Resipi Crab Rangoon Guna Kulit Popia, Buat Banyak Terus Boleh Masuk Freezer!

Imej
https://ift.tt/JWa5Lfe Kalau pernah makan di restoran makanan Cina, mesti pernah dengar tentang crab rangoon. Tapi tahukah anda, resepi crab rangoon sebenarnya boleh diolah ikut cita rasa kita sendiri. Contohnya, guna kulit popia untuk hasilkan versi rangup dan sedap! Sekali buat, boleh dapat banyak dan simpan dalam peti sejuk beku. Bila ada tetamu datang atau perut lapar tengah malam, tinggal goreng saja. Ringkas, rangup dan dijamin jadi kegemaran satu rumah! Baca juga: Resipi Rempeyek Moden Guna Kulit Popia, Tak Perlu Bancuh Adunan Tepung! RESEPI CRAB RANGOON GUNA KULIT POPIA Bahan-bahan: Kulit popia sederhana (50 keping) Bahan inti: 2 pek crab filament (diracik halus) 1 bekas kecil krim keju (suhu bilik) 1 cawan mayonis 2-3 pokok daun bawang (dihiris) 1 batang lobak merah (disagat) 1 sudu besar mixed herbs 1 sudu besar daun parsli kering (dried parsley) 1 sudu besar serbuk lada sulah 1 sudu besar serbuk perasa Garam secukupnya Optional: serbuk lada hitam ...

Resipi Ayam Masak Bali, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Rasa Tetap Padu!

https://ift.tt/SIcx5wk

resepi ayam bali
Kalau sebut tentang lauk yang padu, berempah dan penuh aroma, Resepi Ayam Bali memang antara yang wajib dicuba. Masakan ini bukan sahaja kaya dengan rasa, malah baunya saja pun boleh buat perut terus lapar!

Ayam masak bali ini sangat sesuai untuk dijadikan lauk utama waktu makan tengah hari atau malam. Gabungan serai, daun kari, cili kisar dan kicap pekat menjadikan rasanya pedas, manis dan cukup berempah.

Paling menarik, resipinya sangat mudah disediakan dan tak memerlukan bahan yang pelik-pelik. Hanya perlu kisar bahan asas, goreng ayam, tumis, dan gaul rata. Tak sampai sejam pun dah siap!

Baca juga: Cara Masak Ayam Goreng Kari Dengan Kentang, Resipi Simple Gerenti Jadi!

RESEPI AYAM BALI

resepi ayam bali

Bahan-bahan:

  • 1 ekor ayam
  • 6-8 batang serai (dititik)
  • 8 helai daun kari
  • 3 sudu besar gula pasir
  • 2 sudu kecil garam
  • Kicap pekat secukupnya
  • Serbuk kunyit secukupnya
  • Garam secukupnya
  • 1 biji bawang besar (dihiris bulat)

Bahan kisar:

  • Segenggam cili kering (direbus terlebih dahulu)
  • 5-6 biji bawang besar
  • 1 inci halia
  • 6 ulas bawang putih

Kisar semua bahan ini hingga halus.

Cara-cara:

  1. Bersihkan ayam. Lumurkan dengan sedikit serbuk kunyit dan garam.
  2. Goreng ayam selama 10-15 minit. Jangan terlalu garing. Angkat dan ketepikan.
  3. Gunakan semula minyak gorengan tadi. Tumis daun kari dan serai. Kacau atas api sederhana hingga naik bau (jangan sampai hangus).
  4. Masukkan bahan kisar. Tumis hingga garing dan pecah minyak.
  5. Masukkan kicap pekat, gara  dan gula. Gaul rata.
  6. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Gaulkan hingga sebati.
  7. Taburkan hirisan bawang besar. Gaul rata dan biarkan masak selama 8-10 minit.
  8. Siap untuk dihidang!

Sumber: Iva Marissa

Baca juga: Resipi Ayam Butter Paling Padu, Kuah Pekat Lemak Berkrim Sampai Menjilat Jari!

The post Resipi Ayam Masak Bali, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Rasa Tetap Padu! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan