Resipi Telur Berlado Paling Jimat, Menu ‘Tengah Bulan’ Yang Mudah Tapi Power!

Imej
https://ift.tt/dqVx2Mw Bila tengah bulan dan dompet sudah mula kering, resepi telur berlado ini boleh jadi penyelamat. Menu ringkas tapi penuh rasa ini menjadi pilihan ramai bila nak berjimat. Telur berlado adalah antara juadah bajet yang boleh disediakan dengan bahan-bahan asas di dapur. Sangat sesuai untuk hujung bulan bila kita perlu berjimat tapi tetap nak makan sedap. Baca juga: Resipi Telur Tumis Bawang, Lauk Jimat Tapi Rasa Penuh Nikmat! RESEPI TELUR BERLADO Bahan-bahan: Telur Lada merah besar* Cili hijau* Bawang besar* Bawang putih* Halia* Sos tiram Cukup rasa Air Cara memasak: Kisar semua bahan yang bertanda (*) iaitu lada merah besar, cili hijau, bawang besar, bawang putih dan halia sehingga halus. Jika suka tekstur kasar, boleh kisar kasar atau tumbuk. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan kisar tadi menggunakan api sederhana sehingga naik bau dan pecah minyak. Masukkan sos tiram ke dalam bahan tumisan dan kacau rata. Tambahkan juga serbuk cukup ras...

Ibu Kongsi Resipi Daging Goreng Merah Padu, Anak Sampai Minta Nasi Tambah!

https://ift.tt/4d2YIsx

daging goreng merah

Resipi daging goreng merah Terengganu ialah hidangan daging yang dimasak dengan kuah merah yang kaya dengan rempah dan rasa.

Daging biasanya dihiris nipis, kemudian digoreng atau dimasak dengan bawang merah, bawang putih, halia dan cili boh. Ia dimasak hingga daging lembut dan kuah menjadi pekat.

Jika ada yang ingin mencuba kelainan, boleh cuba resipi ini di bawah. Dijamin sedap menjilat jari dan disukai satu keluarga!

Baca juga: 12 Tip Lembutkan Daging Korban Dengan Cepat, Tak Payah Guna Pressure Cooker Dah!

RESEPI DAGING GORENG MERAH TERENGGANU

daging goreng merah

Bahan kisar (dikisar halus):

Bahan tumis & perasa:

  • 3 sudu besar cili boh (boleh kurangkan jika tidak mahu pedas)
  • 1-2 sudu besar sos cili
  • 1-2 sudu besar sos tomato
  • 1-2 sudu besar kicap manis (untuk menggelapkan kuah)
  • Daging (dihiris nipis, anggaran ikut keperluan)
  • 1 keping asam keping
  • Air secukupnya
  • Garam, gula, serbuk perasa (aji) dan lada hitam secukup rasa

Cara-cara penyediaannya:

  1. Kisar bawang besar, bawang putih dan halia hingga halus.
  2. Tumis bahan kisar bersama cili boh sehingga naik minyak dan wangi.
  3. Masukkan sos cili, sos tomato dan kicap. Gaul rata.
  4. Masukkan daging yang telah dihiris nipis. Kacau sebentar.
  5. Tambahkan air dan sekeping asam keping. Masak hingga daging empuk. Tambah air jika perlu.
  6. Setelah daging lembut dan kuah kelihatan pekat, perasakan dengan garam, gula, serbuk perasa dan lada hitam secukupnya.
  7. Apabila kuah telah cukup pekat dan rasa seimbang, tutup api.
  8. Sedia untuk dihidang bersama nasi panas.

Sumber: Aejaa Sabri

Baca juga: Cara Buat Perapan Daging Harimau Menangis Paling Mudah, Tapi Rasa Dia Padu Habis!

The post Ibu Kongsi Resipi Daging Goreng Merah Padu, Anak Sampai Minta Nasi Tambah! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan