Kuih Talam Gula Merah Versi Mini Cukup Lemak Manis, Sekali Kukus Dapat 50 Biji!

Imej
https://ift.tt/1sjtp6W Kuih Talam Gula Merah merupakan antara kuih klasik yang sangat nostalgia. Jika teringin makan, anda boleh cuba buat di rumah dengan resipi lengkap langkah demi langkah ini. Kuih ini mempunyai dua lapisan iaitu bahagian bawahnya yang manis dan beraroma gula merah, manakala bahagian atasnya lemak masin daripada santan pekat. Roshima Ibrahim Shima telah kongsikan resipi kuih Talam Gula Merah di Facebook yang bukan saja sedap, malah boleh dapat sampai 50 biji dengan acuan lompang. Jom kita cuba! Baca juga: Tepung Talam Pandan Paling Lembut, Nak Permukaan Licin Kena Tapis Bahan ‘Ini’ RESIPI KUIH TALAM GULA MERAH Bahan A (bahagian bawah): 2 cawan air gula (hasil dari campuran 1 cawan gula merah dan 1 cawan gula pasir, dimasak bersama 2 cawan air, kemudian tapis) 3 cawan tepung gandum 4 cawan santan cair (daripada 1 ½ biji kelapa ) Bahan B (bahagian atas): 4 cawan santan pekat (daripada 1 ½ biji kelapa) 1 cawan tepung beras 3 sudu makan tepung jagung...

Bengkang Roti Gardenia Semudah 5 Langkah, Lembut & Cair Di Mulut!

https://ift.tt/sN1otdc

bengkang roti gardenia

Jangan buang lebihan roti Gardenia atau hampir tamat tempoh, anda boleh jadikan pencuci mulut yang lembut, wangi dan cair di mulut dengan resipi Bengkang Roti Gardenia ini.

Bengkang Roti Gardenia ialah sejenis kuih atau pencuci mulut yang dibuat menggunakan roti Gardenia (atau jenama lain), yang dicampur dengan bahan-bahan seperti telur, susu, mentega dan gula.

Janna Hanie telah kongsikan resipi Bengkang Roti Gardenia di Facebook yang sangat mudah dibuat di rumah dengan hanya 5 langkah mudah saja. Jom kita cuba!

Baca juga: Resepi Bengkang Ubi Kayu, Ini Rahsia Dapat Hasil Yang Lembut Manja

RESIPI BENGKANG ROTI GARDENIA

bengkang roti gardenia

Bahan-bahan:

  • 7 atau 8 keping roti jenama Gardenia
  • 1 cawan air masak
  • 1 cawan santan*
  • 1 cawan susu cair*
  • 1 cawan gula* (boleh kurang jika tak nak manis sangat)
  • 1 biji telur*
  • 1 cawan tepung gandum*
  • 1 sudu kecil esen vanilla*
  • Secubit garam*

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, rendam roti yang dicarik-carik ke dalam 1 cawan air masak tadi ke dalam mangkuk besar. (Tekan-tekan roti tadi sampai meresap air. Rendam selama 10 minit sampai kembang).

2. Selepas itu, kisar semua bahan yang bertanda (*) selama 2 minit.

3. Kemudian, masukkan bahan kisar ke dalam mangkuk yang berisi roti tadi dan kacau sampai rata.

4. Seterusnya, tuangkan semua bahan tadi ke dalam loyang yang sudah disapu dengan mentega.

5. Akhir sekali, bakar dalam oven dengan menggunakan api atas bawah pada suhu 180°C (ikut kesesuaian oven masing-masing) selama 50 hingga 60 minit atau garing. Siap untuk dinikmati!

Resipi ini sesuai sangat untuk mak-mak yang nak buat kudapan cepat sewaktu sarapan atau selepas masak lauk tengah hari. Jika anak suka makan, bolehlah buat untuk mereka.

Selamat mencuba!

Sumber: Janna Hanie

Baca juga: Bingka Pandan Mudah Dan Ringkas Guna Blender, Sampai Jiran Sebelah Boleh Bau!

The post Bengkang Roti Gardenia Semudah 5 Langkah, Lembut & Cair Di Mulut! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan