Resipi Telur Berlado Paling Jimat, Menu ‘Tengah Bulan’ Yang Mudah Tapi Power!

Imej
https://ift.tt/dqVx2Mw Bila tengah bulan dan dompet sudah mula kering, resepi telur berlado ini boleh jadi penyelamat. Menu ringkas tapi penuh rasa ini menjadi pilihan ramai bila nak berjimat. Telur berlado adalah antara juadah bajet yang boleh disediakan dengan bahan-bahan asas di dapur. Sangat sesuai untuk hujung bulan bila kita perlu berjimat tapi tetap nak makan sedap. Baca juga: Resipi Telur Tumis Bawang, Lauk Jimat Tapi Rasa Penuh Nikmat! RESEPI TELUR BERLADO Bahan-bahan: Telur Lada merah besar* Cili hijau* Bawang besar* Bawang putih* Halia* Sos tiram Cukup rasa Air Cara memasak: Kisar semua bahan yang bertanda (*) iaitu lada merah besar, cili hijau, bawang besar, bawang putih dan halia sehingga halus. Jika suka tekstur kasar, boleh kisar kasar atau tumbuk. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan kisar tadi menggunakan api sederhana sehingga naik bau dan pecah minyak. Masukkan sos tiram ke dalam bahan tumisan dan kacau rata. Tambahkan juga serbuk cukup ras...

Resepi Sotong Goreng Bawang Putih Telur Masin, Rangupnya Memang ‘Next Level’!

https://ift.tt/ihwvEuM

resepi sotong goreng

Buat peminat makanan laut dan suka rasa lemak masin yang kaya di lidah, resepi Sotong Goreng Bawang Putih Telur Masin ini memang pilihan tepat untuk dicuba di rumah.

Gabungan aroma bawang putih yang wangi, sotong yang lembut kenyal, ditambah dengan telur masin yang hancur lemak berkrim, memang sedap sungguh. Sekali cuba, pasti nak lagi.

Perkongsian resepi Sotong Goreng Bawang Putih Telur Masin oleh Rajeswarhy Murugan  di Facebook kelihatan cukup menyelerakan sampaikan ramai teringin. Jom kita cuba!

Baca juga: Sotong Goreng Lada Hitam Paling Padu, Makan Dengan Nasi Panas Lagi Terangkat!

RESEPI SOTONG GORENG BAWANG PUTIH TELUR MASIN

resepi sotong goreng

Bahan perap:

  • 300 hingga 350g sotong
  • 1 biji telur
  • 1 sudu kecil halia dan pes bawang putih
  • ½ sudu kecil lada putih
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • Garam secukup rasa

*Perap dan simpan dalam peti sejuk selama 15 hingga 30min

Salutan:

  • 1 cawan tepung goreng (jenama Bestari)

*Salutkan sotong dengan tepung dan letak dalam pinggan.
*Dalam kuali, tuang minyak secukupnya dan goreng sotong hingga rangup dan ketepikan.

Bahan-bahan untuk tumis:

  • 4 ulas bawang putih (dihiris)
  • 4 biji cili api merah (dihiris)
  • 1 paket pes kuning telur masin segera (120g)
  • 2 hingga 3 helai daun kari
  • 2 sudu besar mentega
  • 1 sudu kecil minyak

Cara-cara memasak:

1. Dalam kuali, masukkan minyak bersama mentega. Biarkan mentega cair.

2. Masukkan bawang putih tumis seminit. Kemudian masukkan daun kari dan cili api.

3. Tumis sampai naik wangi.

4. Masukkan pes telur masin. Tumis hingga berbuih dengan api sederhana.

5.masukkan sotong goreng dan kacau sebati. Siap untuk dihidang!

Lauk ini boleh dijadikan sebagai menu makan tengah hari, malam atau apabila teringin nak layan makanan sedap bersama keluarga tersayang di rumah.

Selamat mencuba!

Sumber: Rajeswarhy Murugan

Baca juga: Sotong Goreng Tepung Rangup Anti Tanggal, Wajib Gaul Dalam Dua Tepung ‘Ini’

The post Resepi Sotong Goreng Bawang Putih Telur Masin, Rangupnya Memang ‘Next Level’! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan