttermilk clam yang ringkas dan tidak rumit untuk disediakan ini. Bahan-bahan yang digunakan juga selalunya ada di rumah. Namun jika tiada, ia boleh didapati dengan senang di mana-mana pasar raya. Jom cuba! Baca juga: Resipi Lala Masak Kam Heong Sedap & Lazat, Tak Sangka Semudah Ini Cara Masak! RESEPI SPICY BUTTERMILK CLAM Bahan-bahan: Kupang atau lala (dibersihkan) 2 sudu besar mentega (butter) 3 ulas bawang putih (dicincang halus) 1 biji bawang holland (dihiris nipis) 1 sudu teh serbuk paprika 1 sudu teh chilli flakes (ikut tahap pedas yang diingini) 1 tangkai daun kari 1/2 cawan krim masakan (cooking cream) atau krim penuh (full cream milk) 1/4 cawan stok ayam (chicken stock) Cara memasak: Panaskan mentega dalam kuali atas api sederhana. Tumis bawang putih, bawang holland dan daun kari hingga wangi dan bawang menjadi layu. Masukkan serbuk paprika dan chilli flak...

Resipi Ikan Masin Lada Putih Yang Ringkas Tapi Rasa Padu, Memang Membuka Selera!

https://ift.tt/Ky2BVTc

ikan masin

Kalau anda penggemar lauk ringkas tapi padu rasanya, resipi ikan masin lada putih ini memang wajib cuba. Gabungan rasa masin dengan pedas lada putih memang ‘kena’ dengan nasi panas.

Ikan masin memang terkenal sebagai lauk tradisi orang kita, tapi bila digabungkan dengan lada putih, bawang dan sedikit air asam Jawa, rasanya jadi lebih menarik dan membuka selera. Jom cuba!

Baca juga: Resipi Ikan Bawal Masam Manis, Lauk Ringkas Anak Confirm Makan Licin!

RESEPI IKAN MASIN LADA PUTIH

ikan masin

Bahan-bahan:

  • Ikan masin (ikut suka jenisnya, dipotong kecil dan digoreng)
  • Lada putih (ikut tahap kepedasan yang diingini)
  • Bawang putih
  • Bawang merah
  • Bawang besar
  • Air asam jawa
  • Garam
  • Ajinomoto
  • Gula

Cara-cara:

  1. Goreng ikan sehingga garing.
  2. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga garing dan naik bau.
  3. Masukkan lada putih yang telah dihiris.
  4. Seterusnya, masukkan ikan yang telah digoreng.
  5. Masukkan bawang besar. Tumis dan gaul rata bersama bahan-bahan lain. Tumis hingga semuanya berwarna kecoklatan.
  6. Pada tahap ini, boleh tambah perasa seperti garam, ajinomoto dan gula. Saya lebihkan gula supaya seimbang dengan rasa masin.
  7. Masukkan sedikit air asam Jawa. (Sebagai pilihan lain, boleh juga masukkan tomato ikut selera.)
  8. Guna air asam jawa supaya rasa lada putih dan ikan ini lebih sedap.

Sumber: Watie Dee via Koleksi Resepi Lazat

Baca juga: Resipi Singgang Ikan Tongkol, Lauk Simple & Jimat Masa Tapi Berhantu Sedapnya

The post Resipi Ikan Masin Lada Putih Yang Ringkas Tapi Rasa Padu, Memang Membuka Selera! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan