Resipi Spicy Buttermilk Clam Yang Pekat, Pedas & Berlemak, Rupanya Mudah Saja Nak Masak!

Imej
https://ift.tt/gwVH8UN Kalau nak mencuba kenainan untuk makan tengah hari, jom cuba resepi spicy buttermilk clam yang ringkas dan tidak rumit untuk disediakan ini. Bahan-bahan yang digunakan juga selalunya ada di rumah. Namun jika tiada, ia boleh didapati dengan senang di mana-mana pasar raya. Jom cuba! Baca juga: Resipi Lala Masak Kam Heong Sedap & Lazat, Tak Sangka Semudah Ini Cara Masak! RESEPI SPICY BUTTERMILK CLAM Bahan-bahan: Kupang atau lala (dibersihkan) 2 sudu besar mentega (butter) 3 ulas bawang putih (dicincang halus) 1 biji bawang holland (dihiris nipis) 1 sudu teh serbuk paprika 1 sudu teh chilli flakes (ikut tahap pedas yang diingini) 1 tangkai daun kari 1/2 cawan krim masakan (cooking cream) atau krim penuh (full cream milk) 1/4 cawan stok ayam (chicken stock) Cara memasak: Panaskan mentega dalam kuali atas api sederhana. Tumis bawang putih, bawang holland dan daun kari hingga wangi dan bawang menjadi layu. Masukkan serbuk paprika dan chilli flak...

Resipi Daging Masak Merah Ala Thai, Cara Masak Ringkas Tapi Rasa ‘Syahdu’!

https://ift.tt/8quTdEO

daging masak merah simple

Kalau anda tengah cari resipi daging masak merah simple tapi tetap sedap dan pekat berperisa, resipi ala Thai ini memang wajib cuba! Rasa pedas, masam manis dan aroma sos yang dimasak memang cukup membuka selera.

Berbeza dari versi Melayu yang manis dan berkuah banyak, versi Thai ini lebih pedas dan ada rasa masin-manis dari kombinasi sos ikan, sos tiram dan cili kisar. Memang kena kalau makan dengan nasi putih panas!

Nak tahu cara buat? Jom ikuti langkah mudah di bawah.

Baca juga: Singgang Daging Terengganu Paling Beraroma, Kuah Masam Pedas Cukup Rasa!

RESEPI DAGING MASAK MERAH SIMPLE

daging masak merah simple

Bahan-bahan:

  • 200 gram daging
  • 1 senduk kecil minyak masak
  • 3 ulas bawang putih (diketuk)
  • 5 biji cili padi (ditumbuk kasar)
  • 4 sudu makan cili kisar
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos ikan
  • 4 biji jagung muda (dipotong memanjang)

Cara Penyediaan:

  1. Rebus daging bersama sedikit pewarna merah sehingga empuk. Setelah masak, angkat dan sejukkan. Hiris daging nipis-nipis dan simpan air rebusannya untuk dijadikan kuah.
  2. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng hirisan daging hingga sedikit garing. Jangan goreng terlalu lama agar daging tidak menjadi keras. Angkat dan ketepikan.
  3. Dalam minyak yang sama, tumis bawang putih dan cili padi hingga naik bau.
  4. Masukkan cili kisar dan tumis sehingga pecah minyak.
  5. Tambahkan sos tiram, sos tomato dan sos ikan. Kacau rata.
  6. Masukkan lobak merah (jika guna) dan jagung muda. Masak seketika.
  7. Masukkan kembali daging yang telah digoreng tadi. Tuangkan sedikit air rebusan daging untuk jadikan kuah.
  8. Masak hingga semua bahan sebati dan kuah sedikit pekat.
  9. Siap untuk dihidang bersama nasi panas.

Sumber: Yatt Haryati

Baca juga: Cara Buat Perapan Daging Harimau Menangis Paling Mudah, Tapi Rasa Dia Padu Habis!

The post Resipi Daging Masak Merah Ala Thai, Cara Masak Ringkas Tapi Rasa ‘Syahdu’! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan