Resipi Telur Berlado Paling Jimat, Menu ‘Tengah Bulan’ Yang Mudah Tapi Power!

Imej
https://ift.tt/dqVx2Mw Bila tengah bulan dan dompet sudah mula kering, resepi telur berlado ini boleh jadi penyelamat. Menu ringkas tapi penuh rasa ini menjadi pilihan ramai bila nak berjimat. Telur berlado adalah antara juadah bajet yang boleh disediakan dengan bahan-bahan asas di dapur. Sangat sesuai untuk hujung bulan bila kita perlu berjimat tapi tetap nak makan sedap. Baca juga: Resipi Telur Tumis Bawang, Lauk Jimat Tapi Rasa Penuh Nikmat! RESEPI TELUR BERLADO Bahan-bahan: Telur Lada merah besar* Cili hijau* Bawang besar* Bawang putih* Halia* Sos tiram Cukup rasa Air Cara memasak: Kisar semua bahan yang bertanda (*) iaitu lada merah besar, cili hijau, bawang besar, bawang putih dan halia sehingga halus. Jika suka tekstur kasar, boleh kisar kasar atau tumbuk. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan kisar tadi menggunakan api sederhana sehingga naik bau dan pecah minyak. Masukkan sos tiram ke dalam bahan tumisan dan kacau rata. Tambahkan juga serbuk cukup ras...

Wanita Dedah Petua Hilangkan Pahit Peria, Siap Ajar Cara Goreng Bagi Rangup Macam Kerepek!

https://ift.tt/85MVULE

petua hilangkan pahit peria

Peria memang sinonim dengan rasa pahit yang kadang-kadang boleh buat orang terus tolak pinggan. Tapi, ada petua hilangkan pahit peria dan cara menggorengnya supaya rangup.

Aisyah Abdullah telah kongsikan petua hilangkan pahit peria bersama cara menggorengnya di Facebook dengan langkah demi langkah yang mudah. Jom kita tengok caranya!

Baca juga: Cara Paling Mudah & Cepat Hilangkan Bau Hancing Ikan Pari, Serius Menjadi!

PETUA HILANGKAN PAHIT PERIA

petua hilangkan pahit peria

Bahan-bahan:

  • Peria (tak kisah jenis peria katak atau biasa)
  • 3 sudu makan garam (jika peria banyak, tambah sukatan garam)

Cara-caranya:

1. Potong peria, bersihkan dan korek bijinya. Nak belah dua pun boleh.

2. Kemudian hiris nipis, jika nak sagat pun boleh.

3. Setelah habis hiris, masukkan garam (bahan untuk bantu keluarkan pahit peria), kemudian gaulkan sampai peria tadi layu. Biarkan selama 15 hingga 30 minit.

4. Toskan dan buang airnya, kemudian cuci peria dengan air sebanyak dua atau tiga kali supaya peria tadi tak rasa masin.

5. Selepas cuci, perah peria bagi keluar air. Jika tak, nanti peria akan lembik apabila digoreng.

CARA GORENG PERIA SUPAYA RANGUP

petua hilangkan pahit peria

Bahan-bahan:

  • Peria (yang sudah dibuang pahitnya)
  • Tepung serbaguna jenama Bestari (jika nak pedas, guna jenis hot & spicy)
  • Minyak masak

Cara-caranya:

1. Setelah selesai perah peria tadi, masukkan tepung serbaguna Bestari dan gaulkan supaya tepung mudah melekat pada peria.

2. Setelah siap gaul, salut peria dengan tepung kering (Bestari) satu demi satu.

*Tips: Jika nak bagi peria lagi rangup dan tahan lama, boleh campurkan tepung bestari dengan sedikit tepung jagung dan tepung beras.

3. Goreng dengan api sederhana besar, masukkan peria satu demi satu. Apabila sudah garing, angkat dan toskan.

*Tips: Nak lagi rangup, goreng peria sebanyak dua kali. Tapi pastikan peria tadi sudah sejuk, baru goreng untuk kali kedua.

Semoga bermanfaat!

Sumber: Aisyah Abdullah

Baca juga: Lelaki Ini Kongsi Cara Goreng Bendi Supaya Tak Berlendir, Serius Menjadi!

The post Wanita Dedah Petua Hilangkan Pahit Peria, Siap Ajar Cara Goreng Bagi Rangup Macam Kerepek! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan