Resepi Donat Gebu Gebas Sampai Ke Petang, Kekal Lembut Walaupun Sejuk!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Jika suka makan kuih di rumah, resepi donat gebu ini wajib masuk dalam senarai untuk dicuba. Hasilnya bukan setakat lembut, malah kekal sedap walaupun sudah sejuk.
Ukhti Shahirah telah kongsikan di Facebook tentang resepi Donat gebu yang sangat mudah dibuat dan kami yakin anda akan puas hati dengan hasilnya. Jom kita cuba!
Baca juga: Donat Pisang Paling Lembut, Wanginya Sampai Semerbak Satu Rumah
RESEPI DONAT GEBU
Bahan-bahan (anggaran dapat 35 biji donat):
- 1 paket yis mauripan
- 3 sudu besar susu pekat
- 5 cawan tepung gandum
- 3 sudu besar marjerin
- Sedikit garam
- ¾ cawan air biasa
- 1 sudu besar gula pasir
- Air untuk bancuhan yis
Cara-cara membuat:
1. Gaul yis, gula dan sedikit air biasa (air suhu bilik) guna sudu seperti kacau telur dadar.
2. Biarkan campuran lebih kurang 30 minit sampai kembang dan berbuih.
3. Sementara itu, masukkan tepung gandum, marjerin, susu pekat dan sedikit garam ke dalam bekas besar, kemudian gaul sampai jadi serbuk roti.
4. Masukkan yis yang sudah kembang tadi ke dalam campuran tepung dan gaul sebati.
5. Tambah ¾ cawan air biasa tapi tuang sikit demi sikit. Jangan tuang semua terus.
6. Jika doh rasa keras, tambah lagi sikit air. Doh akan jadi agak lembik, tapi jangan risau. Walaupun nampak lembik, jangan tambah tepung.
7. Uli doh sampai licin dan tak melekat. Uli lama sikit untuk dapatkan hasil gebu.
8. Apabila doh sudah cantik, tutup dengan kain lembap atau tudung saji. Biarkan doh naik selama 30 hingga 40 minit.
9. Setelah doh kembang, tumbuk-tumbuk sikit untuk buang angin dan bentukkan donat (saya guna cawan untuk tekap dan penutup botol esen vanilla untuk lubang tengah).
10. Semasa tekap, doh akan naik kembang lagi. Jangan terus goreng, bagi rehat kejap.
11. Pastikan minyak betul-betul panas dan goreng guna api perlahan supaya masak sekata dan kekal gebu. Angkat dan toskan.
12. Masukkan gula dalam plastik, masukkan donat dan goncang perlahan. Gula akan melekat elok dan rata. Jangan goncang sewaktu donat masih panas sebab gula boleh cair dan tak cantik.
Selamat mencuba!
Sumber: Ukhti Shahirah
Baca juga: Peniaga Kuih Dedah Rahsia Donat Gebu Dan Lembut, Guna Tips Ini Pasti Menjadi!
The post Resepi Donat Gebu Gebas Sampai Ke Petang, Kekal Lembut Walaupun Sejuk! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan