Resipi Spicy Buttermilk Clam Yang Pekat, Pedas & Berlemak, Rupanya Mudah Saja Nak Masak!

Imej
https://ift.tt/gwVH8UN Kalau nak mencuba kenainan untuk makan tengah hari, jom cuba resepi spicy buttermilk clam yang ringkas dan tidak rumit untuk disediakan ini. Bahan-bahan yang digunakan juga selalunya ada di rumah. Namun jika tiada, ia boleh didapati dengan senang di mana-mana pasar raya. Jom cuba! Baca juga: Resipi Lala Masak Kam Heong Sedap & Lazat, Tak Sangka Semudah Ini Cara Masak! RESEPI SPICY BUTTERMILK CLAM Bahan-bahan: Kupang atau lala (dibersihkan) 2 sudu besar mentega (butter) 3 ulas bawang putih (dicincang halus) 1 biji bawang holland (dihiris nipis) 1 sudu teh serbuk paprika 1 sudu teh chilli flakes (ikut tahap pedas yang diingini) 1 tangkai daun kari 1/2 cawan krim masakan (cooking cream) atau krim penuh (full cream milk) 1/4 cawan stok ayam (chicken stock) Cara memasak: Panaskan mentega dalam kuali atas api sederhana. Tumis bawang putih, bawang holland dan daun kari hingga wangi dan bawang menjadi layu. Masukkan serbuk paprika dan chilli flak...

Cara Buat Nasi Kandar Simple Di Rumah, Confirm Sedap Macam Dekat Kedai!

https://ift.tt/Vl9ukS8

resepi nasi kandar simple

Kadangkala kita tak perlu bahan mahal pun untuk masak sedap. Dengan bahan ringkas di rumah, anda boleh buat resepi Nasi Kandar simple yang kena dengan selera keluarga.

Di Malaysia, Nasi Kandar menjadi pilihan waktu makan tengah hari atau malam dan sangat popular di restoran mamak. Keenakan kuah campur yang unik membuatkannya disukai ramai.

Menurut perkongsian oleh Farhah Azman di Facebook, beliau hanya menggunakan bahan yang ada di dapur untuk menghasilkan resepi Nasi Kandar simple tapi sedap. Jom kita cuba!

Baca juga: Ayam Tandoori Homemade, Sedap Dia Sebijik Macam Kedai Mamak!

RESEPI NASI KANDAR SIMPLE

resepi nasi kandar simple

Bahan-bahan nasi kuning:

Cara-cara menyediakan nasi kuning:

1. Tumis planta dengan empat sekawan dan daun pandan.

2. Masukkan kunyit dan garam.

3. Tambah beras dan air. Masak macam biasa sampai nasi gebu.

Bahan-bahan kuah kari hitam dan kuah kari mamak:

Bahan kisar:

Bahan lain:

  • Empat sekawan, serbuk kari ayam dan ikan, kicap pekat, kicap manis, garam, gula

Cara-cara menyediakan kuah kari hitam:

1. Tumis bahan kisar dan empat sekawan.

2. Masukkan serbuk kari, kemudian kicap pekat dan manis.

3. Perasakan dan masak sampai kuah pekat.

Cara-cara menyediakan kuah kari mamak:

1. Guna bahan kisar yang sama.

2. Tumis bersama empat sekawan dan serbuk kari ayam campur ikan.

3. Masak sampai naik bau dan kuah sedikit pekat.

Bahan-bahan ayam goreng berempah:

  • Bawang merah + bawang putih (kisar)
  • Pewarna makanan (jika suka)
  • Garam dan tepung

Cara-cara menyediakan ayam goreng berempah:

1. Perap ayam dan biarkan sekejap.

2. Goreng sampai garing dan wangi. Siap!

Selamat mencuba!

Sumber: Farhah Azman

Baca juga: Telur Dadar Ala Nasi Kandar, Garing Di Luar Lembut Di Dalam

The post Cara Buat Nasi Kandar Simple Di Rumah, Confirm Sedap Macam Dekat Kedai! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan