Resipi Telur Berlado Paling Jimat, Menu ‘Tengah Bulan’ Yang Mudah Tapi Power!

Imej
https://ift.tt/dqVx2Mw Bila tengah bulan dan dompet sudah mula kering, resepi telur berlado ini boleh jadi penyelamat. Menu ringkas tapi penuh rasa ini menjadi pilihan ramai bila nak berjimat. Telur berlado adalah antara juadah bajet yang boleh disediakan dengan bahan-bahan asas di dapur. Sangat sesuai untuk hujung bulan bila kita perlu berjimat tapi tetap nak makan sedap. Baca juga: Resipi Telur Tumis Bawang, Lauk Jimat Tapi Rasa Penuh Nikmat! RESEPI TELUR BERLADO Bahan-bahan: Telur Lada merah besar* Cili hijau* Bawang besar* Bawang putih* Halia* Sos tiram Cukup rasa Air Cara memasak: Kisar semua bahan yang bertanda (*) iaitu lada merah besar, cili hijau, bawang besar, bawang putih dan halia sehingga halus. Jika suka tekstur kasar, boleh kisar kasar atau tumbuk. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan kisar tadi menggunakan api sederhana sehingga naik bau dan pecah minyak. Masukkan sos tiram ke dalam bahan tumisan dan kacau rata. Tambahkan juga serbuk cukup ras...

Resipi Kuih Cucur Jawa Anti Gagal, Goreng Cara Ini Baru Kembang Cantik!

https://ift.tt/czmwb7I

kuih cucur jawa

Kuih Cucur Jawa atau ada juga yang panggil kuih topi, memang salah satu kuih tradisional yang digemari ramai kerana bentuknya yang menarik bersama rasa lembut dan manis.

Ramai yang suka hasil bahagian tepinya yang rangup dan kembang cantik apabila digoreng. Tapi, tak semua orang berjaya dapatkan rupa cucur yang mekar elok sebegitu.

Kali ini, kami akan kongsikan resipi Kuih Cucur Jawa oleh Noor Suhaida di Facebook yang sangat menarik untuk anda buat di rumah. Jom kita cuba!

Baca juga: Resepi Cucur Udang Gebu Anti Gagal, Rangup Di Luar Dan Lembut Di Dalam!

RESIPI KUIH CUCUR JAWA

kuih cucur jawa

Bahan-bahan:

  • 4 cawan tepung gandum
  • 2 cawan tepung beras
  • 1½ cawan gula merah
  • 1½ cawan gula putih
  • 1 sudu besar garam halus
  • 3 cawan lebih atau 3¼ cawan air

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, gaul semua bahan sampai sebati.

2. Selepas itu, tapis dan perap semalaman di luar saja, tak perlu letak dalam peti sejuk.

3. Semasa menggoreng, jangan letak minyak banyak sangat. Api pun tak boleh kuat atau perlahan sangat, sederhana saja.

4. Sewaktu goreng, jika adunan itu turun pekat saja, tak jadi bulat elok. Jadi, tambah air dalam adunan lebih kurang 2 hingga 3 sudu bagi dia turun lembut.

5. Setelah keperangan, boleh angkat dan toskan. Siap untuk dinikmati!

Apabila sudah tahu cara goreng Kuih Cucur Jawa yang betul, pasti takkan gagal lagi selepas ini. Jika anda pernah mencuba sebelum ini tapi tak menjadi, cubalah resepi dan teknik yang kami kongsikan ini.

Selamat mencuba!

Sumber: Noor Suhaida

Baca juga: Resepi Cucur Jawa Paling Ringkas, Goreng Begini Barulah Terbentuk Elok

The post Resipi Kuih Cucur Jawa Anti Gagal, Goreng Cara Ini Baru Kembang Cantik! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan