Resepi Teh Tarik Kaw Guna 5 Bahan, Padu Macam Beli Kat Gerai Tepi Jalan!

Imej
https://ift.tt/xvfir4F Tak perlu keluar rumah atau ke kedai mamak, anda boleh buat sendiri minuman lazat di rumah dengan resepi Teh Tarik Kaw . Paling menarik, ia boleh dibuat dengan 5 bahan mudah saja. Kena pula waktu petang yang redup atau hujan pada waktu malam, hirup Teh Tarik Kaw yang panas sambil tengok drama di televisyen, memang nikmat tak terkata. Resepi Teh Tarik Kaw ini dikongsikan oleh Qaseh Rizqi di Facebook yang hasilnya cukup padu dan memuaskan. Tak perlu peralatan khas, cukup rebus dan tarik dengan gaya tersendiri. Baca juga: Cara Buat Teh Ais Kaw Dan Padu, Sekali Sedut Sampai Esok Boleh Ketagih RESEPI TEH TARIK KAW Bahan-bahan: 500ml air 4 hingga 5 uncang teh Susu pekat manis ½ susu tin cair 1 sudu kecil esen vanilla Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, didihkan air bersama uncang teh dalam periuk . Biar pekat dan naik warna teh yang cantik. 2. Apabila teh sudah cukup meresap, masukkan susu pekat manis, susu cair dan esen vanilla. 3. Gaul rata dan bia...

Bibik Ajar ‘Step By Step’ Buat Telur Dadar Guna 5 Bahan, Sedap Luar Biasa!

https://ift.tt/bLzJgmI

cara memasak telur dadar

Tak perlu resipi yang susah-susah atau masakan yang viral untuk belajar masak. Cukup dengan cara memasak telur dadar ini, anda dapat hasilkan lauk yang sedap untuk keluarga tersayang.

Pembantu rumah sering jadi tangan kanan di dapur, namun tiada masalah jika majikan meluangkan masa sebentar untuk belajar masak daripada mereka.

Baru-baru ini, Hajar Mohd telah kongsikan cara memasak telur dadar di Facebook yang dipelajari daripada pembantu rumahnya. Jom kita cuba!

Baca juga: Jenis-Jenis Telur Ayam Popular Di Malaysia, Yang ‘Last’ Tu Selalu Pakai Buat Masak!

CARA MEMASAK TELUR DADAR

cara memasak telur dadar

Bahan-bahan:

  • 5 biji telur ayam
  • ½ biji bawang besar (dihiris nipis)
  • Beberapa biji cili padi (dihiris halus, ikut tahap kepedasan yang disukai)
  • Garam dan serbuk perasa secukupnya
  • Minyak masak (lebihkan sedikit untuk dapatkan tekstur telur yang rangup di luar)

Cara-cara memasak:

1. Pecahkan telur dalam mangkuk besar. Tak perlu pukul awal-awal sebab kita nak masuk bahan tumis dulu.

2. Tumis bawang dan cili padi. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang besar dan cili padi hiris sampai naik bau wangi dan bawang bertukar warna keemasan.

*Tips daripada bibik: gunakan api sederhana supaya bawang betul-betul garing tapi tak hangit.

3. Tuang bahan tumis ke dalam mangkuk telur. Masukkan sekali garam dan sedikit serbuk perasa kalau suka. Waktu ini, baru kacau semua bahan itu sampai sebati.

4. Panaskan semula kuali dengan minyak yang agak banyak. Tuang adunan telur ke dalam kuali. Gunakan api perlahan untuk elakkan telur hangit. Biarkan ia masak perlahan-lahan supaya bahagian luar jadi rangup tapi dalam kekal lembut.

5. Apabila bahagian bawah sudah keemasan dan padat, terbalikkan telur perlahan-lahan. Boleh guna penutup periuk atau dua spatula jika nak mudah. Masak lagi beberapa minit. Siap untuk dihidang!

Selamat mencuba!

Sumber: Hajar Mohd

Baca juga: Rahsia Telur Dadar Rangup Macam Dekat Kedai Siam, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

The post Bibik Ajar ‘Step By Step’ Buat Telur Dadar Guna 5 Bahan, Sedap Luar Biasa! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan