Resipi Terung Berlada Style Kampung, Orang Tak Suka Sayur Pun Boleh Jatuh Cinta!

Imej
https://ift.tt/5UwQcO8 Kalau tengah buntu nak masak apa hari ini, jom cuba resepi terung berlada. Menu ini ringkas saja, tapi bila makan dengan nasi panas dan ayam goreng memang berselera! Lagi-lagi bila ada taburan ikan bilis goreng yang rangup atasnya. Fuh, boleh bertambah nasi dibuatnya. Lauk ini bukan saja sedap untuk makan tengah hari, nak buat makan malam pun sesuai. Anak-anak yang tak suka sayur pun boleh suka sebab rasa dia pedas manis dan ada rasa ‘umami’ dari ikan bilis. Baca juga: Resipi Pajeri Terung Yang Pekat Memikat, Rupanya Ada 1 Bahan Buat Rasa Lagi Sedap! RESEPI TERUNG BERLADA Bahan-bahan: 2 hingga 3 biji terung panjang (dipotong) 2 biji bawang merah besar (ditumbuk atau dikisar) 3 ulas bawang putih (ditumbuk atau dikisar) Segenggam ikan bilis (digoreng garing) Cili merah dan cili hijau (ditumbuk atau dikisar) Cili padi merah (ikut tahap kepedasan, ditumbuk atau dikisar) Garam dan gula secukup rasa Cara-cara: Panaskan minyak dan goreng terung hingg...

Resepi Donat Gebu Gebas Sampai Ke Petang, Kekal Lembut Walaupun Sejuk!

https://ift.tt/uzUMNif

resepi donat gebu

Jika suka makan kuih di rumah, resepi donat gebu ini wajib masuk dalam senarai untuk dicuba. Hasilnya bukan setakat lembut, malah kekal sedap walaupun sudah sejuk.

Ukhti Shahirah telah kongsikan di Facebook tentang resepi Donat gebu yang sangat mudah dibuat dan kami yakin anda akan puas hati dengan hasilnya. Jom kita cuba!

Baca juga: Donat Pisang Paling Lembut, Wanginya Sampai Semerbak Satu Rumah

RESEPI DONAT GEBU

resepi donat gebu

Bahan-bahan (anggaran dapat 35 biji donat):

  • 1 paket yis mauripan
  • 3 sudu besar susu pekat
  • 5 cawan tepung gandum
  • 3 sudu besar marjerin
  • Sedikit garam
  • ¾ cawan air biasa
  • 1 sudu besar gula pasir
  • Air untuk bancuhan yis

Cara-cara membuat:

1. Gaul yis, gula dan sedikit air biasa (air suhu bilik) guna sudu seperti kacau telur dadar.

2. Biarkan campuran lebih kurang 30 minit sampai kembang dan berbuih.

3. Sementara itu, masukkan tepung gandum, marjerin, susu pekat dan sedikit garam ke dalam bekas besar, kemudian gaul sampai jadi serbuk roti.

4. Masukkan yis yang sudah kembang tadi ke dalam campuran tepung dan gaul sebati.

5. Tambah ¾ cawan air biasa tapi tuang sikit demi sikit. Jangan tuang semua terus.

6. Jika doh rasa keras, tambah lagi sikit air. Doh akan jadi agak lembik, tapi jangan risau. Walaupun nampak lembik, jangan tambah tepung.

7. Uli doh sampai licin dan tak melekat. Uli lama sikit untuk dapatkan hasil gebu.

8. Apabila doh sudah cantik, tutup dengan kain lembap atau tudung saji. Biarkan doh naik selama 30 hingga 40 minit.

9. Setelah doh kembang, tumbuk-tumbuk sikit untuk buang angin dan bentukkan donat (saya guna cawan untuk tekap dan penutup botol esen vanilla untuk lubang tengah).

10. Semasa tekap, doh akan naik kembang lagi. Jangan terus goreng, bagi rehat kejap.

11. Pastikan minyak betul-betul panas dan goreng guna api perlahan supaya masak sekata dan kekal gebu. Angkat dan toskan.

12. Masukkan gula dalam plastik, masukkan donat dan goncang perlahan. Gula akan melekat elok dan rata. Jangan goncang sewaktu donat masih panas sebab gula boleh cair dan tak cantik.

Selamat mencuba!

Sumber: Ukhti Shahirah

Baca juga: Peniaga Kuih Dedah Rahsia Donat Gebu Dan Lembut, Guna Tips Ini Pasti Menjadi!

The post Resepi Donat Gebu Gebas Sampai Ke Petang, Kekal Lembut Walaupun Sejuk! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan