Resipi Spageti Kari, Rupanya Ada Rahsia Buat Kuah Lagi Sedap & Lambat Basi!

Imej
https://ift.tt/OvphSDH Cara masak spaghetti kari yang dikongsikan oleh Puan Mizah Ngatimah ini pasti ramai yang tak pernah cuba. Pasti ramai yang dah biasa buat mi kari, tapi kali ini apa kata cuba kelainan sikit dengan menggantikan mi kuning dengan spageti pula. Selain itu, beliau turut berkongsikan rahsia nak dapatkan kuah yang sedap. Selain itu, ada petua untuk elakkan kuah berbau hanyir, berlendir dan tak mudah basi. Baca juga: Wanita Kongsi Cara Masak Mi Kari Nyonya, Bertahun Guna Resipi Sama Tak Pernah Jemu! CARA MASAK SPAGHETTI KARI Bahan-bahan: ½ ekor ayam (potong kecil) 1 peket spageti 1 genggam tauge (dicelur) 1 ikat sawi (dicelur) 1 biji kelapa (santan) 1 kiub pati ayam Tauhu puff (tauhu goreng) 4 sudu besar serbuk kari daging 2 sudu besar serbuk kari ikan (jadikan pes) Bahan kisar: 1 biji bawang besar 5 ulas bawang putih 2 inci halia 5 tangkai cili kering Semua bahan ini dikisar. Cara-cara: Mula-mula rebus spageti. Didihkan air bersama sedikit ...

Ayam Masak Kicap Bersantan Ala Jawa, Sekali Sekala Ubah Selera Apa Salahnya!

https://ift.tt/vWlFhTA

resipi ayam masak kicap

Kalau dah biasa masak ayam kicap, kali ini apa kata jom cuba resipi ayam masak kicap bersantan ini pula.

Menu ini sebenarnya diilhamkan dari Jawa, Indonesia, yang dikongsikan oleh Puan Syalfarina Razali.

Menurut beliau, resipi ini dipelajari dari ibu mentua kepada ibu saudaranya yang merupakan orang Jawa.

Jika ada yang ingin mencuba kelainan, jom lihat resipi penuh di bawah untuk ketahui bahan-bahan dan cara memasak yang lengkap.

Baca juga: Resipi Ayam Masak Bali, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Rasa Tetap Padu!

RESIPI AYAM MASAK KICAP

resipi ayam masak kicap

Bahan utama:

  • ½ ekor ayam – lumur dengan serbuk kunyit dan garam, goreng separuh masak (jangan terlalu garing, nanti keras)

Bahan kisar:

  • 4 ulas bawang merah
  • 6 ulas bawang putih
  • 1 biji buah keras (tumbuk sekali dengan bahan kisar)

Bahan lain:

  • 1 inci halia (hiris atau ketuk)
  • Penumis 4 sekawan (kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, cengkih)
  • ½ sudu kecil asam jawa (ramas dengan sedikit air)
  • Kicap manis secukupnya
  • 5 sudu besar santan (agak-agak ikut kepekatan kuah)
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Minyak masak (guna minyak goreng ayam tadi)

Cara memasak:

  1. Panaskan minyak gorengan ayam tadi.
  2. Tumis penumis 4 sekawan, hirisan halia dan bahan kisar (bawang merah, bawang putih, buah keras) hingga wangi dan naik bau.
  3. Masukkan air asam jawa. Tumis lagi hingga sedikit berkuah.
  4. Masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak. Renehkan hingga ayam betul-betul masak.
  5. Tuangkan kicap manis secukupnya.
  6. Renehkan lagi hingga kuah sedikit pekat.
  7. Masukkan santan. Kacau perlahan hingga kuah jadi berlemak.
  8. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya (hati-hati sebab kicap dah manis dan masin).
  9. Siap untuk dihidang!

Sumber: Syalfarina Razali

Baca juga: Cara Basuh Ayam Paling Bersih, Rendam Dalam ‘Air Ini’ Untuk Hilangkan Segala Lendir & Bau

The post Ayam Masak Kicap Bersantan Ala Jawa, Sekali Sekala Ubah Selera Apa Salahnya! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan