Resipi Spicy Buttermilk Clam Yang Pekat, Pedas & Berlemak, Rupanya Mudah Saja Nak Masak!

Imej
https://ift.tt/gwVH8UN Kalau nak mencuba kenainan untuk makan tengah hari, jom cuba resepi spicy buttermilk clam yang ringkas dan tidak rumit untuk disediakan ini. Bahan-bahan yang digunakan juga selalunya ada di rumah. Namun jika tiada, ia boleh didapati dengan senang di mana-mana pasar raya. Jom cuba! Baca juga: Resipi Lala Masak Kam Heong Sedap & Lazat, Tak Sangka Semudah Ini Cara Masak! RESEPI SPICY BUTTERMILK CLAM Bahan-bahan: Kupang atau lala (dibersihkan) 2 sudu besar mentega (butter) 3 ulas bawang putih (dicincang halus) 1 biji bawang holland (dihiris nipis) 1 sudu teh serbuk paprika 1 sudu teh chilli flakes (ikut tahap pedas yang diingini) 1 tangkai daun kari 1/2 cawan krim masakan (cooking cream) atau krim penuh (full cream milk) 1/4 cawan stok ayam (chicken stock) Cara memasak: Panaskan mentega dalam kuali atas api sederhana. Tumis bawang putih, bawang holland dan daun kari hingga wangi dan bawang menjadi layu. Masukkan serbuk paprika dan chilli flak...

Resipi Asam Pedas Utara Campur Batang Keladi, Kena Cuba Baru Tahu Sedap Dia!

https://ift.tt/0bWFTMS

asam pedas utara

Kalau dah buntu nak masak apa, bolehlah cuba resipi asam pedas utara ini. Gandingan ikan temenung bersama batang keladi memang cukup padu, lagi-lagi bila dimakan panas-panas dengan nasi putih dan sambal belacan.

Cara masaknya pun mudah sebab tak perlu ditumis. Sesuai sangat kalau nak masak cepat tapi tetap nak rasa lauk yang ‘power’. Bau daun kesum dan belacan tu memang cukup membuka selera!

Baca juga: Resipi Ikan Masak Asam Simple, Tak Guna Banyak Rencah Tapi Sedap Cukup Rasa!

RESEPI ASAM PEDAS UTARA IKAN KEMBUNG

asam pedas utara

Bahan-bahan:

  • 8-10 ekor ikan temenung/gembung (dibersihkan)
  • Batang keladi (dipotong dan direbus hingga lembut)
  • 8-10 tangkai cili kering (direndam air panas)
  • 4-5 biji cili padi
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 sudu besar kecil belacan
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 2-3 keping asam keping
  • Segenggam daun kesum
  • Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
  • Air secukupnya

Cara Memasak:

  1. Rebus batang keladi hingga lembut. Toskan dan ketepikan.
  2. Guna air rebusan keladi yang masih panas untuk merendam cili kering hingga lembut dan kembang.
  3. Kisar cili kering bersama cili padi, bawang besar (atau bawang merah), bawang putih dan belacan hingga halus.
  4. Masukkan bahan kisar terus ke dalam periuk. Tak perlu tumis.
  5. Tambahkan serai dan air secukupnya untuk dijadikan kuah.
  6. Masukkan garam, sedikit gula dan sedikit serbuk perasa. Biarkan mendidih lama sedikit supaya cili betul-betul masak.
  7. Setelah kuah mendidih, masukkan asam keping dan daun kesum.
  8. Tambahkan air jika kuah nampak terlalu pekat.
  9. Masukkan batang keladi yang telah direbus tadi.
  10. Masukkan ikan semasa kuah belum mendidih. Tips ini penting supaya ikan tak pecah dan kekal cantik bentuknya.
  11. Hidupkan api kecil dan biarkan kuah mendidih perlahan-lahan. Tidak perlu balik-balikkan ikan.
  12. Tutup periuk supaya bahagian atas ikan pun masak dengan wap.
  13. Siap untuk dihidang!

Tip Tambahan:

  • Ikan boleh juga digoreng berasingan dan dijadikan lauk sampingan.
  • Sajikan bersama sambal belacan, ulam kampung dan nasi putih.
  • Kalau suka kuah banjir, lebihkan kuah atas nasi dan letakkan sedikit kicap, memang membuka selera!

Sumber: Resepi Eny Abdullah

Baca juga: Resipi Ikan Masin Lada Putih Yang Ringkas Tapi Rasa Padu, Memang Membuka Selera!

The post Resipi Asam Pedas Utara Campur Batang Keladi, Kena Cuba Baru Tahu Sedap Dia! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan