Resipi Terung Berlada Style Kampung, Orang Tak Suka Sayur Pun Boleh Jatuh Cinta!

Imej
https://ift.tt/5UwQcO8 Kalau tengah buntu nak masak apa hari ini, jom cuba resepi terung berlada. Menu ini ringkas saja, tapi bila makan dengan nasi panas dan ayam goreng memang berselera! Lagi-lagi bila ada taburan ikan bilis goreng yang rangup atasnya. Fuh, boleh bertambah nasi dibuatnya. Lauk ini bukan saja sedap untuk makan tengah hari, nak buat makan malam pun sesuai. Anak-anak yang tak suka sayur pun boleh suka sebab rasa dia pedas manis dan ada rasa ‘umami’ dari ikan bilis. Baca juga: Resipi Pajeri Terung Yang Pekat Memikat, Rupanya Ada 1 Bahan Buat Rasa Lagi Sedap! RESEPI TERUNG BERLADA Bahan-bahan: 2 hingga 3 biji terung panjang (dipotong) 2 biji bawang merah besar (ditumbuk atau dikisar) 3 ulas bawang putih (ditumbuk atau dikisar) Segenggam ikan bilis (digoreng garing) Cili merah dan cili hijau (ditumbuk atau dikisar) Cili padi merah (ikut tahap kepedasan, ditumbuk atau dikisar) Garam dan gula secukup rasa Cara-cara: Panaskan minyak dan goreng terung hingg...

Bihun Goreng Singapore Paling Mudah Nak Buat, Sedap Sebijik Macam Dekat Kedai!

https://ift.tt/BUaoyNF

bihun goreng singapore mudah

Kadangkala, kita teringin nak makan bihun goreng yang simple tapi macam makan dekat kedai. Jika begitu, anda wajib cuba buat Bihun Goreng Singapore mudah dan sedap ini.

Bihun Goreng Singapore bukanlah berasal dari Singapura, tapi ia sejenis hidangan bihun goreng berasal daripada pengaruh masakan Cina yang diolah mengikut cita rasa tempatan.

Arif Eddy telah kongsikan cara buat Bihun Goreng Singapore mudah di Facebook yang telah menjadi kegemarannya sejak kecil lagi. Jom kita cuba resipinya!

Baca juga: Tips Goreng Bihun Supaya Tak Lembik, Hasil Pun Menjadi Tanpa Rasa Kejung!

RESIPI BIHUN GORENG SINGAPORE MUDAH

bihun goreng singapore mudah

Bahan-bahan:

  • 1 bungkus bihun (direndam selama 20 minit dalam air biasa)
  • 4 biji bawang merah atau 1 biji bawang holland*
  • 5 hingga 6 biji bawang putih*
  • 2 sudu makan udang kering*
  • 2 inchi halia (dihiris)
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  • Udang atau daging hiris (guna batang pinang sebaiknya)
  • 3 biji telur
  • Kucai potong dalam 4cm
  • Lobak merah, sawi atau taugeh (jika suka)

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, kisar bawang merah, bawang putih dan udang kering.

2. Selepas itu, goreng telur dan ketepikan terlebih dahulu.

3. Kemudian, goreng udang separuh masak dan ketepikan juga.

4. Tambahkan minyak dan tumis bahan kisar sampai keperangan. Jika guna daging, boleh masuk waktu ini.

5. Seterusnya, perasakan dengan garam, serbuk perasa dan gula secukupnya.

6. Setelah itu, masukkan bihun dan kacau sampai rata.

7. Akhir sekali, masukkan udang, telur, kucai dan sayur-sayuran disukai. Siap untuk dihidang!

Bihun Goreng Singapore ini bukan setakat mudah, malah sekali rasa boleh buat orang tambah pinggan. Lebih-lebih lagi, hidangan ini tak pakai cili kering atau bahan tumisan pedas, jadi sesuai untuk seisi keluarga.

Selamat mencuba!

Sumber: Arif Eddy

Baca juga: Ibu Mentua Ajar Cara Buat Bihun Goreng Singapore Sedap, Sekali Masak Pasti Licin!

The post Bihun Goreng Singapore Paling Mudah Nak Buat, Sedap Sebijik Macam Dekat Kedai! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan