Resipi Terung Berlada Style Kampung, Orang Tak Suka Sayur Pun Boleh Jatuh Cinta!

Imej
https://ift.tt/5UwQcO8 Kalau tengah buntu nak masak apa hari ini, jom cuba resepi terung berlada. Menu ini ringkas saja, tapi bila makan dengan nasi panas dan ayam goreng memang berselera! Lagi-lagi bila ada taburan ikan bilis goreng yang rangup atasnya. Fuh, boleh bertambah nasi dibuatnya. Lauk ini bukan saja sedap untuk makan tengah hari, nak buat makan malam pun sesuai. Anak-anak yang tak suka sayur pun boleh suka sebab rasa dia pedas manis dan ada rasa ‘umami’ dari ikan bilis. Baca juga: Resipi Pajeri Terung Yang Pekat Memikat, Rupanya Ada 1 Bahan Buat Rasa Lagi Sedap! RESEPI TERUNG BERLADA Bahan-bahan: 2 hingga 3 biji terung panjang (dipotong) 2 biji bawang merah besar (ditumbuk atau dikisar) 3 ulas bawang putih (ditumbuk atau dikisar) Segenggam ikan bilis (digoreng garing) Cili merah dan cili hijau (ditumbuk atau dikisar) Cili padi merah (ikut tahap kepedasan, ditumbuk atau dikisar) Garam dan gula secukup rasa Cara-cara: Panaskan minyak dan goreng terung hingg...

Puding Roti Bakar Paling Mudah & Sedap, Siap Dengan Kuah Kastard Yang Meleleh!

https://ift.tt/RVvJeDX

puding roti bakar

Jika anda sedang mencari pencuci mulut yang mudah disediakan tapi cukup menggoda selera, anda wajib cuba resipi Puding Roti Bakar Kuah Kastard yang mudah ini.

Berbeza dengan puding biasa, versi ini menggunakan roti bakar sebagai asasnya. Apabila dibakar bersama adunan, roti akan jadi rangup di luar dan lembut di dalam.

Ariana Sofia Ahmad telah kongsikan resipi Puding Roti Bakar Kuah Kastard di Facebook dengan hasil yang mampu membuatkan sesiapa pun terliur melihatnya. Jom kita cuba!

Baca juga: Resepi Puding Roti Karamel Tanpa Susu Cair, Sekali Suap Terus Rasa Nikmat

RESIPI PUDING ROTI BAKAR DENGAN KUAH KASTARD

puding roti bakar

Bahan-bahan:

  • 8 keping roti (potong 4)
  • 2 cawan susu segar
  • 3 sudu besar gula halus
  • 2 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • Butter (sapu pada roti)
  • 2 cawan susu cair
  • ½ cawan air
  • 4 sudu gula biasa
  • 2 sudu besar tepung kastard

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, sapu roti dengan butter. Jangan letak butter banyak sangat, nanti berminyak.

2. Kemudian, susun roti yang sudah siap ke dalam loyang bersaiz 9″ yang sudah disapu dengan butter.

3. Selepas itu, pukul telur dan esen vanilla sampai sebati.

4. Apabila sudah sebati, masukkan gula halus dan pukul sampai gula hancur atau sebati.

5. Seterusnya, masukkan susu segar dan kacau sebati.

6. Setelah itu, tuang adunan atas roti tadi dan tekan-tekan sedikit dengan sudu supaya roti terrendam.

puding roti bakar

7. Kemudian, tabur kismis di bahagian atasnya.

8. Selepas itu, bakar pada suhu 200°C selama 25 minit. Jika risau hangit, boleh kurangkan suhunya.

9. Bagi membuat kuah kastard pula, masukkan susu cair, gula, air dan tepung kastard ke dalam periuk.

10. Masak sampai kuah pekat kekuningan. Jangan terlampau pekat kerana apabila sudah sejuk, kuah akan jadi lebih pekat.

11. Apabila kuah sudah sejuk, bolehlah tuangkan atas puding roti yang sudah masak tadi. Siap untuk dinikmati!

Puding Roti Bakar ini bukan sahaja nampak menyelerakan dengan kuah kastard yang menggoda, malah resipinya juga mudah disediakan dengan bahan-bahan yang senang didapati.

Selamat mencuba!

Sumber: Ariana Sofia Ahmad

Baca juga: Resepi Puding Roti Kastard Bergedik, Nikmatnya Terasa Sampai Ke Tekak

The post Puding Roti Bakar Paling Mudah & Sedap, Siap Dengan Kuah Kastard Yang Meleleh! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan