Resipi Telur Berlado Paling Jimat, Menu ‘Tengah Bulan’ Yang Mudah Tapi Power!

Imej
https://ift.tt/dqVx2Mw Bila tengah bulan dan dompet sudah mula kering, resepi telur berlado ini boleh jadi penyelamat. Menu ringkas tapi penuh rasa ini menjadi pilihan ramai bila nak berjimat. Telur berlado adalah antara juadah bajet yang boleh disediakan dengan bahan-bahan asas di dapur. Sangat sesuai untuk hujung bulan bila kita perlu berjimat tapi tetap nak makan sedap. Baca juga: Resipi Telur Tumis Bawang, Lauk Jimat Tapi Rasa Penuh Nikmat! RESEPI TELUR BERLADO Bahan-bahan: Telur Lada merah besar* Cili hijau* Bawang besar* Bawang putih* Halia* Sos tiram Cukup rasa Air Cara memasak: Kisar semua bahan yang bertanda (*) iaitu lada merah besar, cili hijau, bawang besar, bawang putih dan halia sehingga halus. Jika suka tekstur kasar, boleh kisar kasar atau tumbuk. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan kisar tadi menggunakan api sederhana sehingga naik bau dan pecah minyak. Masukkan sos tiram ke dalam bahan tumisan dan kacau rata. Tambahkan juga serbuk cukup ras...

Resepi Ayam Bawang Stail Mak-Mak, Bau Tumisan Saja Dah Buat Perut Lapar!

https://ift.tt/yVml8he

resepi ayam bawang

Tengah pening fikir nak masak apa pada hari ini, apa kata anda cuba resepi Ayam Bawang di rumah? Lauk ini nampak macam biasa, tapi bau tumisannya boleh buat perut terus lapar.

Ayam Bawang ialah lauk yang menggunakan ayam sebagai bahan utama dan dimasak dengan banyak bawang, terutamanya bawang besar dan bawang putih.

Resepi Ayam Bawang oleh Ziela Mazlan di Facebook ini kelihatan sangat menyelerakan sampaikan ramai terliur dibuatnya. Jom kita cuba!

Baca juga: Resepi Ayam Rendang Berkuah, Punyalah Sedap Sampai Keluarga Berebut Senduk!

RESEPI AYAM BAWANG

resepi ayam bawang

Bahan-bahan:

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, goreng hirisan bawang (buat bawang goreng) dan asingkan bawang setelah masak cantik.

2. Dalam minyak gorengan bawang tadi, goreng ayam yang diperap garam dan kunyit, kemudian asingkan ayam yang sudah siap masak (jangan garing sangat).

3. Buang sikit minyak lebihan ayam goreng tadi dan tumis rempah kasar 3 sekawan bersama dengan daun kari.

4. Masukkan bawang besar, bawang putih dan halia kisar (ketiga-tiga bahan ini dikisar terlebih dahulu), kemudian masak sampai naik bau.

5. Masukkan sesudu serbuk jintan manis, jintan putih dan 2 sudu serbuk cili, kemudian kacau sebati.

6. Masukkan sesudu serbuk kari daging, sos cili, sos tiram dan sos tomato, kemudian kacau sebati dan tambah sedikit air.

7. Seterusnya, perasakan dengan garam dan gula.

8. Akhir sekali, masukkan ayam goreng bersama bawang goreng dan gaul sebati. Siap untuk dihidang!

Nak buat lauk mudah, resepi Ayam Bawang pilihan tepat untuk dicuba. Bukan saja sebagai lauk harian, malahan nak jadikan sebagai lauk jamuan pun boleh.

Selamat mencuba!

Sumber: Ziela Mazlan

Baca juga: Resepi Ayam Masak Merah Macam Kenduri Kahwin, Nak Dapat Kuah Pekat Elok Ini Rahsianya…

The post Resepi Ayam Bawang Stail Mak-Mak, Bau Tumisan Saja Dah Buat Perut Lapar! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan