Udang Kam Heong Versi Pedas Manja, Wanginya Sampai Jiran Pun Boleh Bau

Imej
https://ift.tt/0yCqe5p Jika anda tercari-cari menu udang yang lain daripada biasa, apa kata cuba Udang Kam Heong ? Resipi ini cukup terkenal di restoran makanan laut dan masakan Cina Malaysia. Gabungan aroma daun kari, serbuk kari dan sos-sos istimewa menjadikan hidangan ini wangi semerbak, pedas manis dan sangat sesuai dimakan panas-panas dengan nasi putih. Dalam video oleh a pinch of salt by sara di YouTube, resipi Udang Kam Heong ini ditunjukkan dengan cara mudah diikuti dan hasilnya sangat menyelerakan. Jom kita cuba! Baca juga: Cara Bersihkan Udang Supaya Kekal Segar & Tak Lembik, Bau Hanyir Pun Terus Hilang! RESIPI UDANG KAM HEONG Bahan-bahan: Udang segar Udang kering Bawang putih Bawang besar Cili padi Daun kari Serbuk kari Sos tiram Kicap manis Gula dan garam Cara-cara memasak: 1. Gaul udang dengan serbuk kunyit, serbuk lada putih, lada hitam , garam dan 1 sudu besar tepung jagung, kemudian perap lebih kurang 15 hingga 20 minit. 2. Sementara itu, cuc...

Resipi Mee Kari Putih Yang Lain Dari Biasa, Sekali Sekala Tukar Selera Best Juga!

https://ift.tt/Ond2qKv

cara buat mee kari

Cara buat mee kari putih ini berbeza dari mee kari biasa. Kalau belum pernah rasa, anda wajib cuba resipi ini! Mee kari putih ini memang unik kerana kuahnya tidak menggunakan cili atau rempah.

Apa yang lebih menarik, sambal cili disediakan berasingan, jadi anda boleh sesuaikan kepedasan mengikut cita rasa. Bila gaul kuah dengan sambal, anda juga boleh ‘adjust’ ikut selera sama ada suka kuah yang pekat atau lebih ringan.

Baca juga: Wanita Kongsi Cara Masak Mi Kari Nyonya, Bertahun Guna Resipi Sama Tak Pernah Jemu!

CARA BUAT MEE KARI PUTIH (WHITE MEE CURRY)

cara buat mee kari

Bahan-bahan sambal cili:

  • 4 sudu besar rempah kari daging
  • 5 sudu besar cili kisar (ikut tahap kepedasan, boleh kisar sendiri menggunakan cili kering yang direbus)
  • 2 ulas bawang besar (kisar)
  • 5 ulas bawang putih (kisar)
  • 1 inci halia (kisar)
  • Gula dan garam secukup rasa
  • 1 sudu besar udang kering tanpa kulit (dikisar)
  • 1 batang serai (ketuk)
  • 1/2 cawan minyak

Cara buat sambal cili:

  1. Kisar bahan-bahan yang bertanda “kisar”. Anda boleh kisar sekali semua bahan ini.
  2. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis serai yang diketuk terlebih dahulu.
  3. Masukkan bahan kisar, rempah kari dan cili kisar ke dalam kuali. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
  4. Masak sambal cili ini sehingga garing, pecah minyak dan pekat. Pastikan rasa manis dan pedas seimbang.

Bahan-bahan kuah putih:

  • Stok udang atau air rebusan kepala dan kulit udang yang telah ditapis (isi udang digunakan untuk hiasan di atas mee)
  • 2 batang serai (ketuk)
  • 2 inci lengkuas (ketuk)
  • 3 batang daun bawang
  • Fishball, fishcake dan tauhu kembong
  • 1 kotak santan (untuk lebih pekat, boleh tambah santan)
  • Garam, gula sedikit dan serbuk perasa

Cara buat kuah putih:

  1. Didihkan stok udang. Tambahkan sedikit air dan masukkan serai, lengkuas dan batang daun bawang. Renih selama kira-kira 30 minit.
  2. Setelah mendidih, masukkan santan dan kacau rata.
  3. Masukkan fishcake, fishball dan tauhu kembong. Taburkan daun bawang pada akhir sekali.
  4. Sementara itu, celur mee kuning, cuci dan tapis.
  5. Celur taugeh, isi udang, ketam beku, kacang panjang dan potong daun bawang.
  6. Hidangkan mee dengan bahan-bahan tersebut dan tuangkan kuah. Letakkan sambal di sisi sebagai pelengkap.

Sumber: Eny Yusnizar Abdullah

Baca juga: Mantap Betul Resipi ‘Mi Kari Siam’ Ini, Berpeluh Dahi Bila Makan

The post Resipi Mee Kari Putih Yang Lain Dari Biasa, Sekali Sekala Tukar Selera Best Juga! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan