https://ift.tt/gwVH8UN Kalau nak mencuba kenainan untuk makan tengah hari, jom cuba resepi spicy buttermilk clam yang ringkas dan tidak rumit untuk disediakan ini. Bahan-bahan yang digunakan juga selalunya ada di rumah. Namun jika tiada, ia boleh didapati dengan senang di mana-mana pasar raya. Jom cuba! Baca juga: Resipi Lala Masak Kam Heong Sedap & Lazat, Tak Sangka Semudah Ini Cara Masak! RESEPI SPICY BUTTERMILK CLAM Bahan-bahan: Kupang atau lala (dibersihkan) 2 sudu besar mentega (butter) 3 ulas bawang putih (dicincang halus) 1 biji bawang holland (dihiris nipis) 1 sudu teh serbuk paprika 1 sudu teh chilli flakes (ikut tahap pedas yang diingini) 1 tangkai daun kari 1/2 cawan krim masakan (cooking cream) atau krim penuh (full cream milk) 1/4 cawan stok ayam (chicken stock) Cara memasak: Panaskan mentega dalam kuali atas api sederhana. Tumis bawang putih, bawang holland dan daun kari hingga wangi dan bawang menjadi layu. Masukkan serbuk paprika dan chilli flak...
Resipi Asam Pedas Utara Campur Batang Keladi, Kena Cuba Baru Tahu Sedap Dia!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
https://ift.tt/0bWFTMS
Kalau dah buntu nak masak apa, bolehlah cuba resipi asam pedas utara ini. Gandingan ikan temenung bersama batang keladi memang cukup padu, lagi-lagi bila dimakan panas-panas dengan nasi putih dan sambal belacan.
Cara masaknya pun mudah sebab tak perlu ditumis. Sesuai sangat kalau nak masak cepat tapi tetap nak rasa lauk yang ‘power’. Bau daun kesum dan belacan tu memang cukup membuka selera!
Baca juga: Resipi Ikan Masak Asam Simple, Tak Guna Banyak Rencah Tapi Sedap Cukup Rasa!
RESEPI ASAM PEDAS UTARA IKAN KEMBUNG
Bahan-bahan:
- 8-10 ekor ikan temenung/gembung (dibersihkan)
- Batang keladi (dipotong dan direbus hingga lembut)
- 8-10 tangkai cili kering (direndam air panas)
- 4-5 biji cili padi
- 1 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 sudu besar kecil belacan
- 2 batang serai (diketuk)
- 2-3 keping asam keping
- Segenggam daun kesum
- Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
- Air secukupnya
Cara Memasak:
- Rebus batang keladi hingga lembut. Toskan dan ketepikan.
- Guna air rebusan keladi yang masih panas untuk merendam cili kering hingga lembut dan kembang.
- Kisar cili kering bersama cili padi, bawang besar (atau bawang merah), bawang putih dan belacan hingga halus.
- Masukkan bahan kisar terus ke dalam periuk. Tak perlu tumis.
- Tambahkan serai dan air secukupnya untuk dijadikan kuah.
- Masukkan garam, sedikit gula dan sedikit serbuk perasa. Biarkan mendidih lama sedikit supaya cili betul-betul masak.
- Setelah kuah mendidih, masukkan asam keping dan daun kesum.
- Tambahkan air jika kuah nampak terlalu pekat.
- Masukkan batang keladi yang telah direbus tadi.
- Masukkan ikan semasa kuah belum mendidih. Tips ini penting supaya ikan tak pecah dan kekal cantik bentuknya.
- Hidupkan api kecil dan biarkan kuah mendidih perlahan-lahan. Tidak perlu balik-balikkan ikan.
- Tutup periuk supaya bahagian atas ikan pun masak dengan wap.
- Siap untuk dihidang!
Tip Tambahan:
- Ikan boleh juga digoreng berasingan dan dijadikan lauk sampingan.
- Sajikan bersama sambal belacan, ulam kampung dan nasi putih.
- Kalau suka kuah banjir, lebihkan kuah atas nasi dan letakkan sedikit kicap, memang membuka selera!
Sumber: Resepi Eny Abdullah
Baca juga: Resipi Ikan Masin Lada Putih Yang Ringkas Tapi Rasa Padu, Memang Membuka Selera!
The post Resipi Asam Pedas Utara Campur Batang Keladi, Kena Cuba Baru Tahu Sedap Dia! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
UNTUK TEMPAHAN
Catatan popular daripada blog ini
Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!
https://ift.tt/xXcnhIU Nasi impit dan sate tak lengkap dihidangkan tanpa kuah kacang. Kali ini, kami nak kongsikan resepi Kuah Kacang sedap yang hasilnya mampu membuatkan selera anda terangkat. Kuah Kacang merupakan sos atau kuah yang diperbuat daripada kacang tanah, biasanya digoreng atau disangai dahulu, kemudian dikisar dan dimasak bersama bahan-bahan lain. Kami terjumpa perkongsian oleh Ibu Ayyash di Lemon8 tentang cara buat Kuah Kacang yang diperoleh daripada jirannya yang berniaga sate lebih 35 tahun. Jom kita cuba! Baca juga: Cara Bakar Sate Ayam Paling Mudah Guna Oven, Tengok Hasilnya Memang Berbaloi RESEPI KUAH KACANG SEDAP Bahan-bahan: 3 hingga 4 biji bawang merah besar* 5 ulas bawang putih * ½ inci halia * 20 tangkai cili kering* 2cm asam keping ¼ gula merah 200g kacang 1 batang serai 100g daging segar Cara-cara memasak: 1. Mula-mula, goreng kacang tanah sampai masak, angkat dan letak tepi. 2. Selepas itu, goreng bahan bertanda (*) dan angkat setela...
Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!
https://ift.tt/CchOEKS Dalam banyak-banyak hidangan ringkas untuk jamuan, ramai yang suka resepi Roti Jala simple. Bukan saja mudah dibuat, malah bahannya pun tak berapa banyak diperlukan. Roti Jala merupakan antara makanan tradisional Melayu yang popular di Malaysia, terutamanya ketika kenduri. Ia dinamakan sedemikian kerana bentuknya menyerupai jala atau jaring. Selalu nampak orang lain buat, jadi kali ini kami nak ajak anda cuba sendiri resepi Roti Jala simple yang dikongsikan oleh Suzana Nurkasih di Facebook. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Kari Ayam Bangladesh Simple Tanpa Santan, 3 Langkah Saja Dah Siap! RESEPI ROTI JALA SIMPLE Bahan-bahan: 1kg tepung gandum 3 biji telur 1 santan kotak saiz kecil 2 sudu besar minyak masak Air secukupnya Sedikit kunyit Sedikit garam 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, bancuh semua bahan di atas dalam besen besar sampai sedikit pekat. 2. Semasa kisar nanti, tambah air dan lihat pusaran air sebesar ibu jari. ...
Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan
https://ift.tt/hpAYbX5 Resepi kuah lontong ini dijamin sedap, walaupun anda mencubanya untuk pertama kali. Bukan itu saja, anda juga boleh menggunakan resipi untuk jualan. Selain itu, resipi ini sesuai untuk 10 hingga 12 orang makan, jadi anda tidak perlu risau tentang sukatan bahan. Cuma ikut langkah-langkah mudah dalam resipi ini! Baca juga: Jom Masak Kuetiau Thng Untuk Rumah Terbuka, Pasti Tetamu Puji Tak Henti! RESEPI KUAH LONTONG SEDAP Bahan A: Kobis bulat (dipotong) Kacang buncis (dipotong serong) Lobak (dipotong bulat) 5 biji cili api merah untuk penyeri Bahan B: 1 pek pucuk paku + suun 1 pek tempe (digoreng) 1 pek tauhu (digoreng) 250ml santan (2 kotak) 1 liter air Bahan tumisan: Ikan bilis 1 sudu kecil serbuk kunyit 1 sudu besar bawang besar (dikisar) 1 sudu besar cili kering (dikisar) Minyak untuk menumis Cara-cara: Tumiskan ikan bilis, serbuk kunyit, bawang besar dan cili kering. Setelah tumisan naik aroma, masukkan semua bahan A dan B. Bi...
Ulasan
Catat Ulasan