Resipi Spicy Buttermilk Clam Yang Pekat, Pedas & Berlemak, Rupanya Mudah Saja Nak Masak!

Imej
https://ift.tt/gwVH8UN Kalau nak mencuba kenainan untuk makan tengah hari, jom cuba resepi spicy buttermilk clam yang ringkas dan tidak rumit untuk disediakan ini. Bahan-bahan yang digunakan juga selalunya ada di rumah. Namun jika tiada, ia boleh didapati dengan senang di mana-mana pasar raya. Jom cuba! Baca juga: Resipi Lala Masak Kam Heong Sedap & Lazat, Tak Sangka Semudah Ini Cara Masak! RESEPI SPICY BUTTERMILK CLAM Bahan-bahan: Kupang atau lala (dibersihkan) 2 sudu besar mentega (butter) 3 ulas bawang putih (dicincang halus) 1 biji bawang holland (dihiris nipis) 1 sudu teh serbuk paprika 1 sudu teh chilli flakes (ikut tahap pedas yang diingini) 1 tangkai daun kari 1/2 cawan krim masakan (cooking cream) atau krim penuh (full cream milk) 1/4 cawan stok ayam (chicken stock) Cara memasak: Panaskan mentega dalam kuali atas api sederhana. Tumis bawang putih, bawang holland dan daun kari hingga wangi dan bawang menjadi layu. Masukkan serbuk paprika dan chilli flak...

Resipi Gulai Tempoyak Telur Goyang, Lagi Padu Bila Kuning Telur Cair Meleleh!

https://ift.tt/l5kaWTt

resepi gulai tempoyak

Ramai yang sudah biasa mencuba resepi gulai tempoyak guna ikan, tapi sebenarnya boleh juga diganti dengan telur. Lagi sedap kalau buat telur goyang yang kuningnya masih cair.

Bagi yang tertanya-tanya bagaimana rasanya, anda boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh seorang pengguna laman sosial Facebook bernama Fastabiqul Khoirot di bawah.

Baca juga: Cara Elak Tempoyak Jadi Masam, Tak Cepat Berkulat & Lebih Tahan Lama

RESEPI GULAI TEMPOYAK TELUR GOYANG

resepi gulai tempoyak

Bahan-bahan:

  • Cili padi (ikut tahap pedas yang diinginkan)
  • Cili merah besar (buang bijinya)
  • Bawang putih (guna banyak untuk memekatkan kuah)
  • Tempoyak segar (ditumbuk atau dikisar halus)
  • Serai (diketuk)
  • Sedikit santan
  • Serbuk kunyit
  • Garam, gula & perasa (jika perlu)
  • Asam keping (jika tempoyak kurang masam)
  • Telur ayam atau telur itik – digoreng separuh masak (goyang)
  • Bahan tambahan pilihan (timun, petai, nanas muda, labu siam, terung)

Cara memasak:

  1. Goreng sebiji-sebiji cili padi, cili merah besar dan bawang putih hingga naik bau.
  2. Tujuannya adalah untuk mengurangkan bau bahan mentah dan menjadikan kuah lebih wangi.
  3. Kisar bahan goreng tadi hingga halus bersama tempoyak segar.
  4. Masukkan bahan kisar ke dalam kuali atau periuk bersama sedikit air dan serai yang telah diketuk. Masak hingga kuah mendidih.
  5. Setelah mendidih, masukkan sedikit santan dan serbuk kunyit. Jika suka, tambahkan bahan-bahan tambahan seperti petai, timun, nenas muda, labu siam atau terung.
  6. Jika mahu lebih pedas, boleh tambah lagi cili padi ketika ini.
  7. Akhir sekali, masukkan telur goyang yang telah digoreng separuh masak tadi ke dalam kuah. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa jika perlu.
  8. Jika tempoyak yang digunakan kurang masam, boleh tambah sedikit asam keping.

Sumber: Fastabiqul Khoirot

Baca juga: Cara Masak Ikan Patin Tempoyak Yang Pekat & Tak Cair, Ada 3 Petua Kena Ikut!

The post Resipi Gulai Tempoyak Telur Goyang, Lagi Padu Bila Kuning Telur Cair Meleleh! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan