Resipi Tauhu Crispy Goreng Pedas Rangup Di Luar & Lembut Di Dalam, Confirm Buat Teringat-ingat!

Imej
https://ift.tt/4g6pmO2 Resepi tauhu goreng rangup pedas ini memang sedap dimakan panas panas. Rangup di luar dan lembut di dalam, ditambah pula dengan sos pedas manis yang beraroma. Memang membuka selera! Kalau suka gaya masakan Chinese style, boleh cuba resipi yang ringkas dan mudah disediakan ini. Bahan-bahan pun tidak banyak tetapi cukup untuk hasilkan rasa yang seakan makan di restoran. Baca juga:   Kak Yatie Ajar Cara Buat Tauhu Cireng Crispy, Dijamin Makan Licin Sekelip Mata! RESEPI TAUHU GORENG RANGUP PEDAS Bahan A (untuk ditumis): Bawang putih (dicincang) Cili flakes Cili padi (dihiris) Serbuk jintan manis Bahan B (untuk sos): Sos tiram Kicap cair Kicap pekat Cuka Gula Bahan C (hiasan dan penambah aroma): Daun bawang (dihiris) Daun ketumbar (dihiris) Cara penyediaan: Potong dan goreng tauhu hingga rangup. Ketepikan terlebih dahulu. Panaskan minyak sehingga betul-betul panas. Masukkan bahan A ke dalam minyak panas dan tumis seketika sehingga baw...

Resepi Ayam Tumis Tomyam Padu, Sedap Makan Dengan Nasi Panas-Panas!

https://ift.tt/Nis9lcd

resepi ayam tumis tomyam

Jika anda sedang mencari idea masakan yang mudah tapi tetap padu rasanya, resepi Ayam Tumis Tomyam ini memang boleh masuk dalam senarai wajib cuba di rumah.

Cik Puan Jue telah kongsikan resepi Ayam Tumis Tomyam yang nampak sangat menyelerakan di Facebook sampaikan ramai teringin memasaknya. Jom kita cuba!

Baca juga: Resepi Ayam Goreng Pandan, Bila Bakar Wangi Daun Pandan Harum Satu Rumah

RESEPI AYAM TUMIS TOMYAM

resepi ayam tumis tomyam

Bahan utama:

  • ½ ekor ayam (dipotong kecil, digaul dengan garam dan serbuk kunyit, kemudian digoreng separuh masak. Angkat dan ketepikan dulu)

Bahan tumis:

  • 1 sudu besar bawang putih kisar
  • 1 sudu besar bawang merah kisar
  • 3 sudu besar cili kisar
  • 2 batang akar ketumbar (diketuk)
  • 3 helai daun limau purut (disiat atau dicarik)
  • 2 batang serai (dihiris serong)
  • 2 sudu besar pes tomyam
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos cili

Bahan sayur:

  • Bunga kobis
  • Kacang panjang
  • Putik jagung
  • Bawang holland (dihiris bulat)
  • Lengkuas (dihiris nipis)
  • Daun ketumbar
  • Cili padi dan cili merah (ikut tahap kepedasan yang disukai)

Cara-cara memasak:

1. Panaskan minyak yang sama digunakan untuk goreng ayam tadi. Jika minyak terlalu banyak, buang sikit supaya tak terlalu berminyak.

2. Tumis bahan kisar iaitu bawang putih, bawang merah dan cili kisar bersama akar ketumbar, serai dan daun limau purut. Tumis sampai naik bau dan cili nampak agak garing.

3. Masukkan pes tomyam, sos tiram dan sos cili. Kacau sebati dan biar naik rasa.

4. Masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak tadi. Gaul rata.

5. Masukkan semua sayur-sayuran, bawang holland, lengkuas dan cili padi. Tambahkan sedikit air.

6. Perasakan dengan garam dan sedikit gula mengikut selera masing-masing.

7. Akhir sekali, taburkan daun ketumbar, hirisan bawang Holland tambahan dan cili padi sebagai hiasan. Siap untuk dihidang!

Gabungan rasa masam, pedas dan aroma herba Thai yang ada pada hidangan ini cukup membangkitkan selera. Tambahan pula, resepi Ayam Tumis Tomyam ini tak susah kerana bahan-bahannya mudah dicari dan cara masak pun santai.

Selamat mencuba!

Sumber: Cik Puan Jue atau Qaseh Jue Aisya

Baca juga: Resepi Ayam Bawang Stail Mak-Mak, Bau Tumisan Saja Dah Buat Perut Lapar!

The post Resepi Ayam Tumis Tomyam Padu, Sedap Makan Dengan Nasi Panas-Panas! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan