Resipi Sup Bebola Ayam Simple Tapi Penuh Rasa, Sedap Sampai Tak Henti-Henti Hirup!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Kadang-kadang kita cuma nak masak sesuatu yang mudah dan tak ambil masa lama, tapi tetap sedap. Sup bebola ayam ini antara yang senang dan cepat disediakan. Tak banyak bahan dan tak renyah, tapi hasilnya memuaskan.
Bila tak tahu nak masak apa, menu ini boleh jadi penyelamat. Rasanya pun ringan, sesuai sangat kalau tak lalu makan lauk berat. Sup bebola ayam ini juga boleh dimakan dengan nasi, bihun atau mi bergantung pada selera masing-masing.
Baca juga: Resipi Mi Sup Versi Sempoi, Tak Perlu Banyak Bahan Tapi Sedap Teramat!
RESEPI SUP BEBOLA AYAM
Bahan-bahan:
- 1 keping dada ayam (dipotong dadu)
- 1 bungkus bebola ayam
- 1 bungkus sup bunjut
- 3 sekawan (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga)
- 5 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 1 inci halia (ditumbuk)
- 3 ulas bawang merah (ditumbuk)
- Air secukupnya
- Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa
Cara penyediaan:
- Tumis rempah tiga sekawan bersama bawang putih, halia dan bawang merah yang telah ditumbuk sehingga naik bau dan keperangan.
- Masukkan dada ayam yang telah dipotong dadu. Tumis seketika sehingga ayam separuh masak.
- Tambahkan air secukupnya untuk dijadikan kuah.
- Masukkan sup bunjut dan biarkan ia mendidih.
- Setelah kuah mendidih, masukkan bebola ayam serta perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa mengikut citarasa.
- Apabila bebola ayam mula timbul, tutup api.
Sumber: Azizah Daud
Baca juga: Resipi Mi Sup Ala Siam Untuk Makan Malam, Sekejap Saja Dah Siap Masak!
The post Resipi Sup Bebola Ayam Simple Tapi Penuh Rasa, Sedap Sampai Tak Henti-Henti Hirup! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan