Resipi Gulai Lemak Ikan Masin & Nanas Ini Sangat Mengiurkan, Buat Terus Nak Tambah Nasi!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Gulai lemak ikan masin dengan nanas ini kalau ‘pekena’ dengan sambal belacan, memang padu habis! Lauk kuah yang satu ini boleh buat kita bertambah-tambah nasi tanpa sedar.
Ditambah pula dengan ulam-ulaman segar, memang makin berselera jadinya. Selalunya kita hanya makan lauk ni di restoran atau warung sahaja, tapi apa kata kali ini cuba masak sendiri di rumah? Mudah saja penyediaannya!
Baca juga: Resipi Acar Ikan Masin Talang Homemade, Lauk ‘Power’ Penambah Selera!
RESEPI GULAI LEMAK IKAN MASIN DAN NANAS
Bahan-bahan:
- Nanas (dipotong kecil)
- Ikan masin duri (rendam seketika dan potong sederhana)
- 2 batang serai (dititik)
- 1 helai daun kunyit (dicarik dan disiat halus)
- 2 cawan santan
- Garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan kisar halus:
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 biji cili merah
- 5-10 biji cili api (ikut tahap kepedasan yang diingini)
- 1 inci kunyit hidup
Cara memasak:
- Masukkan bahan-bahan kisar halus bersama serai yang telah dititik ke dalam periuk.
- Masak hingga mendidih dan naik bau. Kemudian masukkan ikan masin dan nanas. Kacau rata dan masak sehingga nanas separuh empuk. Tambahkan sedikit air jika perlu.
- Tuangkan santan dan kacau perlahan-lahan supaya santan tidak pecah.
- Masukkan daun kunyit bersama sedikit gula. Rasa kuah, kemudian tambahkan garam jika perlu. Masak dengan api kecil sehingga mendidih perlahan dan kacau selalu.
- Setelah cukup masak, bolehlah matikan api.
Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba!
Sumber: Khalif Khlif
Baca juga: Resipi Sambal Tumis Ikan Masin, Punyalah Sedap Boleh Lajak 2 Pinggan!
The post Resipi Gulai Lemak Ikan Masin & Nanas Ini Sangat Mengiurkan, Buat Terus Nak Tambah Nasi! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan