Resipi Spicy Buttermilk Clam Yang Pekat, Pedas & Berlemak, Rupanya Mudah Saja Nak Masak!

Imej
https://ift.tt/gwVH8UN Kalau nak mencuba kenainan untuk makan tengah hari, jom cuba resepi spicy buttermilk clam yang ringkas dan tidak rumit untuk disediakan ini. Bahan-bahan yang digunakan juga selalunya ada di rumah. Namun jika tiada, ia boleh didapati dengan senang di mana-mana pasar raya. Jom cuba! Baca juga: Resipi Lala Masak Kam Heong Sedap & Lazat, Tak Sangka Semudah Ini Cara Masak! RESEPI SPICY BUTTERMILK CLAM Bahan-bahan: Kupang atau lala (dibersihkan) 2 sudu besar mentega (butter) 3 ulas bawang putih (dicincang halus) 1 biji bawang holland (dihiris nipis) 1 sudu teh serbuk paprika 1 sudu teh chilli flakes (ikut tahap pedas yang diingini) 1 tangkai daun kari 1/2 cawan krim masakan (cooking cream) atau krim penuh (full cream milk) 1/4 cawan stok ayam (chicken stock) Cara memasak: Panaskan mentega dalam kuali atas api sederhana. Tumis bawang putih, bawang holland dan daun kari hingga wangi dan bawang menjadi layu. Masukkan serbuk paprika dan chilli flak...

Resepi Kari Ayam Mamak Tanpa Santan, Ada Cara Tumis Bagi Rasa Lebih Padu!

https://ift.tt/Ct5pDHP

resepi kari ayam mamak

Ramai suka kari mamak kerana rasanya yang pekat, berempah dan wangi semerbak. Walaupun tiada santan, anda masih boleh buat lauk sedap dengan resepi Kari Ayam Mamak ini.

Rahsia keenakan dalam resepi Kari Ayam Mamak ini terletak pada gabungan rempah ratus, teknik menumis dan bahan segar yang digunakan dengan betul.

Jika anda peminat kari mamak, boleh ikut resepi Kari Ayam Mamak yang dikongsikan oleh Gerrardo de Guruny di Facebook ini. Jom kita cuba!

Baca juga: 6 Tips Masak Kari Supaya Kuah Cantik Berkilat, Rasa Pun Lebih Terangkat!

RESEPI KARI AYAM MAMAK

resepi kari ayam mamak

Bahan-bahan:

  • 1 ekor ayam (potong 16 bahagian)
  • 220g rempah kari ayam atau daging
  • 1kg bawang besar
  • Daun kari
  • 8 ulas bawang putih
  • 1 ketul halia sebesar penumbuk
  • Sos tiram secukupnya
  • Serbuk kunyit
  • Bahan tumis 4 sekawan (kulit kayu manis, bunga lawang, pelaga, cengkih)
  • Serbuk garam masala
  • Garam secukup rasa
  • Asam keping
  • Serbuk perasa Hilal (pengganti MSG, pilihan)
  • Serbuk cili atau cili kisar (ikut tahap kepedasan)

Cara-cara memasak:

1. Campurkan hirisan bawang putih, bawang merah dan halia bersama daun kari dan bahan 4 sekawan. Rendam sebentar dalam air supaya tak meletup semasa menumis dan toskan.

2. Panaskan minyak, tumis bahan hirisan tadi sampai kekuningan. Masukkan bawang, halia dan bawang putih yang telah dikisar halus. Tumis sampai pecah minyak.

3. Tambahkan serbuk cili, kemudian masukkan rempah kari secara kering (tanpa air) dan masak dengan api perlahan sampai naik bau.

4. Setelah rempah masak, tambah sedikit air. Masukkan ayam, sos tiram, serbuk kunyit dan garam masala (2 sudu besar untuk 1 ekor ayam). Kacau rata.

5. Akhir sekali, masukkan garam, asam keping dan serbuk perasa Hilal. Jika suka, boleh tambah ubi kentang. Masak dengan api sederhana sampai ayam empuk dan kuah pecah minyak.

Selamat mencuba!

Sumber: Gerrardo de Guruny

Baca juga: Kari Sotong Mamak Yang Lembut Dan Tak Liat, Sebijik Macam Di Kedai Nasi Kandar

The post Resepi Kari Ayam Mamak Tanpa Santan, Ada Cara Tumis Bagi Rasa Lebih Padu! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan