Resipi Spicy Buttermilk Clam Yang Pekat, Pedas & Berlemak, Rupanya Mudah Saja Nak Masak!

Imej
https://ift.tt/gwVH8UN Kalau nak mencuba kenainan untuk makan tengah hari, jom cuba resepi spicy buttermilk clam yang ringkas dan tidak rumit untuk disediakan ini. Bahan-bahan yang digunakan juga selalunya ada di rumah. Namun jika tiada, ia boleh didapati dengan senang di mana-mana pasar raya. Jom cuba! Baca juga: Resipi Lala Masak Kam Heong Sedap & Lazat, Tak Sangka Semudah Ini Cara Masak! RESEPI SPICY BUTTERMILK CLAM Bahan-bahan: Kupang atau lala (dibersihkan) 2 sudu besar mentega (butter) 3 ulas bawang putih (dicincang halus) 1 biji bawang holland (dihiris nipis) 1 sudu teh serbuk paprika 1 sudu teh chilli flakes (ikut tahap pedas yang diingini) 1 tangkai daun kari 1/2 cawan krim masakan (cooking cream) atau krim penuh (full cream milk) 1/4 cawan stok ayam (chicken stock) Cara memasak: Panaskan mentega dalam kuali atas api sederhana. Tumis bawang putih, bawang holland dan daun kari hingga wangi dan bawang menjadi layu. Masukkan serbuk paprika dan chilli flak...

Cara Pilih Petai Yang Tak Busuk & Segar, Guna Tip Ini Semasa Membeli!

https://ift.tt/NC8PeT5

cara pilih petai

Petai memang jadi kegemaran ramai, terutamanya dalam sambal, tumisan atau dimakan sebagai ulam. Tapi kalau salah pilih, petai boleh jadi busuk, terlalu tua atau bijinya keras dan kehitaman. Jadi penting untuk tahu cara pilih petai yang masih elok, segar dan cantik.

Di bawah ini ialah beberapa tip mudah yang boleh dijadikan panduan semasa membeli petai sama ada yang masih dalam kulit, sudah dikopek atau dalam bentuk ikat papan.

Baca juga: Cara Pilih Buah Ciku Yang Betul-Betul Manis, Baru Tak Kelat & Berbiji Keras!

CARA PILIH PETAI YANG SEGAR

cara pilih petai

1. Pilih petai yang berwarna hijau segar

Petai yang elok biasanya berwarna hijau terang. Elakkan beli petai yang kulitnya kelihatan pudar, kekuningan atau ada tompok-tompok gelap kerana itu tanda ia sudah tidak segar.

2. Periksa keadaan kulit luar

Jika beli petai dalam kulit (papan), tekan sedikit pada bahagian luar. Pastikan kulitnya masih tegang dan tidak lembik. Kulit yang kecut atau lembik menunjukkan isi di dalam mungkin sudah lembik atau tidak elok.

3. Goncang papan petai

Cuba goncang sedikit papan petai dan dengar jika ada bunyi biji bergoyang. Jika terasa padat dan ada bunyi ringan, itu petanda isi dalamnya masih utuh. Jika tiada rasa atau bunyi, mungkin isinya sudah kecut.

4. Elakkan petai yang terlalu besar

Petai yang terlalu besar biasanya lebih pahit, keras dan baunya lebih kuat. Saiz sederhana lebih sedap dimakan, teksturnya lembut dan baunya tidak terlalu menyengat.

5. Periksa warna dan bau jika beli yang sudah dikopek

Untuk petai yang dijual siap dikopek, pastikan warnanya masih hijau segar. Elakkan petai yang sudah kehitaman, berlendir atau bijinya kelihatan layu. Pastikan juga baunya tidak busuk atau masam.

6. Lihat bentuk dan keadaan biji

Biji petai yang baik berbentuk bulat leper, tidak retak dan tiada kesan hitam. Jika ada biji yang pecah, merekah atau sudah bertukar warna, ia mungkin sudah rosak atau lama disimpan.

7. Beli dari penjual yang kerap tukar stok

Pilih untuk beli petai dari penjual yang ramai pelanggan dan kelihatan kerap ‘restock’. Petai yang cepat habis dijual biasanya lebih segar dan baharu.

Sumber: IDN TIMES

Baca juga: Lelaki Kongsi Rahsia Ibu Pilih Ayam Segar, Jangan Main Ambil Saja!

The post Cara Pilih Petai Yang Tak Busuk & Segar, Guna Tip Ini Semasa Membeli! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan