Resipi Ayam Masak Bali, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Rasa Tetap Padu!

Imej
https://ift.tt/SIcx5wk Kalau sebut tentang lauk yang padu, berempah dan penuh aroma, Resepi Ayam Bali memang antara yang wajib dicuba. Masakan ini bukan sahaja kaya dengan rasa, malah baunya saja pun boleh buat perut terus lapar! Ayam masak bali ini sangat sesuai untuk dijadikan lauk utama waktu makan tengah hari atau malam. Gabungan serai, daun kari, cili kisar dan kicap pekat menjadikan rasanya pedas, manis dan cukup berempah. Paling menarik, resipinya sangat mudah disediakan dan tak memerlukan bahan yang pelik-pelik. Hanya perlu kisar bahan asas, goreng ayam, tumis, dan gaul rata. Tak sampai sejam pun dah siap! Baca juga: Cara Masak Ayam Goreng Kari Dengan Kentang, Resipi Simple Gerenti Jadi! RESEPI AYAM BALI Bahan-bahan: 1 ekor ayam 6-8 batang serai (dititik) 8 helai daun kari 3 sudu besar gula pasir 2 sudu kecil garam Kicap pekat secukupnya Serbuk kunyit secukupnya Garam secukupnya 1 biji bawang besar (dihiris bulat) Bahan kisar: Segenggam cili kering (direbu...

Sup Ayam Simple Tanpa Sup Bunjut, Guna Bahan Mudah Tapi Tetap Rasa ‘Kick’!

https://ift.tt/Q6Tj1Ub

sup ayam simple

Jika anda sedang mencari hidangan mudah tapi tetap sedap, Sup Ayam simple tanpa sup bunjut ini memang pilihan terbaik. Walaupun ringkas, tapi tetap menyelerakan.

Dalam masakan Melayu, Sup Ayam sering dihidang panas-panas bersama nasi putih atau dimakan begitu sahaja sebagai pengalas perut. Biasanya, ia dimasak dengan merebus ayam bersama air, bawang dan halia.

Baru-baru ini, Izatie Khaidir telah kongsikan resipi Sup Ayam simple di Facebook tapi tetap sedap walaupun tak menggunakan sup bunjut. Jom kita cuba!

Baca juga: Resepi Sup Telur Simple Dari Seorang Ayah, Air Tangan Yang Tiada Tandingnya

RESIPI SUP AYAM SIMPLE

sup ayam simple

Bahan-bahan:

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, sediakan 4 sekawan dan potong mayang bawang merah, bawang putih serta halia.

2. Kemudian, tumiskan 4 sekawan dan bahan-bahan yang dimayang tadi sampai naik bau.

3. Apabila bawang sudah masak dan naik bau, masukkan tomato yang dipotong enam, kemudian tumis sampai tomato masak.

4. Bagi memasak 6 ketul ayam, saya guna sebiji tomato besar. Tomato ini sebagai penyedap rasa sup.

5. Selepas itu, boleh masukkan ayam dan masak sampai air ayam kering.

6. Seterusnya, boleh masukkan air mengikut kuantiti kuah yang dimahukan. Jika nak kuah banyak, boleh masukkan air lebih.

7. Apabila ayam sudah masak, boleh masukkan garam dan serbuk perasa.

8. Akhir sekali, boleh letak cili padi dan perah limau nipis. Air limau buatkan sup lebih sedap. Siap untuk dihidang!

sup ayam simple

Jika badan terasa kurang sihat, bolehlah makan Sup Ayam simple ini sebagai pemulih tenaga, kerana kuahnya sangat hangat dan berkhasiat. Selepas makan, pasti badan terasa segar.

Selamat mencuba!

Sumber: Izatie Khaidir

Baca juga: Wanita Kongsi Petua Masak Sup Ikan Merah Guna Air Beras, Terus Hilang Hanyir!

The post Sup Ayam Simple Tanpa Sup Bunjut, Guna Bahan Mudah Tapi Tetap Rasa ‘Kick’! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan