Resipi Telur Berlado Paling Jimat, Menu ‘Tengah Bulan’ Yang Mudah Tapi Power!

Imej
https://ift.tt/dqVx2Mw Bila tengah bulan dan dompet sudah mula kering, resepi telur berlado ini boleh jadi penyelamat. Menu ringkas tapi penuh rasa ini menjadi pilihan ramai bila nak berjimat. Telur berlado adalah antara juadah bajet yang boleh disediakan dengan bahan-bahan asas di dapur. Sangat sesuai untuk hujung bulan bila kita perlu berjimat tapi tetap nak makan sedap. Baca juga: Resipi Telur Tumis Bawang, Lauk Jimat Tapi Rasa Penuh Nikmat! RESEPI TELUR BERLADO Bahan-bahan: Telur Lada merah besar* Cili hijau* Bawang besar* Bawang putih* Halia* Sos tiram Cukup rasa Air Cara memasak: Kisar semua bahan yang bertanda (*) iaitu lada merah besar, cili hijau, bawang besar, bawang putih dan halia sehingga halus. Jika suka tekstur kasar, boleh kisar kasar atau tumbuk. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan kisar tadi menggunakan api sederhana sehingga naik bau dan pecah minyak. Masukkan sos tiram ke dalam bahan tumisan dan kacau rata. Tambahkan juga serbuk cukup ras...

Resipi Ikan Temenung Lemak Masak Asam, Kuah Memikat Sampai Licin Pinggan!

https://ift.tt/Bh03D1o

temenung lemak

Salah satu lauk kampung yang menjadi kegemaran ramai ialah Ikan Temenung Lemak Masak Asam. Apabila hirup kuahnya, sampai tak sempat nak toleh kiri dan kanan.

Ikan Temenung Lemak Masak Asam menggunakan ikan temenung (juga dikenali sebagai ikan kembung) sebagai bahan utama. Ikan ini sesuai dimakan oleh semua orang, tak kira dewasa mahupun kanak-kanak.

Normah Izura Mahmud telah kongsikan resipi Ikan Temenung Lemak Masak Asam di Facebook yang telah membuatkan ramai kecur air liur melihatnya. Jom kita cuba!

Baca juga: Ikan Air Asam Paling Mudah, Cara Masak Ini Buat Orang Kecur Air Liur

RESIPI IKAN TEMENUNG LEMAK MASAK ASAM

temenung lemak

Bahan-bahan:

  • Ikan temenung (boleh ganti dengan ikan talang, kayu atau jenahak)
  • Minyak masak
  • Garam
  • Kunyit
  • 6 ulas bawang putih (dimayang)
  • 2 inci halia (dimayang)
  • Air asam jawa secukupnya
  • Cabai melaka (dihiris serong atau diketuk)
  • Bawang besar (dihiris)
  • Cabai merah besar (dihiris)
  • Air secukupnya

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, goreng ikan yang telah digaul dengan garam dan kunyit terlebih dahulu.

2. Kemudian, guna baki minyak goreng ikan tadi untuk tumis bawang putih dan halia sampai kekuningan.

3. Selepas itu, masukkan air asam jawa mengikut tahap kemasaman yang disukai.

4. Seterusnya, masukkan air biasa mengikut banyak mana kuah yang dimahukan.

5. Masukkan cabai melaka dan garam, kemudian biarkan mendidih sebentar.

6. Apabila sudah mendidih, masukkan ikan goreng dan biarkan mendidih dengan api perlahan.

7. Akhir sekali, masukkan bawang besar dan cabai merah besar, kemudian biarkan mendidih. Siap untuk dihidang!

temenung lemak

Dengan gabungan dua konsep masakan iaitu lemak dan masak asam, ia menghasilkan kuah yang berkrim tapi sedikit masam. Jika anda lahir di kampung, pasti suka lauk sebegini.

Selamat mencuba!

Sumber: Normah Izura Mahmud

Baca juga: Ikan Masak Asam Paling Mudah Dengan 5 Langkah, Hirup Kuahnya Rasa Nikmat!

The post Resipi Ikan Temenung Lemak Masak Asam, Kuah Memikat Sampai Licin Pinggan! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan